Πέρασμα από την Ουάσινγκτον έκανε το Discovery πριν μεταφερθεί στο μουσείο

Advertisement

Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 30 χρόνια

Το Discovery στο ειδικό αεροσκάφος πετά πίσω από το μνημείο του Ουάσινγκτον και το Καπιτώλιο
Το Discovery στο ειδικό αεροσκάφος πετά πίσω από το μνημείο του Ουάσινγκτον και το Καπιτώλιο   (Φωτογραφία:  Reuters )
Την τελευταία του πτήση πάνω σε ειδικά τροποποιημένο αεροσκάφος πραγματοποίησε την Τρίτη το παροπλισμένο πλέον διαστημικό λεωφορείο Discovery προς το Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος κοντά στην Ουάσινγκτον όπου θα εκτεθεί μόνιμα.

Το Β-747 της NASA απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Πριν προσγειωθεί στο διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου Ντάλες της Βιρτζίνια, που βρίσκεται κοντά στο παράρτημα του Μουσείου όπου θα εκτεθεί το λεωφορείο, πέταξε σε μικρό ύψος πάνω από το κέντρο της  Ουάσινγκτον.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο τελετή για την επίσημη άφιξη του Discovery, του παλαιότερου από τα τρία διαστημικά λεωφορεία του στόλου.

Το Discovery είχε κάνει το τελευταίο ταξίδι του σε τροχιά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2011, για μια αποστολή 13 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και ήταν το πρώτο από τα τρία λεωφορεία που τέθηκε μετά από τρεις δεκαετίες εκτός λειτουργίας.

Εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου του 1984 και έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες ημέρες επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (συνολικά 352), διασχίζοντας 241 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Μετέφερε επίσης κατά τη διάρκεια 39 αποστολών 246 αστροναύτες, τον μεγαλύτερο αριθμό από τα άλλα λεωφορεία.

Τα δύο άλλα λεωφορεία, το Atlantis και το Endeavour, θα μετακινηθούν αντίστοιχα στο Μουσείο του Λος Άντζελες και στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα.

Το Enterprise, ένα πρωτότυπο που ποτέ δεν πέταξε στο διάστημα και βρισκόταν και αυτό στο Μουσείο Διαστήματος, όπου θα αντικατασταθεί από το Discovery, θα εκτεθεί στη συνέχεια σε ένα μουσείο στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται ότι το Challenger είχε καταστραφεί λίγο μετά την εκτόξευση του τον Ιανουάριο του 1986 και το Columbia είχε καταστραφεί κατά την επάνοδό του στη Γη τον Φεβρουάριο του 2003. Συνολικά δεκατρείς αστροναύτες έχασαν τη ζωή τους.

Το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2011 με την πτήση του Atlantis.

Στο εξής, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαρτώνται από τα ρωσικά διαστημόπλοιά Soyuz για να στείλουν τους αστροναύτες τους στον ISS μέχρι το 2015 όταν ένα νέο αμερικανικό διαστημόπλοιο θα αναλάβει και πάλι αποστολές.

Η NASA υπολογίζει στον ιδιωτικό τομέα και ενθαρρύνει περισσότερες εταιρείες να εισέλθουν στην κούρσα του διαστήματος. Το διαστημόπλοιο SpaceX θα κάνει την πρώτη ιδιωτική πτήση επίδειξης με φορτίο προς τον ISS στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ θα μεταφέρει και αστροναύτες στη συνέχεια.

ΠΗΓΗ

Το τελευταιο ταξιδι του Discovery

Advertisement

Ο Στιβ Λίντσεϊ και ο Έρικ Μπόε κατέβασαν με ασφάλεια το διαστημικό λεωφορείο Discovery στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λίγο πριν από τις 7 ώρα Ελλάδος, σχεδόν μεσημέρι στη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών, το διαστημικό λεωφορείο Discovery, το πλέον «έμπειρο» διαστημικό λεωφορείο των Ηνωμένων Πολιτειών, άγγιξε για τελευταία φορά το έδαφος, προερχόμενο από το διάστημα, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ. Ήταν το τελευταίο ταξίδι για το διαστημικό όχημα που στη διάρκεια της 27ετούς… καριέρας του μέτρησε συνολικά 365 μέρες σε τροχιά και 39 αποστολές.

Αυτό το τελευταίο ταξίδι του κράτησε 13 μέρες.
Αποστολή του Discovery ήταν να μεταφερθούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένας νέος χώρος αποθήκευσης και ένα νέο ανθρωποειδές ρομπότ που κατασκευάστηκε κατόπιν συνεργασίας της ΝΑΣΑ με την General Motors.

Τώρα το διαστημικό λεωφορείο θα ετοιμαστεί για να εκτεθεί πια στο Εθνικό Μουσείο Smithsonian, που περιλαμβάνει εκθέματα αεροδιαστημικής.

Τα αδελφά διαστημικά σκάφη του Discovery, Endeavour και Atlantis, θα πουν το δικό τους αντίο τον Απρίλιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα.

Αφού ολοκληρωθούν και οι δικές τους αποστολές, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίζονται στη ρωσική κυβέρνηση για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Έτσι θα ολοκληρωθεί το 30ετές πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων, εξαιτίας του υψηλού λειτουργικού κόστους και της ανάγκης να αποδεσμευτούν κεφάλαια για την κατασκευή νέων διαστημικών οχημάτων, που θα μπορούν να σταλούν στη σελήνη και σε άλλους προορισμούς, εκτός τροχιάς Σταθμού.


Τα άλλα δύο διαστημικά λεωφορεία του ίδιου προγράμματος, το Challenger και το Columbia, καταστράφηκαν το 1986 και το 2003 αντίστοιχα, παρασύροντας στο θάνατο 14 αστροναύτες. 
ΠΗΓΗ

Την Πεμπτη τελικα η τελευταια αποστολη του Discovery στο διαστημα

Advertisement

ImageΤο διαστημικό λεωφορείο Discovery πρόκειται να πραγματοποιήσει την τελευταία του αποστολή στο διάστημα τελικά την ερχόμενη Πέμπτη ύστερα από καθυστέρηση ρεκόρ σχεδόν τεσσάρων μηνών.
Ο κύριος λόγος των καθυστερήσεων ήταν προβλήματα στην κύρια δεξαμενή καυσίμου –ρωγμές- επάνω στην οποία φέρεται το διαστημικό λεωφορείο. Οι ρωγμές ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για την εκτόξευση όταν διαπιστώθηκε διαρροή υγρού υδρογόνου.
Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να διαπιστωθεί η φύση της ρωγμής αλλά και οι τρόποι για την επιδιόρθωσή της. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της NASA εάν η ρωγμή δεν γινόταν αντιληπτή τότε θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για το διαστημικό λεωφορείο.
Το Discovery, εάν όλα πάνε καλά και εκτοξευθεί το απόγευμα της Πέμπτης όπως έχει προγραμματιστεί, θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έξι αστροναύτες και ένα ανδροειδές, ένας ρομπότ δηλαδή με ανθρώπινη εμφάνιση καθώς και προμήθειες, για το πλήρωμα του ISS.
Την ημέρα που το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο θα προσδεθεί με τον ISS ένα άλλο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με φορτίο από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ESA θα προσδεθεί επίσης με τον διαστημικό σταθμό, και αν για τπον οποιοδήποτε λόγο παρουσιαστεί πρόβλημα του ευρωπαϊκού σκάφους τότε η NASA θα αναγκαστεί για άλλη μια φορά να αναβάλει την εκτόξευση του Discovery.
ΠΗΓΗ

Για την Τετάρτη αναβλήθηκε η τελευταία αποστολή του Discovery

Advertisement

Αλεπάλληλες διαρροές

Η τελευταία αποστολή στην καριέρα του διαστημικού λεωφορείου Discovery αναχωρεί για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Τετάρτη ανακοίνωσε η NASA, μετά την επιδιόρθωση των δύο αλλεπάλληλων διαρροών που καθυστέρησαν την εκτόξευση δύο ημέρες.

Η πρώτη διαρροή καυσίμου, στο σύστημα προώθησης που χρησιμοποιεί το Discovery σε τροχιά, έγινε αντιληπτή την Παρασκευή όταν το σκάφος βρισκόταν ήδη στην εξέδρα εκτόξευσης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι. Μια δεύτερη διαρροή αερίου εντοπίστηκε αργότερα στο ίδιο σύστημα.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε από την αρχή το απόγευμα της Κυριακής. Η εκτόξευση προγραμματίζεται τώρα για τις 21.52 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη, με τη μετεωτολογική υπηρεσία της NASA να δίνει 70% πιθανότητα κατάλληλων καιρικών συνθηκών. Το παράθυρο για την αναχώρηση της αποστολής διαρκεί μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Θα είναι η τελευταία εκτόξευση για το Discovery, το οποίο πέταξε για πρώτη φορά το 1984 και είναι παλαιότερο από τα τρία εναπομείναντα διαστημικά λεωφορεία των ΗΠΑ.

Μετά την τελευταία αποστολή του στόλου το Φεβρουάριο, το Discovery, το Atlantis και το Endeavour θα γίνουν μουσειακά εκθέματα.

Πάντως μία επιπλέον αποστολή διαστημικού λεωφορείου είναι πιθανό να εγκριθεί για τον Ιούνιο του 2011, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Η συνταξιοδότηση των διαστημικών λεωφορείων αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους λόγω του κόστους και των ανησυχιών για την ασφάλεια των αστροναυτών.

Οι ΗΠΑ δεν θα έχουν όχημα για επανδρωμένες αποστολές τουλάχιστον μέχρι το 2016, οπότε αναμένεται να παρουσιαστεί νέο σκάφος για αποστολές πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

Στο μεσοδιάστημα, οι μεταφορές εφοδίων θα ανατεθούν σταδιακά σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις αποστολές πληρωμάτων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τα ρωσικά Soyuz.
 
ΠΗΓΗ

Advertisement