Εκρηκτικές ουσίες νέας γενιάς: Ποια εκρηκτικά φτιάχνονται με υλικά από το σουπερμάρκετ;

Advertisement

Μετά τα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες, και πριν από αυτά στο Παρίσι και ύστερα απ’ αυτά στη Λαχώρη, αξίζει να αφιερώσουμε λίγη από την προσοχή μας στις εκρηκτικές ουσίες νέας γενιάς που σκορπούν μέσα σε τόσο λίγο χρόνο τόσο πολύ θάνατο και τόσο πόνο.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε μια επιτυχημένη έκρηξη; Ποια εκρηκτικά φτιάχνονται με υλικά από το σουπερμάρκετ; Ποια θεωρείται η… Πόρσε των εκρηκτικών;

Γίνεται ακόμη λόγος για το ότι υπάρχουν και χάπια νιτρογλυκερίνης αλλά και για ένα ακόμη αντικείμενο εκρηκτικών σεξουαλικών υποσχέσεων που πολύς κόσμος δεν θα μπορούσε καν να το φανταστεί.

Δύο σελίδες κυριολεκτικά δυναμίτης, αν και οι δυναμίτες και τα μπαρούτια δεν θεωρούνται άλλο από υλικά για τα μουσεία.

«Ο γάμος είναι έτοιμος, οδηγίες για την τούρτα άμεσα» ήταν το ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2009 από κάτοικο του Ντένβερ στις Ηνωμένες Πολιτείες προς κάποιον Αχμαντ. Τα βασικά υλικά όμως για τη γαμήλια τούρτα ήταν οξυζενέ και ακετόνη ενώ την ηλεκτρονική διεύθυνση παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας διότι ανήκε σε κάποιον που είχε σχέση με την Αλ Κάιντα. Οι Βρετανοί έδωσαν τα στοιχεία τού… ζαχαροπλάστη, που είχε εκπαιδευτεί στο Πακιστάν αλλά είχε ξεχάσει τις αναλογίες των συστατικών, στους Αμερικανούς και εκείνοι εύκολα κατάλαβαν, όταν τον είδαν να προμηθεύεται από μαγαζί με τη μία αρκετά μπουκάλια με υγρό που ξανθαίνει τα μαλλιά, ότι ετοίμαζε ένα σπιτικό εκρηκτικό, γνωστό ως ΤΑΤΡ, για την επέτειο από το χτύπημα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Και βέβαια τον συνέλαβαν εγκαίρως. Ομως στο διπλό χτύπημα στις Βρυξέλλες, πριν από λίγες ημέρες, ενώ το μείγμα ήταν το ίδιο, οι Αρχές αποδείχθηκε πως δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικές. Το «σπιτικό» εκρηκτικό χρησιμοποιήθηκε ξανά και σκόρπισε πόνο.

Με δυο λόγια

Τα εκρηκτικά μπορούμε να τα χωρίσουμε με διάφορους τρόπους σε κατηγορίες. Τα παλαιάς κοπής (μπαρούτι, δυναμίτης και τα παράγωγά τους) και νέας κοπής (C-4, οκτανιτροκυβάνιο), αυτά που περιέχουν άζωτο και αυτά που δεν έχουν άζωτο. Αυτά που είναι για στρατιωτική χρήση, για εξορύξεις και λατομεία, που διακινούνται κάτω από αυστηρό έλεγχο, και τα άλλα, τα «μαγειρεμένα» στο σπίτι, από υλικά πιο γνωστά για άλλες χρήσεις τους, όπως νιτρικά λιπάσματα, περοξάιντ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) και ασετόν.

Έξι από τα πιο επαγγελματικά εκρηκτικά σε μια ομαδική «φωτογραφία», όπως τα έπλασαν οι χημικοί. Διακρίνεται κάτω δεξιά το ONC, το νεότερο και πιο αποτελεσματικό από όλα.

Όταν η νιτρογλυκερίνη… σκάει
Δεν χρειάζεται να μάθουμε απ’ έξω την αντίδραση αποσύνθεσης της νιτρογλυκερίνης αλλά αρκεί να κρατήσουμε μόνον ότι το ζητούμενο είναι, από μια ουσία σε στερεά ή σε υγρή κατάσταση, να προκύπτουν μετά την έκρηξη ένα πλήθος μορίων σε αέρια κατάσταση, που θα σαρώσουν ότι βρουν μπροστά τους. Και αυτό ακριβώς ονειρεύεται ένας κατασκευαστής εκρηκτικών.

4C3H 5Ν3Ο 9 (υγρό) à 6Ν2 (αέριο) + 12 CO2 (αέριο) + 10Η2Ο (αέριο) + Ο2(αέριο) + Ενέργεια

Αυτή πάντως είναι η χημική εξίσωση μιας έκρηξης

Βίδες και παξιμάδια μετατρέπουν τους καμικάζι σε κινούμενες βόμβες σράπνελ πολλαπλασιάζοντας θανάτους και τραυματισμούςΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement