Δεν φαντάζεστε πόση είναι η θερμοκρασία στη σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού

Advertisement

Κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την ορατή πλευρά της Σελήνης, είναι οι θερμοκρασίες στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Οπως έδειξαν νέες μετρήσεις οι θερμοκρασίες στην λεγόμενη σκοτεινή πλευρά, φθάνουν εως τους μείον 190 βαθμούς Κελσίου, πολύ πιο χαμηλά από όσο πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Οι νέες μετρήσεις έγιναν από το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 της αποστολής Change-4. Το ρόβερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ — ΜΠΕ, ενεργοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη μετά από σχεδόν 15 ημέρες που ήταν εκτός λειτουργίας προκειμένου να προστατευτεί από το δριμύ ψύχος.

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες του μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι η θερμοκρασία φτάνει έως τους — 190 βαθμούς Κελσίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της αποστολής, Ζανγκ Χε εξηγώντας τους λόγους που παλαιότερες αποστολές των ΗΠΑ δεν είχαν μετρήσει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, λέγοντας ότι πιθανός να οφείλεται στη διαφορά της σύνθεσης του σεληνιακού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές της Σελήνης.

Η κινεζική άκατος Change-4 μαζί με το μικρό ρόβερ της έκαναν την πρώτη ιστορική προσελήνωση στην αόρατη πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου. Θα ξεκινήσει εξερευνήσεις στον μεγάλο κρατήρα Φον Κάρμαν, όπου έγινε η προσελήνωση, ενώ η άκατος θα κάνει επιστημονικές παρατηρήσεις με τα πολλά επιστημονικά όργανά της.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement