Τα επτά αρχαία μυστήρια που θα λυθούν τα επόμενα χρόνια -Ανάμεσά τους και αυτό του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου [Εικόνες]

Advertisement

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο αποκαλούμε τον 21ο αιώνα «νέα εποχή της εξερεύνησης». Οι νέες τεχνολογίες διευρύνουν τις δυνατότητες των ερευνητών και των αρχαιολόγων, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να λύσουν σημαντικά μυστήρια της Ιστορίας.

Το National Geographic ζήτησε από τον αρχαιολόγο Φρέντρικ Χιέμπερτ να κάνει μία πρόβλεψη των ανακαλύψεων και των ιστορικών μυστηρίων που αναμένεται να λυθούν στον αιώνα που διανύουμε – και οι απαντήσεις του είναι μάλλον αισιόδοξες.

1. Θα ανακαλύψουμε άγνωστες πόλεις ή ακόμα και πολιτισμούς στην Κεντρική και Νότια Αμερική
Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν πλέον LiDAR (ανίχνευση φωτός και κυμάτων) για να δουν κάτω από τα πυκνά φυλλώματα της ζούγκλας σε μέρη όπως η Ονδούρα και το Μπελίζ και να εντοπίσουν οικισμούς που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν.

2. Θα βρούμε τους τάφους του Τζένγκις Χαν και του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Τεχνολογίες όπως το ραντάρ διάτρησης εδάφους (GPR) επιτρέπουν στους αρχαιολόγους να δουν κάτω από τη γη χωρίς σκάψιμο. Στα πλαίσια του πρότζεκτ Valley of the Khans του National Geographic, η ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να εντοπίσει πιθανές τοποθεσίες για το σημείο ταφής του Τζένγκις Χαν και στη συνέχεια «τρύπησε» τις περιοχές με GPR για να το διαπιστώσει. «Αν και δεν έχουμε εντοπίσει τον τάφο του Χαν ακόμη, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το καταφέρουμε. Η ίδια τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και για τον εντοπισμό του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου» επισημαίνει ο Χιέμπερτ.

3. Θα μπούμε στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας
Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν το σημείο ταφής του Qin Shi Huang Di, που περιβάλλεται από τους πολεμιστές τερακότα, ωστόσο δεν έχουν μπει μέσα, φοβούμενοι ότι μπορεί να τον καταστρέψουν. «Πλέον τα εργαλεία τηλεπισκόπησης, όπως το GPR και τα μαγνητόμετρα, μπορούν να μας δώσουν μια ιδέα της εσωτερικής δομής, ενώ μικρές ρομποτικές συσκευές μπορούν να εισέλθουν στον τάφο και να συλλέξουν δεδομένα χωρίς πρόβλημα», προσθέτει ο Χιέμπερτ.

4. Θα αποκρυπτογραφήσουμε τη μυστηριώδη γλώσσα των αρχαίων Μινωιτών
Έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από τότε που ανακαλύφθηκε ο ισχυρός Μινωικός πολιτισμός της Μεσογείου, όμως οι μελετητές δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν τη γλώσσα τους, που είναι γνωστή ως Γραμμική Α’. «Μέχρι στιγμής έχουμε πάνω από 1.400 παραδείγματα της Γραμμικής Α’ για μελέτη» εξηγεί ο Χιέμπερτ. «Εχουμε αρκετά στοιχεία για να μπορέσουμε να βρούμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε».
Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement