Γενετικές μεταλλάξεις που έβγαλαν… υπεράνθρωπους!

Advertisement

Υποβρύχια όραση

genetica

Τα μάτια των περισσότερων ζώων είναι σχεδιασμένα ώστε να βλέπουν είτε στο νερό, είτε στον αέρα. Το ανθρώπινο μάτι, ως γνωστών, διακρίνει πράγματα στον αέρα και όταν προσπαθούμε να δούμε κάτι μέσα στο νερό, όλα φαίνονται θολά.

Αυτό συμβαίνει καθώς το νερό έχει παρόμοια πυκνότητα με τα υγρά στο μάτι μας, κάτι που περιορίζει το ποσοστό του ανακλώμενου φωτός που μπορεί να περάσει μέσα στο μάτι. Μικρότερες ανακλάσεις συνεπάγονται και λιγότερο καλή όραση.

Ωστόσο, τα μέλη μιας φυλής, ονόματι Μόκεν, έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν καθαρά κάτω από το νερό, ακόμη και σε βάθος μέχρι και 22 μέτρων! Οι Μόκεν περνούν 8 μήνες του χρόνου σε βάρκες ή σε ξύλινες κατασκευές πάνω από το νερό.

Επιστρέφουν στην ξηρά μόνο για προμήθειες, που αγοράζουν πουλώντας φαγητό ή όστρακα που έχουν μαζέψει από τον ωκεανό.

Ότι χρειάζονται το βρίσκουν κατά κύριο λόγο στη θάλασσα και μάλιστα το παίρνουν χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, δηλαδή δίχως μοντέρνο ψάρεμα, ψαροντούφεκα, μάσκες ή εξοπλισμούς κατάδυσης. Παράλληλα, τα παιδιά είναι υπεύθυνα για τη συλλογή φαγητού, όπως μύδια ή άλλα θαλάσσια είδη του βυθού.

Μέσα από αυτές τις επαναλαμβανόμενες και απαιτητικές διαδικασίες, τα μάτια των Μόκεν είναι πλέον ικανά να μεταβάλουν με κάποιο τρόπο το σχήμα τους όταν βρίσκονται κάτω από το νερό, ώστε να αυξήσουν τις ανακλάσεις τους φωτός.

Επομένως, μπορούν εύκολα να διακρίνουν τα μύδια πάνω στα βράχια, ακόμη και αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα μάτια των παιδιών των Μόκεν έχουν τουλάχιστον δύο φορές οξύτερη όραση κάτω από το νερό, σε σχέση με τα παιδιά των Ευρωπαίων.

Οστά που δεν σπάνε ποτέ

genetica

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν οι γηραιότεροι, είναι η οστεοπόρωση, η μείωση δηλαδή της οστικής μάζας και πυκνότητας. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε κατάγματα και σπασμένα ισχία.

Ωστόσο υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων με ένα μοναδικό γονίδιο, το οποίο πιθανότατα κρύβει το μυστικό για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Το γονίδιο αυτό απαντάται στους Αφρικάνερς (Νοτιοαφρικανούς με ολλανδικά γονίδια) και προκαλεί αύξηση της οστικής μάζας όσο περνούν τα χρόνια, αντί για απώλειά της. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μετάλλαξη του γονιδίου SOST, το οποίο ελέγχει μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την ανάπτυξη των οστών.

Εάν ένας Αφρικάνερ κληρονομήσει δύο αντίγραφα του μεταλλαγμένου γονιδίου, εμφανίζει τη διαταραχή σκληροστέωση που οδηγεί σε οστική υπερτροφία, γιγαντισμό, παραμόρφωση του προσώπου, κώφωση και πρόωρο θάνατο. Προφανώς, πρόκειται για μια διαταραχή απείρως χειρότερη από την οστεοπόρωση. Ωστόσο, εάν κληρονομήσει μόνο ένα αντίγραφο του γονιδίου, δεν εμφανίζει σκληροστέωση και απλά έχει πιο ανθεκτικά κόκαλα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ανάγκη για ελάχιστες ώρες ύπνου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που παραπονιούνται για τις περιορισμένες ώρες ύπνου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας αυτού. Από την άλλη, όταν ακούμε για ανθρώπους που μπορούν με 6 ή και λιγότερες ώρες ύπνου να λειτουργήσουν κανονικά δεν σημαίνει πάντα ότι είναι πιο σκληραγωγημένοι από εμάς ή ότι έχουν εκπαιδευτεί για να το αντέχουν.

Αντίθετα, μπορεί να ευθύνεται μια σπάνια γενετική μετάλλαξη του γονιδίου DEC2 που έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη για λιγότερες ώρες ύπνου σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα.

Φυσιολογικά, εάν κάποιος αρχίσει να κοιμάται μόνο για 6 ή λιγότερες ώρες, θα αρχίσει να παρουσιάζει αρνητικές παρενέργειες σχεδόν αμέσως. Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, μερικά εκ των οποίων και σοβαρά, όπως υψηλή πίεση και καρδιακά νοσήματα.

Όσοι όμως έχουν τη μετάλλαξη του γονιδίου DEC2 δεν παρουσιάζουν κανέναν από τα προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου, παρά τις ελάχιστες ώρες που περνούν στο κρεβάτι. Ακόμη και αν φαίνεται περίεργο ένα και μόνο γονίδιο να μπορεί να επηρεάσει κάτι που θεωρούμε βασική ανθρώπινη ανάγκη, όσοι μελετούν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη πιστεύουν ότι βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο αποτελεσματικά, με πιο έντονες τις φάσεις REM.

Έτσι, εφόσον έχουμε πιο ποιοτικό ύπνο, χρειαζόμαστε και λιγότερες ώρες ανάπαυσης.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Advertisement