Γιατί η NASA ξεκίνησε πυρκαγιά στο Διάστημα – Το τολμηρό πείραμα [Βίντεο]

Advertisement

Η Nasa έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο από μια μεγάλη φωτιά που άναψε μέσα σε μη επανδρωμένο σκάφος στο Διάστημα, στο πλαίσιο ενός τολμηρού πειράματος.

Το πείραμα, το πρώτο από τα τρία που έχει προγραμματίσει η διαστημική υπηρεσία, επιχειρεί να δώσει μία απάντηση στο πώς οι μεγάλες φωτιές στο Διάστημα μπορούν να θέσουν υπό απειλή την ασφάλεια των αστροναυτών.

Προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη καταστροφή σε μια μελλοντική αποστολή στον Άρη, η NASA χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο σκάφος για να καταγράψει «τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει βάλει ποτέ ο άνθρωπος στο Διάστημα».

Το πείραμα έγινε στο σκάφος ανεφοδιασμού Cygnus που θα αναχωρούσε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ήταν φορτωμένο με πάνω από 3.000 κιλά σκουπίδια και επρόκειτο ούτως ή άλλως να καεί σε μια βουτιά αυτοκτονίας στην ατμόσφαιρα.

Όταν η κάψουλα αποσυνδέθηκε από τον σταθμό και απομακρύνθηκε σε απόσταση ασφαλείας, η NASA έδωσε το σήμα για να ακουμπήσει ένα καυτό σύρμα σε μια μάζα από βαμβάκι και φάιμπεργκλας μέσα σε έναν ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο πλάτους ενός περίπου μέτρου.

Κάμερες και αισθητήρες κατέγραψαν την εξέλιξη της φωτιάς.

Χρειάστηκαν 8 λεπτά μέχρι να καεί ολοσχερώς το εύφλεκτο υλικό, πολύ περισσότερο από ό,τι θα χρειαζόταν στη Γη.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανιχνευτής καπνού του Cygnus σήμανε συναγερμό.

Παρόμοια πειράματα είχαν πραγματοποιηθεί και παλαιότερα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Η πιο επικίνδυνη πυρκαγιά στο Διάστημα είχε ξεσπάσει το 1990 στον ρωσικό διαστημικό σταθμό MIR, όταν υπερθερμάνθηκε και πήρε φωτιά μια γεννήτρια οξυγόνου.

Το εσωτερικό του εργαστηρίου πήρε φωτιά, η οποία έσβησε μόνο όταν εξαντλήθηκε το οξυγόνο.

tvxs.gr

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement