Το αινιγματικό «Στόουνχετζ» της Ιρλανδίας!

Advertisement

Στην κομητεία του Κορκ, στη Νότια Ιρλανδία, υπάρχει για προϊστορική μεγαλιθική κατασκευή, η οποία φέρνει στο νου το διάσημο Στόουνχετζ, της Αγγλίας, και είναι εξίσου αινιγματική!

Ο κύκλος από τις μεγάλες πέτρες (Drombeg Stone Circle), που βρίσκεται 2,4 χιλιόμετρα ανατολικά του Γκλάντορ (Glandore), αποτελείται από 13 βράχους, (17 υπήρχαν αρχικά), σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και διάμετρο 9,3 μέτρων.

Ο πέτρινος κύκλος, πλαισιώνεται από ένα ζευγάρι πέτρες, που δίνουν την αίσθηση της πύλης, ύψους 1,8 μέτρων κατευθύνοντας με την κλίση τους, το μνημείο προς δύση του ήλιου κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου.

Τα ερείπια γύρω από τα πέτρινα τοιχώματα συνδέονται με προϊστορικές καλύβες, οι οποίες βρίσκονταν μόλις 40 μέτρα δυτικά του μνημείου και υπήρχαν μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Η μεγαλύτερη από τις καλύβες είχε μια ξύλινη στέγη, ενώ η μικρότερη καλύβα είχε έναν φούρνο για μαγείρεμα στην ανατολική πλευρά της.

Η ραδιοχρονολόγηση δείχνει ότι το Drombeg Stone Circle, ήταν σε χρήση, κανείς δεν γνωρίζει ποια ήταν αυτή, μεταξύ 1100 – 800 π.Χ.. Όταν οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στην περιοχή το 1957, αποκάλυψαν ένα ανεστραμμένο δοχείο που περιείχε τα λείψανα ενός εφήβου, καθώς και άλλα υπολείμματα αρχαίας νεκρικής πυράς.

drombeg1

drombeg2

drombeg3

drombeg4

drombeg5

drombeg6

drombeg7

Advertisement