Η ελληνική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ομορφότερες, μεσαιωνικές, στον κόσμο [εικόνες]

Advertisement

Για τους λάτρεις της ιστορίας, τους φωτογράφους και όσους πολύ σπάνια λένε «ουάου», τίποτα δε συγκρίνεται με τη θέα μιας μεσαιωνικής πόλης με τείχη που βλέπει κανείς από απόσταση όσο πλησιάζει.

Ακολουθούν, φυσικά, οι εξερευνήσεις στο εσωτερικό της, οι περιηγήσεις στα κάστρα, οι περίπατοι κατά μήκος των τειχών αλλά και τα καταστήματα και τα εστιατόρια στις μεσαιωνικές πλατείες.

Πολλές πόλεις εξακολουθούν να έχουν τα μεσαιωνικά τείχη τους ανέπαφα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το CNN έψαξε και βρήκε τις 10 ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου και μία από αυτές είναι και στην Ελλάδα.

1. Πινγκιάο, Κίνα Βρίσκεται στην επαρχία  Shanxi και η κινεζική αυτή πόλη του 14ου αιώνα ήταν κάποτε το κυριότερο οικονομικό κέντρο της Κίνας με τις μισές τράπεζες της χώρας να βρίσκονται εκεί.

Σήμερα διατηρεί τα χαρακτηριστικά από τις δυναστείες των Μινγκ και Κινγκ και μαζί με τα εντυπωσιακά του τείχη, επάξια κέρδισε τον τίτλο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1997.

Η κατασκευή των τειχών της πόλης άρχισε υπό τον αυτοκράτορα Χονγκου το 1370. Έχουν ύψος 12 μέτρα, 6 χιλιόμετρα περίμετρο, έξι πύλες, 72 παρατηρητήρια και μία εξωτερική τάφρο.

Σήμερα, τα καταστήματα και η αγορά στους μεσαιωνικούς δρόμους της πόλης αξίζουν σίγουρα μία επίσκεψη.

2. Καρκασόν, Γαλλία Μετά τη συνθήκη των Πυρηναίων το 1659, η Καρκασόν έπαψε να φυλάσσει και να προστατεύει τις όμορφες πέτρινες κατασκευές και τους πύργους της.Η ελληνική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ομορφότερες, μεσαιωνικές, στον κόσμο [εικόνες] - ΕικόναΠηγή φωτό: wikipedia.org Ευτυχώς, το 1849 πολλοί ήταν αυτοί που συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα της πόλης και ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc να την αποκαταστήσει. Η δουλειά του ήταν ένας από τους λόγους που αργότερα χαρακτηρίστηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο Σατό Κομτάλ μέσα στην περιφραγμένη πόλη, να χαζέψουν την Βασιλική του Saint-Nazaire και του Saint-Celse και μόλις το στομάχι αρχίσει να διαμαρτύρεται, ένα γεύμα συνοδευόμενο με το τοπικό κρασί  La Bonne Demeure στην πλατεία της πόλης.

Την ώρα που θα φεύγετε, κάντε μια στάση για να κοιτάξετε πίσω. Αντί για κατεστραμμένους πύργους χωρίς οροφές, θα δείτε μια εντυπωσιακή πόλη-φρούριο του 13ου αιώνα, που διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της και θα νιώσετε δέος.

3. Γιορκ, Αγγλία Η ιστορική βόρεια αγγλική πόλη Γιορκ έχει πολλή ιστορία – και πολλά φαντάσματα, για τα οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα αν ακολουθήσετε την πρώτη αποκλειστική διαδρομή φαντασμάτων στον κόσμο, όπως λέγεται ένα πρόγραμμα που «τρέχει» στην πόλη.Η ελληνική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ομορφότερες, μεσαιωνικές, στον κόσμο [εικόνες] - Εικόνα1Πηγή φωτό: wikipedia.org Η Γιορκ έχει ένα σημαντικό μέρος των τειχών της άθικτο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Αγγλία. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει κατά μήκος τους, σταματώντας σε μικρά μουσεία σε μερικές από τις πύλες. Κάτω από τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης βρίσκονται υπολείμματα προηγούμενων ρωμαϊκών τειχών.

4. Ντουμπρόβνικ, Κροατία Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα τείχη και οχυρώσεις γύρω από το παλιό κέντρο της πόλης του Ντουμπρόβνικ στην Αδριατική κατασκευάστηκαν κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, αλλά ορισμένα τμήματα επεκτάθηκαν και ενισχύθηκαν μέχρι τον 17ο αιώνα.Η ελληνική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ομορφότερες, μεσαιωνικές, στον κόσμο [εικόνες] - Εικόνα2Πηγή φωτό: wikipedia.org Κανένας εχθρικός στρατός δεν τα παραβίασε ποτέ κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και ενώ ο σεισμός του 1667 κατέστρεψε πολλά κτίρια, άφησε τα τείχη, σε μεγάλο βαθμό, αλώβητα.

Μπορείτε να διασχίσετε την 2 χιλιομέτρων περίμετρο των τειχών για να απολαύσετε μια φανταστική θέα της θάλασσας. Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε την παλιά πόλη που βρίσκεται εντός των τειχών. Να έχετε όμως μαζί σας νερό, καπέλο και αντηλιακό – γιατί η σκιά είναι ελάχιστη.

5. Σιάν, Κίνα Κοιτάζοντας έξω από τα οχυρά τείχη τηςΣιάν, βλέπει κανείς μια εντυπωσιακή αντίθεση. Στο προσκήνιο διακρίνει κανείς ένα παρατηρητήριο, ένα κανόνι και ένα κόκκινο κινέζικο φανάρι.Η ελληνική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ομορφότερες, μεσαιωνικές, στον κόσμο [εικόνες] - Εικόνα3Πηγή φωτό: wikipedia.org Το παλαιότερο τείχος ξαναχτίστηκε το 1378 από τον αυτοκράτορα Μινγκ Ζου Γιουανζάνγκ. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρωματικά τείχη της πόλης, ύψους 12 μέτρων, πάχους 12-18 εκατοστά και μήκους 14 χιλιομέτρων.

Το περπάτημα κατά μήκος της κορυφής είναι ένας καλός τρόπος για να θαυμάσετε την πόλη, αν και οι τουρίστες προτιμούν συνήθως τα ποδήλατα, διότι το πλάτος του τείχους είναι αρκετά μεγάλο καθώς είχε σχεδιαστεί για να διευκολύνει τις μετακινήσεις στρατευμάτων.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement