Το δωμάτιο δοκιμών δορυφόρων της ESA

Advertisement

Δέος προκαλεί ο χώρος όπου γίνονται οι δοκιμές των δορυφόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), στην Ολλανδία, πριν εκτοξευτούν στο Διάστημα.

Το δωμάτιο δοκιμών βρίσκεται στο Νορντγουίκ (Noordwijk), στο τεχνικό κέντρο της ESA. Σε αυτή τη ζώνη της σιωπής, οι δορυφορικές κεραίες ελέγχονται πριν από την έναρξη λειτουργίας τους.

Τα μεταλλικά τοιχώματα σχηματίζουν ένα «κλουβί Faraday» για να μπλοκάρουν όλα τα εξωτερικά σήματα, και να υπάρχει απομόνωση της εγκατάστασης από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ραντάρ αεροσκαφών και πλοίων, ακόμη και κλήσεις από κινητά.

Η ειδική επένδυση στους τοίχους απορροφά τα ραδιοσήματα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που προσομοιώνουν με τον κενό χώρο του απείρου.

Οι λευκές επιφάνειες μπροστά από το πολύ καλά μονωμένο μπλε φόντο είναι οι ανακλαστήρες που περνούν σήματα από μια φωτισμένη κεραία στην υπό δοκιμή. Για την μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, χρησιμοποιούνται σκάνερ και μέσω μαθηματικών υπολογισμών εκτιμώνται οι αποστάσεις εκπομπής.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement