Δυστυχήματα με ελικόπτερα στην ιστορία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

Advertisement

Η συντριβή του ΑΒ-212 την Πέμπτη στην Κίναρο βύθισε στο πένθος τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με το τριμελές του πλήρωμα να μπαίνει σε μια μακρά λίστα πεσόντων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την ώρα του καθήκοντος.

Αν και τα δυστυχήματα με ελικόπτερα είναι λιγότερο συχνά από ότι τα αντίστοιχα των πολεμικών αεροπλάνων, η σύγχρονη ιστορία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και δεν έχει έλλειψη τραγικών περιστατικών- κάποια εκ των οποίων έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ιστορία, όπως η απώλεια του ελικοπτέρου AB-212 το 1996 εν μέσω της κρίσης στα Ίμια και του Chinook το 2004 κοντά στο Άγιο Όρος, που συμπαρέσυρε στον θάνατο, μαζί με το πλήρωμά του, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο.

Ακολουθούν κάποια εξ αυτών.

31 Ιανουαρίου 1996: Η συντριβή του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού στο αποκορύφωμα της κρίσης των Ιμίων, με αποτέλεσμα τον θάνατο των τριών μελών του πληρώματός του, αποτελεί μια ιδιαίτερα επώδυνη σελίδα της ιστορίας των σύγχρονων Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, για σειρά λόγων, που συνδέονται με τους χειρισμούς και τις επιλογές της κρίσης.

11 Σεπτεμβρίου 2004: Η συντριβή του μεταγωγικού ελικοπτέρου Chinook, με 17 νεκρούς, μεταξύ των οποίων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος Ζ’ στον Σίθωνα Χαλκιδικής (κοντά στο Άγιο Όρος), αποτελεί ένα τραγικό περιστατικό για το οποίο τα ερωτηματικά είναι ακόμα πολλά.

15 Σεπτεμβρίου 1994: 10 νεκροί (πλήρωμα και δασοκομάντος) σε συντριβή UH-1H σε επιχείρηση για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Δράμα.

26 Ιουλίου 1987: Τραγωδία με τη συντριβή ΑΒ-205 κατά την εκτέλεση αποστολής μεταφοράς ασθενών και συνοδών τους από την Αμορφό και τη Σάμο.

10 Μαΐου 1989: Συντριβή ΑΒ-205 στη λίμνη Ιωαννίνων με δύο νεκρούς.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement