Η μυστηριώδης γοητεία του Στόουνχεντζ

Advertisement

Mε αναπλάσεις, κατεδαφίσεις και την κατασκευή ενός νέου Κέντρου Επισκεπτών σε απόσταση 2,5 χλμ. από το μνημείο, το τοπίο του Στόουνχεντζ αποκαθίσταται στην αρχική του μορφή.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μη γνωρίζουν ποιοι κατασκεύασαν τους λίθινους κύκλους του Stonehenge, ούτε τι είδους τεχνολογία χρησιμοποίησαν για να φέρουν εις πέρας το κολοσσιαίο εγχείρημα μεταφοράς και ανόρθωσης των θρυλικών μεγάλιθων.

Ωστόσο, οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου πλέον αποχωρούν έχοντας σχηματίσει μια σαφή εικόνα για το πώς έμοιαζαν οι κάτοικοι της περιοχής πριν από 5.500 χρόνια, δηλαδή πολλούς αιώνες πριν από την τοποθέτηση των πρώτων λίθων: Στην πραγματικότητα, δεν ήταν πολύ διαφορετικοί από τους σημερινούς Βρετανούς.

Ο ψηλός, αδύνατος, ανοιχτόχρωμος άντρας, ηλικίας από 25 έως 40 ετών, ενταφιάστηκε κοντά στο σημείο όπου σήμερα σώζονται τα κατάλοιπα του νεολιθικού μνημείου.

Ο θάνατός του προήλθε από απροσδιόριστα αίτια και εκτιμάται ότι δεν σχετιζόταν με τις δύο βαθιές πληγές στα πόδια του, ενώ από τη μελέτη της εξαιρετικά καλοδιατηρημένης οδοντοστοιχίας του προκύπτει ότι γεννήθηκε κάπου στην Ουαλλία –από όπου, συμπτωματικά ή όχι, ενδέχεται να προέρχονται οι μεγάλιθοι– και εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Stonehenge σε ηλικία τριών ετών.

Για τους σύγχρονους μελετητές, η εύρεση του σκελετού του κοντά στο Stonehenge συνιστά μία απόδειξη πως η συγκεκριμένη τοποθεσία είχε τελετουργική σημασία ήδη από την τέταρτη π.Χ. χιλιετία.

Μολονότι είχε αποκαλυφθεί το 1863 από τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο John Thurnham, τα οστά του διασκορπίστηκαν σε διάφορες αποθήκες και ανασυναρμολογήθηκαν μόλις τα τελευταία χρόνια.

Εν τέλει, το κρανίο του ανακαλύφθηκε τυχαία ανάμεσα σε σκελετικό υλικό από την Πομπηία, το πρόσωπό του ανακατασκευάστηκε από ομάδα ειδικών και σήμερα η μορφή του υποδέχεται το κοινό στο ολοκαίνουργιο Κέντρο Επισκεπτών του Stonehenge.

Γύρω του εκτίθενται τα κοσμήματα, η κεραμική, τα οστά ζώων, το λίθινο μαχαίρι και ο μπρούντζινος πέλεκυς που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της εποχής του γενειοφόρου άντρα και βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

Στις αίθουσες του μουσείου παρουσιάζονται, επίσης, οι παλαιότερες ζωγραφικές αναπαραστάσεις του Stonehenge, ρωμαϊκά νομίσματα και μία ψηφιακή πανοραμική αναπαράσταση του μνημείου σε διαφορετικές εποχές,  ώρες  της  ημέρας  και  φάσεις κατασκευής.

Το Κέντρο Επισκεπτών

Χτισμένο σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Denton Corker Marshall, το νέο Κέντρο Επισκεπτών, αξίας 33 εκατ. ευρώ, άνοιξε επίσημα στα μέσα Δεκεμβρίου. Σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων και εκτός θέασης από το μνημείο, το βιώσιμο, μινιμαλιστικό και αναστρέψιμο κτιριακό συγκρότημα από ξύλο, γυαλί, πέτρα και ανακυκλώσιμα υλικά, αντικαθιστά το παλαιότερο, που αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τους πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Το κοινό θα μεταφέρεται από και προς τους διάσημους μεγάλιθους με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, που στις περιόδους αιχμής θα αναχωρούν κάθε τέσσερα λεπτά.

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπλασης της περιοχής, τον περασμένο Ιούνιο καταργήθηκε το κομμάτι της εθνικής οδού που γειτνίαζε με τον αρχαιολογικό χώρο – η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί το 1927.

Η άσφαλτος έχει πια καλυφθεί με βλάστηση, ενώ το παλιό Κέντρο Επισκεπτών και τα υπόλοιπα κτίσματα κοντά στο μνημείο θα κατεδαφιστούν, προκειμένου να αποκατασταθεί η αρχική εικόνα του τοπίου.

Advertisement