Εκεί που η είσοδος απαγορεύεται (σχεδόν) σε όλους!

Advertisement

Τα πιο γοητευτικά πράγματα στη ζωή είναι παράνομα ή παχυντικά, λέει με χιούμορ το απόφθεγμα. Και απαγορευμένα. Την ίδια γοητεία ασκούν στους ταξιδιώτες και τα «απαγορευμένα» μέρη, αυτά στα οποία δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση, αυτά που καλύπτονται για προφανείς ή μη λόγους με πέπλο μυστηρίου.

Έτσι, τα μέρη που δεν επιτρέπεται κάποιος να επισκεφθεί είναι αυτά που τον ιντριγκάρουν και τον συναρπάζουν. Μεταξύ αυτών είναι και τα παρακάτω, σύμφωνα με το BBC, που για να καταρτίσει αυτή τη μίνι λίστα κατέφυγε στο site Quora.

Από ένα απομονωμένο νησί του Ειρηνικού, που δεν έχει τρεχούμενο νερό, μέχρι μια βάση στη Βρετανία που μοιάζει να έχει βγει από ταινία του James Bond, ακολουθούν πέντε από τα πιο απροσπέλαστα μέρη στον κόσμο.

Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων, Νορβηγία

Φανταστείτε έναν κόσμο που αλλάζει ριζικά, μεταμορφώνεται εξαιτίας κάποιας τεράστιας φυσικής καταστροφής. Ο πληθυσμός της Γης σαρώνεται, οι υποδομές ισοπεδώνονται, οι πηγές τροφίμων εκλείπουν. Η αποστολή των επιζώντων είναι μία: η ανοικοδόμηση.

WORLD8

Σε ένα τέτοιο κάπως Χολιγουντιανό σενάριο, πού απευθύνεται ο επιζών-ήρωας; Στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στο Svalbard της Νορβηγίας, το τελευταίο ανάχωμα της ανθρωπότητας μπροστά στον κίνδυνο παγκόσμιας διατροφικής κρίσης.

WORLD7

Βρίσκεται 120 μέτρα μέσα σε βραχώδες βουνό στο νησί Spitsbergen της Νορβηγίας, στο αρκτικό αρχιπέλαγος Svalbard, σε απόσταση 1300 χιλιομέτρων από το Βόρειο Πόλο, η Τράπεζα αυτή είναι η καλύτερη φρουρούμενη σε όλο τον κόσμο.

WORLD6

Άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2008 και φυλάσσει τους σπόρους ενάντια σε όποια παγκόσμια καταστροφή. Διακόσια πενήντα εκατομμύρια σπόροι από όλο τον κόσμο είναι αποθηκευμένοι σε ειδικά διαμορφωμένα πακέτα σε σωστή θερμοκρασία ώστε να προστατεύονται από την υγρασία. Είναι το «plan B» των σπόρων σε περίπτωση που χαθούν από ατύχημα, λανθασμένη χρήση, περικοπή χρηματοδοτήσεων και φυσικές καταστροφές.

WORLD5

Υπάρχει λόγος που οι επιστήμονες επέλεξαν το Spitsbergen: το νησί δεν κινδυνεύει από τεκτονική δραστηριότητα, έδαφος μονίμως παγωμένο και βρίσκεται 130 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διασφαλίζοντας πως το μέρος θα παραμείνει στεγνό- και οι σπόροι ασφαλείς- ακόμα και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλέσει λιώσιμο των πάγων.

WORLD9Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement