Οι γέφυρες του αρχαίου κόσμου που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα

Advertisement

Τα αρχαία κτίρια που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας αποτελούν συνήθη τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και ικανοποιητικοί λόγοι για να επισκεφτούμε την πόλη όπου βρίσκονται και να τα θαυμάσουμε από κοντά. Συνήθως όμως, όταν μιλάμε για αρχαία κτίρια και αρχαίες κατασκευές, το μυαλό μας πάει σε ναούς, τόπους λατρείας, ταφικά μνημεία… Παράδειγμα, ο Παρθενώνας, οι πυραμίδες της Αιγύπτου, το Κολοσσαίο.

Κι όμως, υπάρχουν αρχαίες κατασκευές οι οποίες μάλιστα χρησιμοποιούνται ακόμη στις μέρες μας και παρόλα αυτά ορισμένες φορές (αν κι όχι πάντα) γνωρίζουν μικρότερη δόξα σαν τουριστικά μνημεία. Οι αρχαίες αυτές κατασκευές, σχεδιάστηκαν με στόχο να αντέξουν και κάμποσες επιβεβαίωσαν τις δυνατότητες τους στο πέρας των αιώνων ή ακόμη και των χιλιετιών! Σε διάφορες περιοχές του κόσμου, μπορεί κανείς να εντοπίσει γέφυρες οι οποίες χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα κι όμως η αρχική κατασκευή τους χρονολογείται αιώνες πίσω.

Ας δούμε ορισμένες γέφυρες που ακολουθούν κατάφεραν να επιβιώσουν στο πέρασμα των χρόνων και δίνουν ιδέες για ταξίδια ώστε να τις θαυμάσουμε από κοντά…

Πόντε Σαντ Άντζελο (γέφυρα του Αγίου Αγγέλου) – Ρώμη-Βατικανό, ΙταλίαSantAngelo1

Πρόκειται για μια από τις διασημότερες (και ομορφότερες) γέφυρες του κόσμου, η οποία έχει γίνει γνωστή με διάφορα ονόματα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Κατασκευάστηκε το 136 μ.Χ. με διαταγή του αυτοκράτορα Αδριανού προκειμένου να συνδέσει τη Ρώμη με το μαυσωλείο του, το Κάστρο των Αγγέλων.

SantAngelo2

Η ονομασία τόσο του μαυσωλείου, όσο και της γέφυρας προέρχεται από το διάσημο άγαλμα του αρχάγγελου Μιχαήλ στην κορυφή του μαυσωλείου. Σύμφωνα με το θρύλο, ο άγγελος είχε εμφανιστεί το 590 π.Χ. στην κορυφή του ίδιου κτιρίου, δίνοντας θαυματουργό τέλος στο λοιμό που είχε πέσει στη Ρώμη.

SantAngelo3

Το 1668, ο κορυφαίος γλύπτης Λορέντσο Μπερνίνι σχεδίασε 10 αγγέλους οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά μήκος της γέφυρας, κάνοντάς την ακόμη ομορφότερη.

Γέφυρα Severan – Eskikale (παλιότερα Αρσάμεια παρά τον Νυμφαίο), Τουρκία

Cendere1

Η γέφυρα Severan ή αλλιώς Cendere, χτίστηκε κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα προς τιμήν του ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, τη γυναίκα του, Ιουλία, και τους δύο γιους του, Καρακάλλα και Γέτα. Θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη ρωμαϊκή τοξωτή γέφυρα στον κόσμο.

Cendere2

Σε κάθε πλευρά της γέφυρας, δέσποζαν δύο κίονες που συμβολίζουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο, ο ένας κίονας απουσιάζει πλέον. Πρόκειται για αυτόν που ήταν αφιερωμένος στον ένα γιο, τον Γέτα, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον αδελφό του, Καρακάλλα. Ωστόσο, ο Καρακάλλας δεν αρκέστηκε στη δολοφονία, αλλά έβαλε να σφάξουν τους φίλους και συμμάχους του, καθώς επιθυμία του ήταν το όνομα «Γέτας» να εξαφανιστεί από την ιστορία. Έτσι, κι ο κίονας καταστράφηκε.

Πόντε Βέκιο – Φλωρεντία, Ιταλία

Vecchio1

Η Πόντε Βέκιο ή αλλιώς «παλιά γέφυρα», σύμβολο της Φλωρεντίας, χτίστηκε το 1345 προκειμένου να αντικαταστήσει μια ξύλινη κατασκευή και από τότε διατηρεί την αρχική της δόξα. Η διάσημη γέφυρα φιλοξενεί μια στοά με καταστήματα που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Το Μεσαίωνα στεγάζονταν εκεί ψαράδικα και χασάπικα, με αποτέλεσμα η διέλευση να «φιλοδωρεί» το διαβάτη με μια αποκρουστική μυρωδιά. Στην παράδοση αυτή έβαλε τέλος ο Μέγας Δούκας της Φλωρεντίας, Φερδινάνδος Α’, ο οποίος έδιωξε τους εμπόρους και διέταξε ότι μόνο αργυροχρυσοχόοι θα μπορούν να πουλούν τις δημιουργίες τους στη γέφυρα.

Vecchio2

Η πλούσια ιστορία της γέφυρας και η ξεχωριστή ομορφιά της, ήταν αυτή που τη γλίτωσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ώρα που οι Γερμανοί εγκατέλειπαν τη Φλωρεντία, αν και ανατίναζαν κάθε γέφυρα για να σταματήσουν τις εχθρικές δυνάμεις, άφησαν την Πόντε Βέκιο άθικτη, επιλέγοντας να καταστρέψουν την πρόσβαση σε αυτήν αντί για την ίδια!

Γέφυρα Χατζού – Ισφαχάν, Ιράν

Khaju1

Χτισμένη το 1667, στα θεμέλια μιας παλιότερης γέφυρας, η κατασκευή της Χατζού, παραγγέλθηκε από το Σάχη Αμπάς Β’.

Khaju2

Παρότι βασική χρήση της ήταν η διάσχιση του ποταμού Ζαγιάντε, λειτουργούσε επιπλέον σαν φράγμα, ενώ ο σουλτάνος διέταξε να διακοσμηθεί με λουλούδια, ζωγραφικές παραστάσεις κι αλλά στοιχεία που θα μετέτρεπαν τη γέφυρα σε ένα χώρο για ανέμελους περιπάτους.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement