Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη σκιά της αποστολής του Curiosity

Advertisement

O πλανήτης Άρης έχει τεκτονικές πλάκες

Ένας επιστήμονας στις ΗΠΑ πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη σχετικά με τον πλανήτη Άρη η οποία όμως «χάνεται» μέσα στο παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity ο οποίος βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο πλανήτης Άρης διαθέτει τεκτονικές πλάκες ενώ μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα τεκτονικές πλάκες υπάρχουν μόνο στη Γη. Η μελέτη της τεκτονικής δραστηριότητας του Άρη θα προσφέρει πολύτιμα στοιχεία και για εκείνη στη Γη.

Η ανακάλυψη

Ο Αν Γιν, καθηγητής Γήινων και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (UCLA), μελέτησε 100 δορυφορικές εικόνες από το σκάφος THEMIS καθώς και από τον δορυφόρο MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Υποστηρίζει ότι σε 15 εξ αυτών αποκαλύπτεται η ύπαρξη τεκτονικών πλακών στον πλανήτη Άρη.

«Μελετώντας τις δορυφορικές εικόνες του Άρη διαπίστωσα πολλά γεωμορφολογικά και άλλα χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα στο Θιβέτ, στα Ιμαλάια και στην Καλιφόρνια» αναφέρει ο Γιν που έχει πραγματοποιήσει ενδελεχείς γεωλογικές έρευνες στο Θιβέτ και στα Ιμαλάια όπου διαχωρίζονται δύο από τις επτά τεκτονικές πλάκες της Γης. «Ο πλανήτης Άρης βρίσκεται σε πρώιμο τεκτονικό στάδιο και έτσι μπορούμε να βρούμε στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν οι τεκτονικές πλάκες στη Γη» συνεχίζει ο επιστήμονας που δημοσιεύει την έρευνα του στην επιθεώρηση «Lithosphere».

Σύμφωνα με τον Γιν το Valles Marineris, το μεγαλύτερο φαράγγι στο ηλιακό μας σύστημα, είναι προϊόν της τεκτονικής δραστηριότητας του Κόκκινου Πλανήτη δίνοντας έτσι και μια λύση στο μυστήριο που υπάρχει γύρω από τη δημιουργία του. Το Valles Marineris έχει μήκος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων, πλάτος ως και 600 χιλιόμετρα, και βάθος μέχρι και 8 χιλιόμετρα.

Συγκριτικά, το Γκραντ Κάνιον στην Αριζόνα έχει μήκος 800 χιλιόμετρα, 30 χιλιόμετρα πλάτος, και 1,8 χιλιόμετρα βάθος.

Πηγή: Το Βήμα science

Advertisement