Εκπληκτικές φωτογραφίες Εμφάνιση τεράστιου κρατήρα στον Άρη που γεμίζει απόλυτα με τον πάγο του νερού

Advertisement

Ενώ η παρουσία υγρού νερού στον Άρη παραμένει ένα συνεχές θέμα έντονης ενδιαφέροντος, γνωρίζουμε ότι υπάρχει άφθονος πάγος στο νερό που κοσμεί τον Κόκκινο Πλανήτη

. Ο ήλιος του Άρη έχει αποκτήσει μια εκπληκτική θέα σε ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται κρατήρας Korolev, ένας κρατήρας διαμέτρου 81,4 χιλιομέτρων (50,6 μιλίων), ακριβώς νότια από τους αμμόλοφους Olympia Undae που περιβάλλουν το βόρειο πολικό καπάκι.

Ο κρατήρας γεμίζει σχεδόν μέχρι το χείλος με παρθένο πάγο όλο το χρόνο. Όπως η Γη, ο Άρης έχει εποχές. Και όπως η Γη, οι θερμότερες εποχές έχουν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο πάγος. Αλλά ο κρατήρας Korolev, που δημιουργήθηκε με ογκώδη επίδραση κάποτε στο μακρινό παρελθόν του Άρη, και ονομάστηκε για τον σοβιετικό μηχανικό πυραύλων Σεργκέι Κορολέφ, είναι λίγο περίεργος.

Είναι ένας τύπος γεωλογικού χαρακτηριστικού γνωστού ως «ψυχρής παγίδας». Το πάτωμα του κρατήρα είναι πολύ βαθύ, λίγο πάνω από 2 χιλιόμετρα κάτω από το χείλος. Από το πάτωμα του κρατήρα ανεβαίνει ένας τρούλος πάγου νερού, πάχους 1,8 χιλιομέτρων και διαμέτρου έως και 60 χιλιομέτρων. (ESA / DLR / FU Βερολίνο, CC BY-SA 3.0 IGO) Σε όγκο, περιέχει περίπου 2.200 κυβικά χιλιόμετρα (528 κυβικά μίλια) πάγου (αν και ένα άγνωστο ποσοστό είναι μάλλον σκόνη του Άρη).

Όταν ο αέρας ταξιδεύει πάνω από τον πάγο (ναι, ο Άρης έχει αέρα – είναι άθικτος και λεπτός, αλλά είναι εκεί), δροσίζει και βυθίζει, με αποτέλεσμα ένα στρώμα ψυχρού αέρα να κάθεται ακριβώς πάνω από τον πάγο. Καθώς ο αέρας είναι ένας κακός αγωγός θερμότητας, αυτό το ψυχρό στρώμα λειτουργεί ως μονωτήρας που προστατεύει τον πάγο από τον θερμότερο αέρα και συνεπώς διατηρεί τη θερμοκρασία του. Η ίδια δυναμική φέρνει στο παιχνίδι τον πολύ μικρότερο κρατήρα Louth 36 χλμ. (22,4 μιλίων), επίσης στη βόρεια πολική περιοχή του Άρη.

Τοπογραφικός χάρτης του κρατήρα Korolev. Ο Mars Express – που γιορτάζει την 15η επέτειό του στην τροχιά του Άρη στις 25 Δεκεμβρίου – πραγματοποίησε αρκετές περάσεις πάνω από τον κρατήρα Korolev πέρυσι, λαμβάνοντας ταινίες εικόνας με τη στερεοφωνική κάμερα DSLR υψηλής ανάλυσης (ESA / DLR / FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO) HRSC). Πέντε από αυτές τις λωρίδες συνενώθηκαν για να δημιουργήσουν το απίστευτο κολάζ ,δείχνοντας τον κρατήρα σε πλήρη δόξα, με ανάλυση περίπου 21 μέτρων (69 πόδια) ανά εικονοστοιχείο. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να δημιουργήσουν έναν χρωματικό κωδικό τοπογραφικό χάρτη (παραπάνω), ο οποίος δείχνει τις ανυψώσεις του κρατήρα και της περιβάλλουσας πεδιάδας.

Advertisement