Γενετικές μεταλλάξεις που έβγαλαν… υπεράνθρωπους!

Advertisement

Γνωρίστε τους ανθρώπους που βλέπουν κάτω από το νερό και το AIDS δεν τους φοβίζει

Σε αντίθεση με άλλα είδη, οι άνθρωποι παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή ομοιότητα στα γονίδιά τους.

Ωστόσο, ακόμη και η παραμικρή παραλλαγή στα γονίδια ή το περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μοναδικών ικανοτήτων.

Οι αλλαγές αυτές μπορούν να εκδηλωθούν τόσο με διαφοροποίηση στο χρώμα των μαλλιών ή το ύψος.

Ωστόσο, πιο σπάνια, ένας άνθρωπος ή μια φυλή μπορεί να αναπτύξει χαρακτηριστικά που φαντάζουν εξωπραγματικά στους «συνηθισμένους» ανθρώπους.

Δείτε ορισμένα εξ αυτών:

Αντοχή στο κρύο

genetica

Η φυλή Εσκιμώων Ινουίτ και άλλοι πληθυσμοί που ζουν σε ιδιαίτερα κρύα περιβάλλοντα, έχουν προσαρμοστεί ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στους κατοίκους των περιοχών αυτών, η χαμηλή θερμοκρασία επιδρά διαφορετικά στην ψυχολογία τους, σε σχέση με αυτούς που ζουν σε πιο εύκρατα κλίματα.

Όπως φαίνεται μάλιστα, στην προσαρμοστικότητα που παρουσιάζουν υπάρχει και γενετική αιτία, καθώς εάν κάποιος μετακομίσει σε κρύο περιβάλλον και ζήσει για δεκαετίες εκεί, το σώμα του δεν θα φτάσει στα ίδια επίπεδα προσαρμογής, όπως των αυτοχθόνων.

Για παράδειγμα, ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι οι αυτόχθονες κάτοικοι της Σιβηρίας εμφανίζουν καλύτερη αντοχή στο κρύο ακόμη και σε σύγκριση με Ρώσους μη αυτόχθονες που ζουν στις ίδιες κοινότητες.

Όσοι ζουν σε κρύα περιβάλλοντα, έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό (περίπου 50% υψηλότερο) σε σύγκριση με αυτούς που ζουν σε πιο εύκρατα κλίματα. Επιπλέον, μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους καλύτερα χωρίς να τρέμουν, ενώ έχουν λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα τους και περισσότερους στο πρόσωπο.

Επιπλέον, όπως φάνηκε σε έρευνες, οι Ινουίτ, όταν εκτεθούν στο κρύο, εμφανίζουν υψηλότερη θερμοκρασία στο δέρμα, σε σύγκριση με κάθε άλλη φυλή!

Αντοχή σε μεγάλο υψόμετρο με λιγότερο οξυγόνο

genetica

Οι περισσότεροι ορειβάτες που έχουν επιχειρήσει να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ, δεν θα τα κατάφερναν χωρίς ένα μέλος της φυλής των Σέρπα για οδηγό. Οι κάτοικοι του Θιβέτ και του Νεπάλ διαθέτουν μεγαλύτερη φυσική αντοχή στο μεγάλο υψόμετρο. Τι είναι όμως αυτό που τους επιτρέπει να εργάζονται σε περιβάλλον με λιγότερο οξυγόνο;

Οι Θιβετιανοί ζουν σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων και είναι συνηθισμένοι να αναπνέουν αέρα που περιέχει περίπου 40% λιγότερο οξυγόνο σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, τα σώματά τους αντιστάθμισαν αυτήν την έλλειψη οξυγόνου, αναπτύσσοντας μεγαλύτερο στέρνο και πνευμόνια που δέχονται περισσότερο αέρα, ώστε σε κάθε εισπνοή να παίρνουν περισσότερο αέρα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους που όταν υπάρχει λιγότερο οξυγόνο, τα σώματά τους παράγουν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι Θιβετιανοί παράγουν λιγότερα!

Αυτό συμβαίνει καθώς αν και παροδικά η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να βοηθήσει στην τροφοδότηση του οργανισμού με οξυγόνο, κάνει το αίμα πιο «πηχτό» όσο περνάει ο καιρός και μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση και άλλες δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Παρομοίως, οι Σέρπας εμφανίζουν καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου και γενικότερα είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις παρενέργειες του μεγάλου υψόμετρου.

Ακόμη και όταν ζουν σε χαμηλότερα υψόμετρα, οι Θιβετιανοί διατηρούν αυτά τα χαρακτηριστικά και οι ερευνητές έχουν βρει πως δεν πρόκειται για φαινοτυπικές διαφορές, αλλά για γενετική προσαρμογή.

Συγκεκριμένα, μια γενετική διαφοροποίηση εντοπίζεται σε ένα τμήμα του DNA, γνωστό και σαν EPAS1, κωδικοποίηση μια ρυθμιστικής πρωτεΐνης. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ανιχνεύει το οξυγόνο και ελέγχει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάτι που εξηγεί και γιατί οι Θιβετιανοί δεν παρουσιάζουν μεγάλη παραγωγή των αιμοσφαιρίων όταν το οξυγόνο είναι λιγότερο, όπως οι συνηθισμένοι άνθρωποι.

Αντοχή στο AIDS

genetica

Εάν και πλέον, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να χαρίσουν μια καλύτερη ζωή σε όσους πάσχουν από HIV, αυτό δεν σημαίνει πως ο ιός είναι λιγότερο απειλητικός. Ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι διαθέτουν μια γενετική μετάλλαξη που απενεργοποιεί τα αντίγραφα της πρωτεΐνης CCR5, που ο HIV χρησιμοποιεί σαν «πύλη εισόδου» στα ανθρώπινα κύτταρα.

Έτσι, εάν κάποιος έχει έλλειψη της CCR5, ο ιός δεν μπορεί να μπει στα κύτταρά του και έτσι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μολυνθούν από την ασθένεια. Με βάση αυτό, οι επιστήμονες προτιμούν να μιλούν για «αντοχή» και όχι για «ανοσία» στον ιό του AIDS. Άνθρωποι με δύο αντίγραφα του μεταλλαγμένου γονιδίου, αποτελούν περίπου το 1% στους Καυκάσιους.

Ανοσία σε εγκεφαλική ασθένεια

genetica

Ο κανιβαλισμός πέρα από ταμπού στις περισσότερες ανθρώπινες κοινωνίες, είναι και μια μάλλον αρκετά ανθυγιεινή πρακτική και ένα καλό παράδειγμα γι’ αυτό ήταν τα όσα πέρασε η φυλή Fore στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Στα μέσα του 20ου αιώνα, η φυλή γνώρισε μια τρομακτική επιδημία Kuru, μια εκφυλιστική και θανατηφόρα εγκεφαλική ασθένεια που μεταδίδεται από τον κανιβαλισμό. Η πάθηση σχετίζεται με την περίφημη «νόσο των τρελών αγελάδων» (σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια), καθώς καταστρέφει τον εγκέφαλο, γεμίζοντάς τον με τρύπες που θυμίζουν σφουγγάρι.

Οι ασθενείς εμφανίζουν κενά μνήμης, αλλαγή της προσωπικότητας και επιληπτικές κρίσεις, ενώ πεθαίνουν συνήθως μέσα σε ένα χρόνο από τα πρώτα συμπτώματα. Εάν και σπανίως η ασθένεια κληρονομείται, κατά κύριο λόγο μεταδίδεται από τη βρώση μολυσμένου ζώου ή… ανθρώπου!

Αν και αρχικά δεν ήταν γνωστό γιατί η νόσος μεταδίδονταν μεταξύ των μελών της φυλή, στα τέλη του ΄50 διαπιστώθηκε ότι γι’ αυτό ευθύνονταν οι νεκρικές τελετές, όπου τα μέλη της φυλής έτρωγαν τους νεκρούς σαν ένδειξη σεβασμού!

Στις τελετές συμμετείχαν κυρίως γυναίκες και παιδιά. Σαν συνέπεια, αυτοί ήταν που υπέφεραν κυρίως από την ασθένεια. Μάλιστα, πριν την απαγόρευση της ανθρωποφαγίας, μερικά χωριά των Fore είχαν απομείνει χωρίς καθόλου νεαρές γυναίκες.

Ωστόσο, υπήρχαν και ορισμένοι που είχαν εκτεθεί στην Kuru χωρίς να πεθάνουν. Οι επιζήσαντες είχαν μια πρωτοφανή μετάλλαξη ενός γονιδίου, του G127V, που τους χάριζε ανοσία στην εγκεφαλική ασθένεια. Τώρα, το μεταλλαγμένο γονίδιο είναι ευρέως διαδεδομένο μεταξύ των Fore και των γύρω λαών, κάτι αρκετά εντυπωσιακό, καθώς η ασθένεια εμφανίστηκε στην περιοχή γύρω στο 1900.

Το περιστατικό αυτό, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά και πρόσφατα παραδείγματα του τρόπου που λειτουργεί η περίφημη «φυσική επιλογή» στους ανθρώπους!Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement