Η έρημος του θανάτου!

Advertisement

Η θερμοκρασία φτάνει τους 60 βαθμούς Κελσίου, σε έρημο της Αιθιοπίας, όπου μέσα σε αυτό καμίνι εργάζονται άνθρωποι για να μαζέψουν αλάτι!

Εκεί δουλεύουν, περίπου, 750 άτομα, τα οποία χρησιμοποιούν εργαλεία που έχουν στο σπίτι τους για καθημερινές δουλειές. Η αμοιβή τους είναι γύρω στα έξι ευρώ την ημέρα, δηλαδή όχι πολύ περισσότερο από 100 έως 200 ευρώ το μήνα.

Η έρημος του αλατιού στο Τρίγωνο Αφάρ εκτείνεται σε μια έκταση 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με το χαμηλότερο σημείο της να βρίσκεται περισσότερο από 90 μέτρα, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Τρίγωνο Αφάρ, είναι μια γεωλογική κοιλότητα στην οποία διασταυρώνονται τρεις τεκτονικές πλάκες. Είναι μια από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές της Γης. Η έρημος Ντανακίλ (Danakil), όπου υπάρχουν οι αλικές, έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο σκληρό μέρος της Γης».

Περίπου 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Τρίγωνο Αφάρ καλύπτεται από το αλάτι, κυρίως από την εξάτμιση των υδάτων της λίμνης Ασάλ, το επίπεδο αλατότητας της οποίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της θάλασσας.

Οι πεδινές εκτάσεις του Αφάρ επηρεάζονται από τη θερμότητα και την ξηρασία. Δεν υπάρχει καθόλου βροχή, κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Την σκληρή πραγαματικότητα απαθανάτισε με τον φακό του ο Τζόελ Σάντος (Joel Santos), που τράβηξε συγκλονιστικές φωτογραφίες από όλη τη διαδικασία εξόρυξης και μεταφοράς του αλατιού, μέσα στο σκληρό και εξωγήινο τοπίο της περιοχής.

Οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν στο Τρίγωνο Αφάρ έχουν το μονοπώλιο εξόρυξης και διακίνησης του αλατιού στην έρημο Danakil και οι έμποροι πληρώνουν ένα είδος φόρου για κάθε καμήλα, μουλάρι ή γαϊδούρι που φορτώνουν με αλάτι.

Εκτιμάται πως περίπου 2.000 καμήλες και 1.000 γαϊδούρια, φτάνουν κάθε μέρα στην περιοχή για να φορτωθούν με αλάτι που μεταφέρουν 80 χιλιόμετρα μακριά, στην κοντινότερη πόλυ Μπεραχίλ.

Στο παρελθόν, το αλάτι χρησιμοποιήθηκε ως μια μορφή νομίσματος στην περιοχή, αλλά τώρα οι ανθρακωρύχοι χρησιμοποιούν «κανονικό χρήμα» για τις συναλλαγές τους. Υπολογίζεται πως ετησίως, γίνεται εξόρυξη 1,3 εκατομμυρίων τόνων αλατιού.

alati1

alati2

alati3

alati4

6

7

8

alati5

alati9

alati10

alati11

alati12

Advertisement