Έριχ φον Μάνσταϊν: Ο ευφυής στρατάρχης των ναζί που έσπειρε τον όλεθρο στην Ευρώπη

Advertisement

Ο Έριχ φον Μάνσταϊν (Erich von Manstein) ήταν Γερμανός στρατάρχης κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της Βέρμαχτ. Θεωρήθηκε ένας από τους ευφυέστερους ηγέτες της εποχής σύμφωνα με τους συναδέλφους του.

Θεωρούμενος ως ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς του Β’ Παγκοσμίου και σίγουρα το μεγαλύτερο στρατιωτικό μυαλό της Γερμανίας, ο στρατάρχης Έριχ φον Μάνσταϊν οδήγησε τα στρατεύματά του σε μεγαλοπρεπείς νίκες, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καλοκουρδισμένη ναζιστική μηχανή.

Κάτω από τις διαταγές και τους περιβόητους τακτικισμούς του, οι Γερμανοί έφυγαν θριαμβευτές από τη Σεβαστούπολη και από άλλα φημισμένα θέατρα μαχών της Ρωσίας, καθώς κατά γενική ομολογία ο στρατάρχης ήταν από τα μεγάλα μυαλά του πολέμου, ιδιαίτερα σε επίπεδο πολέμου ελιγμών και σφοδρών αντεπιθέσεων.

Μαέστρος στη χάραξη στρατηγικής αλλά και τις πολεμικές επιχειρήσεις, ο φον Μάνσταϊν άφησε γερή παρακαταθήκη με την τακτικίστικη τόλμη του, την ίδια ώρα που το μεταπολεμικό του πόνημα «Χαμένες Νίκες» θεωρείται κλασικό πια στην πολεμική λογοτεχνία.

Ο πολεμιστής του Χίτλερ σχεδίασε και οργάνωσε την επίθεση που θα έπιανε εξαπίνης τη Δυτική Ευρώπη το 1940, αποκατέστησε το γερμανικό μέτωπο μετά την πανωλεθρία του Στάλινγκραντ και διεξήγε έναν αριστουργηματικό 10μηνο πόλεμο κατά υπέρτερων συμμαχικών δυνάμεων στην Ουκρανία το 1943-44, ως άρχων του πολέμου ελιγμών, τον οποίο ανήγαγε σε υψηλή τέχνη συνδυάζοντας αρμονικά επιχειρησιακή ιδιοφυία, εξαιρετική τακτική αντίληψη και αξιοθαύμαστη αναλυτική ικανότητα.

Το πλούσιο στρατιωτικό βιογραφικό του μιλάει εξάλλου καλύτερα για το πόσο βοήθησε ο εξέχων αυτός ηγήτορας τον στρατό ξηράς της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο: εμπνευστής του σχεδίου εισβολής στη Γαλλία την άνοιξη του 1940, κατακτητής της Κριμαίας, σωτήρας της νότιας πτέρυγας του Ανατολικού Μετώπου μετά τον καταστροφικό χειμώνα του 1942-1943, πορθητής του Χαρκόβου την άνοιξη του 1943 κ.λπ.

Κάτω από τον λαμπρό στρατιωτικό μύθο όμως κρυβόταν μια ζοφερή αλήθεια, καθώς ο Μάνχαϊμ μπλέχτηκε στις γενοκτονικές φιλοδοξίες του Χίτλερ και τη μαζική εξόντωση λαών, αν και οι συνεχείς διαφωνίες του με τον Φύρερ θα τον οδηγούσαν τελικά σε πρόωρη αποστρατεία τον Μάρτιο του 1944, καθώς ο Αδόλφος δεν άντεχε την ισχυρή του προσωπικότητα. Πόσο συνεργός όμως ήταν στο έγκλημα των εγκλημάτων;

Σαφώς μεγαλύτερος στρατιωτικός από άνθρωπος, ο φον Μάνχαϊμ θεωρήθηκε από την αρχή συνεργός στην Τελική Λύση, καθώς στο ηθικό τέλμα του Ανατολικού Μετώπου η Βέρμαχτ του βυθίστηκε πρόθυμα στη ναζιστική εγκληματικότητα.

Ο στρατάρχης των ναζί αγνόησε επιδεικτικά τα εγκλήματα που γίνονταν πίσω από την πρώτη γραμμή, καθώς η αρμοδιότητά του ήταν αποκλειστικά η εμπροσθοφυλακή, την οποία θεωρούσε κάτι σαν αυτόνομη περιοχή. Ιδιαιτέρως πολύπλοκη προσωπικότητα, η συμμετοχή του στη γενοκτονία δεν μπορεί να περάσει στα «ψιλά» του άψογου στρατιωτικού του μητρώου.

Ο κορυφαίος στρατηγός του Χίτλερ καταδικάστηκε μεταπολεμικά από το συμμαχικό στρατοδικείο, αν και έλαβε χάρη και διετέλεσε αργότερα σύμβουλος του δυτικογερμανού καγκελαρίου. Ποιος ήταν όμως πράγματι ο άνθρωπος που μετατράπηκε σε φόβητρο των Συμμάχων καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Πρώτα χρόνια

mmmhhhmmaiim1

Ο Φριτς Έριχ φον Λεβίνσκι γεννιέται στις 24 Νοεμβρίου 1887 στο Βερολίνο ως το δέκατο παιδί του αριστοκρατικής καταγωγής πρώσου στρατηγού Έντουαρντ φον Λεβίνσκι, αν και ήταν κανονισμένο ήδη από τη σύλληψή του να δοθεί για υιοθεσία στην άκληρη οικογένεια της θείας του, η οποία ήταν παντρεμένη με τον εξίσου περίφημο υποστράτηγο Γκέοργκ φον Μάνσταϊν.

Μόλις γεννήθηκε ο Έριχ, ο πατέρας του έστειλε το χαρμόσυνο τηλεγράφημα στον υποστράτηγο Μάνσταϊν: «Σήμερα απέκτησες ένα υγιές αγόρι. Μητέρα και παιδί είναι καλά. Συγχαρητήρια». Οι διαδικασίες της επίσημης υιοθεσίας διεκπεραιώθηκαν το 1896, με τον θάνατο του φυσικού του πατέρα φον Λεβίνσκι.

mmmhhhmmaiim2

Τόσο από τους φυσικούς του γονείς όσο και από τη θετή του οικογένεια λοιπόν, ο φον Μάνσταϊν κληρονόμησε τη στρατιωτική καριέρα από τα γεννοφάσκια του, καθώς πέρα από τον βιολογικό και τον θετό του πατέρα, δυο από τους παππούδες του ήταν επίσης πρώσοι στρατηγοί, όπως εξάλλου και ο αδελφός της μητέρας του (κανείς άλλος από τον στρατάρχη και πρόεδρο κατόπιν της Γερμανίας, Πάουλ φον Χίντενμπουργκ!). Δεν θα μπορούσε λοιπόν ο νεαρός Έριχ να ακολουθήσει άλλη σταδιοδρομία στη ζωή, μαθαίνοντας από μικρός τις αρετές της πειθαρχίας και της υπακοής.

Κι έτσι μόλις τέλειωσε το σχολείο στο Στρασβούργο το 1899, φοίτησε ως δόκιμος στη Σχολή Ευελπίδων (1900-1906) και τη στρατιωτική ακαδημία αργότερα, όταν και τοποθετήθηκε στο 3ο Σύνταγμα Πεζών Εθνοφρουράς ως σημαιοφόρος. Τον Οκτώβριο του 1913 θα γίνει δεκτός στην Πρωσική Στρατιωτική Ακαδημία στο Βερολίνο, απ’ όπου θα αποφοιτήσει την επόμενη χρονιά με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement