Εκεί ψηλά… με τον Δία και την Αθηνά

Advertisement

Από εκεί ψηλά όπου βρίσκονται βλέπουν τα πάντα.

Πόσοι όμως από εμάς έχουν την ευκαιρία να τους κοιτάξουν κατάματα;

Περίπου 18 μέτρα από το έδαφος, μέσα σε κλωβό ανυψωτικού μηχανήματος, μαζί με τον ειδικό στην προστασία μνημείων, πολιτικό μηχανικό Γεράσιμο Θωμά, είχα μπροστά μου όλους τους μαρμάρινους ήρωες της σύνθεσης στο κεντρικό αέτωμα της Ακαδημίας Αθηνών, με τη γέννηση της θεάς Αθηνάς:

Τον Ξένιο Δία, την Παλλάδα, τον Ήφαιστο, τον Άρη, την Αφροδίτη με τον Έρωτα, τον Ήλιο με το άρμα του, τον Ωκεανό.

Όταν τους τοποθέτησε εκεί το 1875 ο γλύπτης Λεωνίδας Δρόσης, το κτίριο δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί, και από την οδό Πανεπιστημίου περνούσαν λιγοστές άμαξες. Σε αυτά τα 140 χρόνια έχουν αντικρίσει την εξέλιξη μιας πόλης μερικών χιλιάδων κατοίκων στη σημερινή πρωτεύουσα των πέντε εκατομμυρίων, πολέμους, θριάμβους, καταστροφές, τις εξάρσεις και τις βαθύνσεις της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Το βλέμμα τους παραμένει άχρονο, μη ανθρώπινο, αλλά το κορμί τους έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τρωτής φύσης. Από τον βραχίονα του πατέρα των θεών, όπου διαγράφονται ξεκάθαρα οι φουσκωμένες φλέβες, μέχρι τα λεπτά δάχτυλα των ποδιών της Αθηνάς, που ξεπροβάλλουν από τα σανδάλια.

Μέσα στον ενάμιση αιώνα της μοναξιάς τους έχουν δεχθεί ελάχιστα τις φροντίδες των συντηρητών, παρότι παλεύουν συνέχεια με τον χρόνο και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ακόμα και στην ασφάλεια της περίοπτης θέσης, πιο φθαρτός απ’ όλους αποδείχθηκε ο Ηφαιστος, ο οποίος κρατά στο χέρι το σφυρί με το οποίο χτύπησε τον Δία στο κεφάλι για να βγει η πάνοπλη Παλλάδα. Σε ορισμένα σημεία, στις μυώδεις γάμπες του, το μάρμαρο έχει σχεδόν σχιστεί, όπως συμβαίνει καμιά φορά στο υλικό αυτό.

Ο Γεράσιμος Θωμάς, που είναι και ζωγράφος, μετρά τις διαστάσεις, εξετάζει το υλικό και σκιτσάρει προσεκτικά τη μορφή πάνω σε χαρτί, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης αποτύπωση του προβλήματος και να βρεθεί η αρμόζουσα λύση.

Χρειάζεται προσοχή, γιατί με την παραμικρή κίνηση ο κλωβός ταλαντεύεται. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι η στατική επάρκεια του αγάλματος», λέει ο ειδικός, «και τα μικρά ρήγματα». Ο γλύπτης συνέλαβε τον Ηφαιστο σε μια τολμηρή στάση με γυρισμένη πλάτη, όπερ σημαίνει περίεργο κέντρο βάρους και μειωμένη έδραση σε σχέση με τις υπόλοιπες φιγούρες. Η σύνθεση είναι εμπνευσμένη από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, ενώ το αρχιτεκτόνημα της Ακαδημίας αντανακλά στοιχεία του Ερεχθείου.

Συντηρητές του ΤΕΙ Αθηνών

Είναι επτά το πρωί της Τρίτης, και ο ήλιος ανατέλλει φωτίζοντας τα πρόσωπα άλλων δύο σπουδαίων γλυπτών του Δρόση, που είναι πάνω σε κίονες, την Αθηνά και τον Απόλλωνα, ενώ στον διάκοσμο λαμποκοπούν τα τρία χρώματα της πολυγνώτιας παλέτας (μπλε, κόκκινο και κίτρινο/χρυσό) που φρεσκαρίστηκαν πρόσφατα από τα υπομονετικά χέρια των συντηρητών του ΤΕΙ Αθηνών.

Ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος μέσα στο κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών.

«Η πρώτη φορά που έγινε απόπειρα συντήρησης ήταν τη δεκαετία του ’80.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement