Δείτε μέσα από κινούμενες εικόνες πως λειτουργεί ένα πιστόλι

Advertisement

Τα πιστόλια είναι τα πυροβόλα όπλα χειρός, τα οποία βάλλουν ημιαυτόματες ή αυτόματες βολές και τροφοδοτούνται με φυσίγγια, τα οποία βρίσκονται σε αποθήκη(γεμιστήρα) τοποθετημένη, συνήθως, στο εσωτερικό της λαβής του όπλου.

Η ονομασία πιστόλι προήλθε από τα πρώτα εμπροσθογεμή όπλα χειρός(πιστόλες),που κατασκευάσθηκαν γύρω στο 1500 μ.Χ. στην πόλη της Ιταλίας Pistoia.

Σαν πιστόλια για πολλές εκατονταετίες αναφερόντουσαν αυτά τα εμπροσθογεμή όπλα και τα περίστροφα ακόμη,όταν αυτά εμφανίσθηκαν στη δεκαετία του 1830.

Ακόμη και σήμερα ο πολύς κόσμος όταν αναφέρεται σε όπλα χειρός χρησιμοποιεί το γενικό όρο πιστόλι, ανεξάρτητα αν αναφέρεται σε περίστροφα η πιστόλια.

1

Το πρώτο πραγματικά ημιαυτόματο (αυτογεμές) πιστόλι κατασκευάσθηκε το 1893 από τον Γερμανό Hugo BORCHARDT. Βασίσθηκε στη λειτουργία του πολυβόλου που κατασκεύασε ο sir Hiram MAXIM το 1883, ήταν διαμετρήματος 7,65 mmBorchardt, συνολικού μήκους 349 χιλιοστών, βάρους 1.300 γραμμαρίων και δεχόταν οκτώ φυσίγγια σε σταθερή αποθήκη (γεμιστήρα) με πίεση.

2

Το 1898 ο Γερμανός Peter Paul MAUSER παρουσιάζει το δικό του ημιαυτόματο πιστόλι διαμετρήματος 7,63 Mauser, μήκους 298 χιλιοστών, το οποίο δέχεται στην σταθερήαποθήκη του δέκα φυσίγγια.

Το 1904 ο Γερμανός Georg LUGER θέτει σε κυκλοφορία το πιστόλι Ρ-08, το γνωστόLuger η Parabellum, διαμετρήματος 9Χ19 mm, το οποίο υιοθετήθηκε σχεδόν αμέσως από τις Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

3

Σήμερα το διαμέτρημα αυτό είναι το τυποποιημένο διαμέτρημα για πιστόλια και υποπολυβόλα, που δέχεται και χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ.

Το 1900 έχει προηγηθεί η σχεδίαση του πιστολιού Μ-1900 από τον Αμερικανό John Moses BROWNING, το οποίο κατασκευάσθηκε από την Βελγική εταιρία Fabrique Nationale Herstal d’ Armes de Guerre με διαμέτρημα 7,65 mm (0,32 A.C.P.).

H Αγγλική εταιρία Wembley παρουσιάσθηκε στο χώρο το 1906 με ένα βαρύ πιστόλι διαμετρήματος 0,445 εκατοστών της ίντσας. ΗΑυστριακή STEYR επέδειξε τα σημαντικά πιστόλια Μ-1907 και Μ-1912.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement