Δείτε τα τεχνολογικά επιτεύγματα της NASA που χρησιμοποιούμε καθημερινά [Εικόνες]

Advertisement

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος ονειρεύτηκε να πετάξει στο διάστημα, μέχρι την ημέρα που ο Άρμστρονγκ πάτησε στο φεγγάρι, χρειάστηκε να γίνουν δεκάδες μελέτες και να ανακαλυφθούν πρακτικά αντικείμενα και υλικά που αν και ουρανοκατέβατα, σήμερα είναι αναντικατάστατα σε μια σειρά από καθημερινές συνήθειες.

Το ήξερες πως τα σιδεράκια που χρησιμοποιούν οι ορθοδοντικοί έχουν λίγη από την τεχνολογία της ΝΑΣΑ;

Φανταζόσουν ποτέ ότι το γεγονός πως κρατάς σήμερα ασύρματα εργαλεία και μηχανήματα, οφείλεται στους φουσκωτούς ανθρώπους με τη στολή του διαστήματος;

11 τεχνολογικές ανακαλύψεις και επιτεύγματα που προέκυψαν από την ανθρώπινη αναζήτηση του διαστήματος

1. Κατεψυγμένα τρόφιμα σε κενό αέρος

Πρόκειται για μια καινοτομία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τη ΝΑΣΑ προκειμένου να μειωθεί το βάρος των τροφίμων που αποθήκευαν στις διαστημικές αποστολές. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνταν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών κατά 98%, ενώ το βάρος του μειωνόταν στο 20% του αρχικού.

2. Μικροτσίπς

Είναι η καρδιά και η ψυχή κάθε μικροσυσκευής που σας έχει λύσει τα χέρια. Το μυστικό πίσω από το ολοένα και συρικνούμενο μέγεθος του κινητού ή του φορητού υπολογιστή σου. Τα πρώτα μικροτσίπ εξελίχθηκαν έπειτα από έρευνα της Texas Instruments για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας της Αμερικής και της ΝΑΣΑ.

3. Σιδεράκια

Τώρα θα αναρρωτηθείτε και εύλογα!! Πώς μπορεί να συνδέονται τα μισητά, αλλά απαραίτητα για σωστό και όμορφο χαμόγελο, σιδεράκια με την εξερεύνηση του διαστήματος. Απ’ ό, τι φαίνεται η ΝΑΣΑ, προκειμένου να στερεώσει ηλιακούς συλλέκτες στους δορυφόρους, κατασκεύασε ένα υλικό, τη νιτινόλη, που έχει την ιδιότητα να επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα – αφού έχει λυγίσει – εφόσον θερμανθεί. Με λίγα λόγια, η νιτινόλη είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούν σήμερα οι ορθοδοντικοί, ώστε να κρατούν το σχήματος παρά τη θερμότητα στη στοματική κοιλότητα του ασθενούς.

4. Καλύτερα γυαλιά ηλίου

Η τεχνολογία του διαστήματος στην υπηρεσία κάθε απρόσεκτου που αφήνει τα γυαλιά ηλίου του εκτεθειμένα και περιμένει να μην γίνουν καμβάς από ακανόνιστες χαρακιές. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη ΝΑΣΑ. Ονομάζεται κάθετη εναπόθεση ιόντων και δημιουργεί ένα υπερπροστατευτικό φιλμ που αποτρέπει τις γραντζουνιές από τα γυαλιά ηλίου σου.

5. Ασύρματα εργαλεία

Είναι απίστευτη ελευθερία για όσους λατρεύουν τα μαστορέματα, να έχουν εργαλεία με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και όχι με καλώδιο. Όπως φαίνεται λοιπόν, η διάσημη εταιρία ηλεκτρονικών κατσαβιδιών και άλλων τέτοιων μικροεργαλείων κατασκεύασε εργαλεία με τα οποία θα μπορούσαν οι αστροναύτες περισυλλέξουν δείγματα ορυκτών από τη Σελήνη, χωρίς φυσικά ενοχλητικά καλώδια.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement