Γιγάντιο νέφος διοξειδίου του θείου εξαπλώνεται σε ολόκληρο το Ιράκ [Βίντεο]

Advertisement

Μια πυρκαγιά σε ένα ορυχείο θείου στο Ιράκ απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Εάν αυτή η φωτιά προέρχονταν από ένα ηφαίστειο, θα ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων εκρήξεων του 2016.

sulfur-irak

Οι δορυφόροι Terra και Aqua της NASA ανίχνευσαν για πρώτη φορά τη θερμότητα της φωτιάς στην εγκατάσταση Al-Mishraq στις 20 Οκτωβρίου του 2016.

Από την επόμενη μέρα, ένα λοφίο τοξικού λευκού καπνού είχε συνεχή ροή από τη μονάδα, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ιρακινούς αμάχους και προτρέποντας σχεδόν 1 000 να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

gigantio-nefos-dioxidiou-thiou-saroni-olokliro-irak

Την ίδια στιγμή, ο Μηχανισμός Παρακολούθησης για την αύρα και τη χαρτογράφηση του όζοντος Profiler Suite (OMPs) άρχισε να κάνει παρατηρήσεις ενός μεγάλου νέφους διοξειδίου του θείου εξαπλώνεται σε ολόκληρο το βόρειο και κεντρικό Ιράκ.

sulfur-irak-2

Αρχικά, ανιχνεύθηκε διοξείδιο του θείου στο πλανητικό οριακό στρώμα και την κατώτερη τροπόσφαιρα, τα χαμηλότερα τμήματα της ατμόσφαιρας, αλλά κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, το λοφίο μετατοπίστηκε από ανέμους και έφθασε υψηλότερα στην ατμόσφαιρα.

Αυτή η ίδια η εγκατάσταση αντιμετώπισε μία πυρκαγιά το 2003. Μετά από σχεδόν ένα μήνα από την καύση, η φωτιά του 2003 είχε κυκλοφορήσει περίπου 600 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του θείου – τόσο μεγάλη ποσότητα – που ήταν η μεγαλύτερη μη ηφαιστειακή απελευθέρωση του διοξειδίου του θείου που είχε παρατηρηθεί ποτέ από δορυφόρους.

Αν το διοξείδιο του θείου προέρχονταν από ένα ηφαίστειο και όχι μια πυρκαγιά, θα ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων εκρήξεων του 2016 (μια ήσυχη χρονιά μέχρι τώρα), σημειώνεται ένα tweet στις 25 Οκτωβρίου, 2016.

© Αποκάλυψη

Advertisement