H δράση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών στην Συρία

Advertisement

Μιλώντας στη DW ο Έριχ Σμιτ-Έενμπουμ, διευθυντής ερευνητικού ινστιτούτου για την αμυντική πολιτική στο Βαϊλχάιμ της Άνω Βαυαρίας: «Πρέπει να πούμε καταρχάς», είπε, «ότι στη Συρία εργάζονται όλες εκείνες οι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες συνέβαλαν στην
πτώση του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη. Η αμερικανική CIA δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες κυρίως από την Τουρκία».

Ο Ντέιβιντ Πόλοκ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την πολιτική στη Μέση Ανατολή στην Ουάσιγκτον, συμφωνεί ότι η CIA στηρίζει τους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, όπως λέει, τα 15 εκ. δολάρια που θα διατεθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τηλεπικοινωνιακό και ιατρικό εξοπλισμό.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ιδιαίτερα ενεργό ρόλο έχει αναλάβει η Γαλλία και κατά δεύτερον η Γερμανία. Η γαλλική μυστική υπηρεσία της χώρας, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, ενθαρρύνει υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος Άσαντ να του γυρίσουν την πλάτη εγκαταλείποντας τη χώρα.

 Ο Σμιτ-Έενμπουμ εξηγεί ότι «κύρια αποστολή των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είναι να αποδυναμώσουν την ελίτ που πρόσκειται στον Άσαντ, ορίζοντας μεγάλες χρηματικές αμοιβές προκειμένου αυτοί να αποσκιρτήσουν. Επίσης τους υπόσχονται ασυλία σε αντάλλαγμα των πληροφοριών που προσφέρουν στις μυστικές υπηρεσίες».

Ενεργές στο ζήτημα της Συρίας είναι όμως και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Έριχ Σμιτ-Έενμπουμ εξηγεί ότι ως το τέλος του 2011 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών είχε καλή συνεργασία με την αντίστοιχη της Συρίας. Ωστόσο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο επικεφαλής της υπηρεσίας Γκέρχαρντ Σίντλερ, η γερμανική μυστική υπηρεσία συνεργάζεται πια με τους αντιπάλους του προέδρου Άσαντ.ΠΗΓΗ

H Απάτη Ομπάμα (Ντοκιμαντέρ Ελληνικοί υπότιτλοι)

Advertisement

Καταστρέφει το μύθο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εργάζεται για τα συμφέροντα του λαού. Μια φάρσα προσεκτικά δημιουργημένη απο τους καπετάνιους της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή στα σχέδια της ΝΤΠ. Δεν έχει να κάνει με Αριστερά ή Δεξιά: πρόκειτε για μια Παγκόσμια Κυβέρνηση.

Οι διεθνείς τράπεζες σχεδιάζουν να λεηλατήσουν τους ανθρώπους του κόσμου και να τους μετατρέψουν σε δούλους σε μια Παγκόσμια Φυτεία. Για ποιο δουλεύει ο Ομπάμα, τι ψέματα έχει πει και την πραγματική του ατζέντα.

H βροχή φαίνεται να έσωσε το Άγιο Όρος

Advertisement

 Η βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα τη νύχτα λειτούργησε ευεργετικά για την κατάσβεση της φωτιάς στο Άγιον Όρος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά βρίσκεται πλέον σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

 Από το πρωί τα εναέρια μέσα δεν πραγματοποιούν ρίψεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στα δύσβατα σημεία της Αθωνικής Πολιτείας επιθεωρούν τα σημεία που καπνίζουν και καταβάλλουν προσπάθεια να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς που καίνε ακόμη.

Η βροχή ξεκίνησε πριν τα μεσάνυχτα, προσφέροντας μία ανέλπιστη βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Μέχρι εκείνη την ώρα, η κατάσταση εθεωρείτο κρίσιμη, καθώς το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων και είχε φτάσει σε απόσταση 1,5 με 2 χιλιόμετρα από τη Μονή Χιλανδαρίου.

«Η βροχή ήταν σωτήρια», είπε στο ΑΜΠΕ ο πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ώρες η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

ΠΗΓΗ

H Εύρεση της Κιβωτού του Νώε (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)

Advertisement

Η Κιβωτός του Νώε ήταν, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο βιβλίο της Γένεσης της Βίβλου, μεγάλη κιβωτός την οποία διέταξε στο Νώε ο Θεός να κατασκευάσει λόγω του μεγάλου κατακλυσμού που επρόκειτο να φέρει. Σύμφωνα με τη Βίβλο ο Θεός ευχαριστήθηκε από το πόσο δίκαιος ήταν ο Νώε και αποφάσισε να εκλέξει αυτόν ως σωτήρα του ανθρωπίνου είδους αλλά και των άλλων ειδών ζωής από το μεγάλο κατακλυσμό. Μήνυσε στο Νώε να κατασκευάσει μια κιβωτό με τετράγωνα ξύλα και να την ασφαλτώσει από μέσα και από έξω. Συγκεκριμένα η βίβλος αναφέρει τριακοσίων πήχεων το μήκος της κιβωτού και πεντήκοντα πήχεων το πλάτος και τριάκοντα πήχεων το ύψος αυτής.

H έννοια της ύλης σε σχέση με τον καμπύλο χωρόχρονο και τη γεωμετρία του

Advertisement

Μια σημαντική παράμετρος ενός χώρου, οποιασδήποτε διάστασης, η οποία χαρακτηρίζει το είδος της γεωμετρίας που περιγράφει τις ιδιότητες του, είναι ο παράγοντας της καμπυλότητας του (ε).
geometry_of_universe Έτσι ένας ευκλείδειος χώρος έχει καμπυλότητα ε=0. Ένας χώρος Lobatschewski έχει αρνητική καμπυλότητα (ε<0), ενώ ένας χώρος Riemann παρουσιάζει θετική καμπυλότητα (ε>0).

Όπως αναφέρει ο M. Talbot (1993): «Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε την καμπυλότητα τον χωροχρόνου στο υλικό της ίδιας της πραγματικότητας. Για να το καταφέρουμε, χρειάζεται να κοιτάξουμε το οικοδόμημα της πραγματικότητας έξω από αυτήν, κάτι που δεν μπορούμε προς το παρόν να κάνουμε. Είμαστε πιασμένοι μέσα σε έναν καθρέφτη και το φως που μας φέρνει εικόνες τον φυσικού Σύμπαντος ακολουθεί τις καμπύλες που έχει η επιφάνεια τον καθρέφτη. Οι στρεβλώσεις που συμβαίνουν όμως είναι αόρατες στα μάτια μας».
Ας αναφερθεί εδώ ότι, σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας, η καμπύλωση του χώρου και η διαμόρφωση του σε χώρο Lobatschewski ή Riemann εξαρτάται από την πυκνότητα και την ποσότητα της ύλης που σχηματοποιείται στο πλαίσιο του.
Για το λόγο αυτό η διερεύνηση της συνολικής τιμής της μάζας του Σύμπαντος και της κατανομής της στο Σύμπαν είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή εξέλιξη του.
Για να γίνουν πιο κατανοητά όλα τα προηγούμενα, ας δώσουμε μια σχηματική απεικόνιση των δισδιάστατων χώρων (επιπέδων) του Ευκλείδη, του Lobatschewski και του Riemann μέσα στον ευκλείδειο χώρο των τριών διαστάσεων.
O T. A. Whiller, στο βιβλίο του Superspace and the nature of quantum geometrodynamics (1968), για όλα τα παραπάνω αναφέρει:

«Η καμπυλωμένη γεωμετρία (μη ευκλείδεια) είναι ένα είδος μαγικού δομικού υλικού, από το οποίο είναι φτιαγμένο οτιδήποτε στον φυσικό κόσμο:
  1. H αργή καμπύλωση σε κάποια περιοχή του διαστήματος περιγράφει ένα βαρυτικό
    πεδίο.
  2. Μια κυματοειδής γεωμετρία με έναν διαφορετικό τύπο καμπυλότητας (κατά περιοχή) περιγράφει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.
  3. Μια περιοχή κόμβων υψηλής καμπυλότητας ίσως περιγράφει μια συγκέντρωση φορτίου και ενέργειας-μάζας που κινείται σαν σωματίδιο. Μήπως τελικά τα πεδία και τα σωματίδια είναι ξένες υπάρξεις βυθισμένες στη γεωμετρία, ή μήπως δεν είναι τίποτε άλλο από γεωμετρία;»
O W. K. Cliffor, το 1876, διατύπωσε την άποψη ότι η ύλη δεν είναι τίποτε περισσότερο από κενό καμπύλο διάστημα, ενώ ο T. A. Whiller (1968) δήλωνε:
«…Έκτος από το κενό, καμπυλόγραμμο (μη ευκλείδειο) διάστημα δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο. H ύλη, το φορτίο, ο ηλεκτρομαγνητισμός και τα υπόλοιπα πεδία είναι μόνο οι εκδηλώσεις της κάμψης του χώρου. H φυσική είναι γεωμετρία».
O ίδιος πάλι σημείωνε ότι ο «ιστός» του χωροχρόνου αποτελείται από μια ταραγμένη θάλασσα φυσαλίδων, την οποία ονόμασε «κβαντικό αφρό», για να καταλήξει: «0 χώρος της γεωμετροδυναμικής των κβάντα μπορεί να συγκριθεί με ένα χαλί αφρού, που επεκτείνεται σε ένα αργόσυρτο κυματιζόμενο τοπίο… Οι διαρκείς μικροσκοπικές αλλαγές που συμβαίνουν στο χαλί του αφρού, όταν εμφανίζονται νέες φυσαλίδες και εξαφανίζονται οι παλιές, συμβολίζουν τις κβαντικές διακυμάνσεις στη γεωμετρία».
Συνεπώς, σύμφωνα με τον Whiller, πάνω στον κβαντικό αφρό επιδρούν βαρυτικές  και ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις προκαλώντας δονήσεις και στη συνέχεια κύματα που επισημαίνονται από τον παρατηρητή σαν σωματίδια. H αλληλεπίδραση αυτών των κυμάτων δημιουργεί τα άτομα, τα μόρια και ολόκληρη την ουσία του φυσικού κόσμου. Με τον τρόπο αυτό, τα πάντα στο Σύμπαν είναι κυματισμοί μέσα στο τίποτα.

ΠΗΓΗ

H δύναμη του υποσυνείδητου

Advertisement

 Υπάρχει μια αόρατη δύναμη που διαχειρίζεται την ανθρώπινη βούληση. Μια δύναμη που ελέγχεται εύκολα κι αυτό είναι επικίνδυνο επειδή δεν ελέγχεται μόνο απ’ τον άνθρωπο που την κατέχει αλλά και από όλους τους άλλους.

Υποστηρίζεται σήμερα ότι… ο άνθρωπος είναι ένα ον με ελεύθερη βούληση. Είναι όμως άραγε βέβαιο ότι είναι έτσι; Θεωρητικά κάθε απόφαση της καθημερινής ζωής έχει παρθεί απ’ τον ίδιο με γνώμονα αυτή τη βούληση.

Πειράματα όμως που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια ύπνωσης ανθρώπων απέδειξαν ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που αποδέχεται όλες τις εντολές που θα του δοθούν και στη συνέχεια τις εφαρμόζει επιβάλλοντας στο ανθρώπινο ον την απόλυτη εξουσία του. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην υλική ζωή; Η αλήθεια είναι πως η απόλυτη δύναμη είναι η συνείδηση.

Αυτή ελέγχει και κατευθύνει κάθε ενέργεια ανάλογα με τις εντολές , τις πεποιθήσεις και τις οδηγίες που θα δεχθεί. Αν όμως είναι έτσι τι αποκαλούμε υποσυνείδητο. Υποσυνείδητο είναι εκείνο το αρχείο που συγκεντρώνει όλα όσα δεν έγινα με συνειδητό τρόπο. Όσα δεν έγιναν αντιληπτά απ’ τη συνείδηση θα περάσουν εκεί και στη συνέχεια θα τροφοδοτήσουν μ’ αυτά τα στοιχεία το αριστερό ημισφαίριο που έχει σαν σκοπό να επεξεργάζεται λογικά γεγονότα και καταστάσεις. Με την έννοια «λογικά» εννοούνται κι αυτά που εισχωρήσανε με οποιοδήποτε τρόπο στο δεξί ημισφαίριο (υποσυνείδητο).

Η διείσδυση γεγονότων ή πεποιθήσεων και εντολών όταν πραγματοποιείται κάτω από μια υπνωτική ή ακόμη κι αφηρημένη διαδικασία που δεν επιτρέπει στο λογικό τμήμα του εγκεφάλου (αριστερό ημισφαίριο) να τα επεξεργαστεί και ενδεχομένως να απορρίψει αρκετά απ’ αυτά τα στοιχεία είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι θα βρεθούν στο υποσυνείδητο ως λογικά και ως τέτοια πλέον θα αρχίζουν σταδιακά να εφαρμόζονται. Το υποσυνείδητο έχει μια αδυναμία μια αυταπόδεικτη αδυναμία που μπορεί να αποβεί χρήσιμη αλλά και μοιραία.

 Είναι αδιανόητο να αναγνωρίσει το ψέμα απ’ την αλήθεια. Ότι δεχθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (που θα αναλύσω πιο κάτω) το αποδέχεται σαν αληθινό και όχι μόνο. Θεωρεί ότι αυτό το κάτι πρέπει να πραγματοποιηθεί και φυσικά θα πραγματοποιηθεί. Αν αυτό θα μοιάζει στα μάτια των ανθρώπων σαν θαύμα γι εκείνο δεν είναι απλά επειδή μπορεί να πραγματοποιήσει τα πάντα. Που είναι λοιπόν η ελεύθερη ανθρώπινη βούληση όταν ένας τόσο ισχυρός μηχανισμός αποφασίζει για τη ζωή του ανθρώπου.

 Η ελεύθερη βούληση βρίσκεται στη συνείδηση ή διαφορετικά στο τρόπο που θα προγραμματίσει αυτό το μαγικό τζίνι που ζει μέσα του. Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Αν παρατηρήσουμε τον τρόπο που προσπαθούν να ελέγξουν τον άνθρωπο οι διαφημιστές εταιρείες και οι μηχανισμοί εξουσίας θα αντιληφθούμε πέρα απ’ το γεγονός ότι γνωρίζουν αυτά που οι περισσότεροι θεωρούν παραμύθια και επίσης τον τρόπο που συμβαίνει αυτό.

1. Συνεχείς δηλώσεις με περιεχόμενο ανάλογα του τι επιδιώκουμε εμείς ή οι άλλοι αν πρόκειται να θελήσουν να μας ελέγξουν.

2. Εικόνες οραματισμού συνεχείς που επίσης υπόκεινται στη δική μας βούληση ή των κέντρων ελέγχου του ανθρώπινου νου. Όταν κυκλοφορήσει μια πολεμική ταινία όλοι όσοι μιλούν γι αυτή πλάθουν υποσυνείδητα νοητικές εικόνες. Όσο περισσότερο συζητούν γι αυτό τόσο η εικόνα ισχυροποιείται και το υποσυνείδητο θεωρεί πως αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί. Δώστε λίγη σημασία σε τι προσπαθούν να στρέψουν τη προσοχή του κόσμου και θα μάθετε τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

3. Έντονα συναισθήματα τα οποία μόνα τους συσχετίζονται με γεγονότα τα οποία ανασύρουν αντίστοιχες εικόνες. Ο φόβος είναι το πιο ισχυρό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χρησιμοποιείται με τη πρώτη ευκαιρία από όσους θέλουν να πετύχουν το σκοπό τους. Αυτό το τρίπτυχο δήλωσης, εικόνας, συναισθήματος για το υποσυνείδητο είναι υλικά δημιουργίας. Πλάθει μ’ αυτά ένα δεδομένο και το προωθεί στο κέντρο αποφάσεων του ανθρώπινου οργανισμού που εδράζει στο αριστερό ημισφαίριο.

Όλα τα άλλα είναι απλά θέμα χρόνου. Η ιδανική κατάσταση για μια τέτοια διαδικασία είναι το επίπεδο ΑΛΦΑ κατά το οποίο τα κύματα του εγκεφάλου πέφτουν απ’ το επίπεδο της εγρήγορσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας αυτή την ισχύ αν παρατηρήσετε προσεχτικά όσα σας προανέφερα. Αν επίσης θέλετε να αποφύγετε να γίνεται υποχείρια άλλων φροντίστε να είστε μόνιμα συνειδητοί ώστε να φιλτράρετε όλα τα δεδομένα.

Ότι εσείς δεχθείτε ως αληθινό αυτό θα συμβεί ακόμη κι αν είναι ψέμα γι αυτή τη ζωή.

ΠΗΓΗ

H «θηλυκή» πλευρά του Ηλιου

Advertisement

Αμερικανός αστροφωτογράφος συνέλαβε τη…ροζ εκδοχή της πρόσφατης ηλιακής έκλαμψης.
H «θηλυκή» πλευρά του Ηλιου
Ο Ηλιος σε φόντο…ροζ
Οχι, η εικόνα του ροζ Ήλιου δεν είναι προϊόν του photoshop αλλά πραγματική! Ο αμερικανός Αλαν Φρίντμαν που ειδικεύεται στον τομέα της αστροφωτογραφίας έστρεψε το φακό του στον Ήλιο την περασμένη εβδομάδα ενώ εξελισσόταν μια από τις πιο ισχυρές εκλάμψεις των τελευταίων ετών στο μητρικό μας άστρο. Η έκλαμψη παρήγαγε μια επίσης πολύ ισχυρή καταιγίδα φορτισμένων σωματιδίων η οποία ευτυχώς δεν έπληξε τη Γη πέρα από την εκδήλωση πιο έντονου Νότιου σέλαος.

Ο Φρίντμαν έστησε τον εξοπλισμό του στην πίσω αυλή του σπιτιού του και κατέγραψε εικόνες της περιοχής 1429 του Ηλιου στην οποία εκδηλώθηκε το φαινόμενο. Ο φωτογράφος  κατέγραψε εικόνες σε μήκη κύματος όπου γίνεται ορατό το υδρογόνο. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι παράξενο αλλά και πολύ εντυπωσιακό αφού το άστρο μετατρέπεται σε μια,,,ροζ χνουδωτή σφαίρα.


Η «ρεαλιστική» εικόνα της περιοχής 1429 και της ηλιακής έκλαμψης που εκδηλώθηκε εκεί την περασμένη εβδομάδα

ΠΗΓΗ

H τελευταία προφητεία του Πέταρ Ντένωφ

Advertisement

Γεννήθηκε το 1864 στο χωριό Νικολάεφκα, κοντά στην Βάρνα. Πέθανε το 1944 στη Σόφια αφήνοντας έναν πλούτο υψηλοτάτης πνευματικής αξίας για τους Βούλγαρους και για την ανθρωπότητα.
Εξ’ ίσου γνωστός με το πνευματικό του όνομα «Μπέϊντσα Ντούνο», ο Δάσκαλος Πέταρ Ντένωφ που έζησε στη Βουλγαρία (1864 – 1944) υπήρξε ένα όν πολύ υψηλού επιπέδου συνείδησης, ενώ ταυτόχρονα ήταν ένας καταπληκτικός μουσικός. Ο Δάσκαλος Πέταρ Ντένωφ υπήρξε ένα όν που καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έδωσε ένα παράδειγμα αγνότητας, σοφίας, νοημοσύνης και δημιουργικότητας. Εγκαταστάθηκε σε ένα μεγάλο πνευματικό κέντρο -το Izgrev- που δημιούργησε στα περίχωρα της Σόφια, όπου έζησε έχοντας γύρω του ένα πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών και απ’ όπου, χάρη στην ακτινοβολία του, αφύπνισε στην αληθινή πνευματικότητα χιλιάδες ψυχές, τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εντυπωσιασμένος από αυτό το πρόσωπο που ξεχώριζε από κάθε κοινό άνθρωπο, ο Άλμπερτ Αϊνστάϊν δήλωσε μία μέρα στους δημοσιογράφους: «Ολόκληρος ο κόσμος υποκλίνεται σήμερα μπροστά μου, όμως εγώ, υποκλίνομαι μπροστά στον Δάσκαλο Πέταρ Ντένωφ!»
Όταν ρώτησαν έναν από τους μεγαλύτερους Γιόγκι τον Yogananda, για το αν θα ιδρύε άσραμ και στη Βουλγαρία, απάντησε: «Εγώ είμαι εδώ. Εκεί λειτουργεί το Πνεύμα της αλήθειας.»
Λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή του από τον κόσμο αυτό και ενώ βρισκόταν σε βαθύ διαλογισμό, ο Δάσκαλος έδωσε μία αξιοσημείωτη προφητεία αναφορικά με την ταραγμένη εποχή που διανύουμε σήμερα, καθώς και για τον ερχομό εκ νέου της Χρυσής Εποχής μέσα στην ανθρωπότητα.
Ιδού αυτό το συγκλονιστικό κείμενο. Είναι τόσο πολύ επίκαιρο που δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι αυτά τα λόγια προφέρθηκαν πριν από 68 χρόνια – 1944:
H τελευταία προφητεία του Πέταρ Ντένωφ
«Μέσα στη διαδρομή του χρόνου, η συνείδηση του ανθρώπου πέρασε και από μία πολύ μακρά περίοδο σκότους. Αυτή η φάση, που οι Ινδοί ονόμασαν «Κάλι Γιούγκα», (Σιδηρά εποχή) βρίσκεται πλέον προς το τέλος της. Βρισκόμαστε σήμερα στο σύνορο μεταξύ δύο εποχών: αυτής της «Κάλι Γιούγκα» και αυτής της Νέας Εποχής στην οποία αρχίζουμε να μπαίνουμε. Μία βαθμιαία βελτίωση λαμβάνει ήδη χώρα μέσα στις σκέψεις, μέσα στα συναισθήματα και στις πράξεις των ανθρώπων, όμως σύντομα όλοι θα υποστούν τη Θεϊκή Φωτιά η οποία θα φέρει τον εξαγνισμό μέσα τους και θα τους προετοιμάσει για τη Νέα Εποχή. Έτσι, ο άνθρωπος θ’ ανυψωθεί σ’ έναν ανώτερο βαθμό συνείδησης, απόλυτα αναγκαίο για να μπορέσει να εισέλθει στη Νέα Ζωή. Αυτό είναι που εννοούμε με τη λέξη «Ανύψωση».
Θα παρέλθουν μερικές δεκαετίες ακόμα πριν η Φωτιά να έρθει στη γη, η Φωτιά που θα μετατρέψει τον κόσμο φέρνοντας του μία νέα ηθική. Αυτό το απέραντο κύμα έρχεται από το κοσμικό διάστημα και θα πλημμυρίσει όλη τη γη. Όλοι όσοι θα προσπαθήσουν να του αντισταθούν θα παρασυρθούν από τη δύναμη του και θα μεταφερθούν αλλού.
Αν και οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο εξέλιξης, αυτό το μεγάλο κύμα θα γίνει από όλους αισθητό. Και αυτή η αλλαγή που θα συμβεί θα αγγίξει όχι μόνο τη γη, αλλά όλο το ηλιακό μας σύστημα και τον Κόσμο.
Το μόνο και το καλύτερο που μπορεί ο άνθρωπος να κάνει σ’ αυτή την εποχή, είναι να στραφεί προς τον Θεό και με το να βελτιώνεται συνειδητά, καθημερινά να ανυψώσει το επίπεδο των δονήσεων του, ώστε να μπορέσει να εισέλθει σε αρμονία με αυτό το ισχυρό κύμα που σύντομα θα πλημμυρίσει τα πάντα. Η Φωτιά για την οποία μιλώ, η οποία συνοδεύει τις νέες συνθήκες που θα προσφερθούν στον πλανήτη μας, θα αναγεννήσει, θα εξαγνίσει, θα ανοικοδομήσει τα πάντα: ακόμα και η ύλη θα εκλεπτυνθεί, οι καρδιές των ανθρώπων θα ελευθερωθούν από το άγχος, από τις ταραχές, από την αβεβαιότητα και οι άνθρωποι θα φωτιστούν. Όλα θα βελτιωθούν, όλα θα ανυψωθούν: Οι αρνητικές σκέψεις, τα αρνητικά συναισθήματα και οι βλαβερές πράξεις θα καούν, θα καταστραφούν.
Η παρούσα ζωή σας είναι μία σκλαβιά, μία βαριά φυλακή. Προσπαθήστε να καταλάβετε την κατάστασή σας και να ελευθερωθείτε από αυτήν! Σας το λέω πάλι: βγείτε από τη φυλακή σας! Είναι πράγματι απογοητευτικό να βλέπει κανείς τόση πολύ παραπλάνηση, τόση πολύ θλίψη και πόνο, τόση πολύ ανικανότητα στο να καταλάβετε που βρίσκεται η αληθινή σας ευτυχία.
Όλα όσα βλέπετε σήμερα γύρω σας, μέσα στον ανθρώπινο κόσμο, σύντομα θα καταρρεύσουν και θα χαθούν. Δεν θα μείνει ούτε ένα ίχνος πλέον από αυτόν τον πολιτισμό και τη μιζέρια του. Όλη η Γη θα ταρακουνηθεί και δεν θα μείνει ούτε ένα ίχνος από αυτόν τον ψεύτικο, υποκριτικό πολιτισμό που κρατάει τους ανθρώπους υπό το ζυγό της αμάθειας.
Οι σεισμοί μέσα στη γη δεν είναι απλά μηχανικά φαινόμενα, αλλά έχουν ταυτόχρονα το στόχο να αφυπνίσουν τη νόηση και την καρδιά των ανθρώπων ώστε να ελευθερωθούν από τα λάθη και τις τρέλες τους και να καταλάβουν επιτέλους ότι δεν είναι μόνοι τους μέσα στο Σύμπαν.
Το ηλιακό μας σύστημα διασχίζει τώρα μία περιοχή του Σύμπαντος όπου κάποτε, στο πολύ μακρινό παρελθόν, κατεστράφη ένας αστερισμός. Με την καταστροφή του, αυτός ο αστερισμός άφησε τα ίχνη του, τη σκόνη του στο διάστημα. Αυτό το πέρασμα μέσα από ένα χώρο μολυσμένο, είναι μία αιτία δηλητηρίασης, όχι μόνο για τους κατοίκους της γης, αλλά και για όλους τους κατοίκους των άλλων πλανητών του συστήματος μας αλλά και των πλανητών όλου του γαλαξία.
Τα μόνο ουράνια σώματα που δεν επηρεάζονται καθόλου από αυτό το εχθρικό και βλαβερό περιβάλλον είναι οι Ήλιοι. Αυτή η βλαβερή περιοχή ονομάζεται: «η δέκατη τρίτη ζώνη». Έχει ονομαστεί επίσης «η ζώνη των αντιθέσεων».
Ο πλανήτης μας έμεινε κλεισμένος μέσα σ’ αυτή τη ζώνη για χιλιάδες χρόνια, όμως πλησιάζουμε επιτέλους στην έξοδο από αυτό το χώρο των σκοταδιών και πλησιάζουμε ήδη στο να αγγίξουμε μία περιοχή πολύ πιο αιθέρια, πιο πνευματική, όπου ζουν όντα πολύ πιο εξελιγμένα.
Η Γη ακολουθεί πλέον μία ανοδική κίνηση στην εξέλιξή της και ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει να εναρμονιστεί με αυτά τα ρεύματα της Ανύψωσης. Αυτοί που αρνούνται να εναρμονιστούν μ’ αυτή τη νέα κατεύθυνση θα χάσουν το πλεονέκτημα, την ευκαιρία όλων των εξαιρετικών συνθηκών που θα τους παρουσιαστούν για να εξελιχθούν. Θα παραμείνουν πολύ πίσω στην εξέλιξή τους και θα υποχρεωθούν να περιμένουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια τον ερχομό ενός νέου πλέον κοσμικού ανοδικού παρόμοιου κύματος.
Η Γη, το Ηλιακό Σύστημα, αλλά κι ολόκληρο το Σύμπαν κινούνται προς μία εντελώς νέα κατεύθυνση κάτω από την επίδραση της Κοσμικής Αγάπης. Οι περισσότεροι από εσάς θεωρούν ακόμα την Αγάπη απλά σαν μία δύναμη επιθυμίας, μία έλξη, όμως στην πραγματικότητα, η Αγάπη είναι η Ισχυρότερη όλων των Δυνάμεων!
Για την ώρα είναι το χρήμα και η εξουσία που συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη εκτίμηση των ανθρώπων, λες και η ζωή σας να εξαρτάται από αυτά! Στο μέλλον όμως, τα πάντα θα υποκλίνονται στην Αγάπη και όλα θα την υπηρετούν. Όμως, είναι μέσα από τρομερές θλίψεις και δυσκολίες που η συνείδηση των ανθρώπων θα ανυψωθεί. Οι φοβερές προφητείες του Δανιήλ που αναφέρονται στα Ιερά βιβλία, σχετίζονται με την εποχή που αρχίζει.
Θα υπάρξουν απίστευτες πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι και τυφώνες, γιγαντιαίες εκτός κάθε ελέγχου πυρκαγιές, αλλά και σεισμοί που θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα. Το αίμα θα κυλάει άφθονο. Θα υπάρχουν συνεχώς επαναστάσεις. Φοβερές εκρήξεις θα συμβαίνουν σε πολυάριθμα μέρη της γης. Εκεί που είναι η γη, θα έρθει το νερό και σε πολλά σημεία του νερού θα έρθει η γη.
Ο Θεός είναι Αγάπη!
Κι’ εν τούτοις, όλα αυτά τα γεγονότα θα είναι μία απάντηση της Φύσης ενάντια στα διαρκή και διαιωνιζόμενα εγκλήματα των ανθρώπων που διαπράττουν σχεδόν από την αυγή του χρόνου ενάντια στη Μητέρα τους, τη Γη.
Μετά από τις μεγάλες αυτές ταραχές και τον πόνο, αυτοί που θα έχουν παραμείνει ζωντανοί – όντα ξεχωριστά – θα γνωρίσουν τη Χρυσή Εποχή, την Αρμονία και την Ομορφιά χωρίς όρια.
Κρατήστε την ειρήνη σας και την πίστη σας όταν θα έρθει η εποχή του τρόμου και της θλίψης γιατί έχει γραφτεί ότι ούτε μία τρίχα δεν θα πέσει από το κεφάλι αυτού που είναι Δίκαιος.
Μην απογοητευτείτε τότε. Συνεχίστε σταθερά την εργασία της εσωτερικής, προσωπικής σας εξέλιξης.
Δεν έχετε την παραμικρότερη ιδέα για το Μεγαλειώδες Μέλλον που σας περιμένει. Μία Νέα Γη θα έρθει σύντομα στο φως.
Σε μερικές δεκαετίες από σήμερα, ήδη η εργασία σας θα είναι λιγότερο ασφυκτική,
καταπιεστική και ο καθένας θα έχει χρόνο για να αφιερώνει σε πνευματικές,
καλλιτεχνικές ή διανοητικές δραστηριότητες. Το θέμα των σχέσεων των δύο φύλων θα λυθεί επιτέλους αρμονικά: και η μία πλευρά και η άλλη, θα μπορούν επιτέλους να ακολουθήσουν τα οράματά τους, τους στόχους τους, χωρίς εμπόδιο από την άλλη.
Ακόμα και οι σχέσεις των ζευγαριών λίγο αργότερα θα αρχίσουν να βασίζονται πάνω στην εκτίμηση και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν στο διάστημα, αλλά και να εισέρχονται στα άλλα επίπεδα, ενώ μετά θα αρχίσουν να διασχίζουν το ενδογαλαξιακό διάστημα.
Θα μελετήσουν βαθειά τη λειτουργία των διαφόρων γαλαξιών και σύντομα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το Θεϊκό Κόσμο, να τον γευτούν, να ενωθούν, να συγχωνευτούν με την Κεφαλή του Σύμπαντος.
Η Νέα Εποχή είναι αυτή της Έκτης Φυλής. Ο δικός σας προορισμός είναι να προετοιμαστείτε όπως πρέπει για να την υποδεχθείτε και να τη ζήσετε. Η Έκτη Φυλή θα δομηθεί γύρω από την Ιδέα της Αδελφοσύνης.
Θα εξαφανιστούν τότε όλες οι συγκρούσεις που βασίζονται στα προσωπικά, εγωιστικά, συμφέροντα. Η μόνη αναζήτηση του καθενός θα ‘ναι πώς να καταφέρει να εναρμονιστεί με το Νόμο και με τη Δύναμη της Αγάπης.
Η Έκτη Φυλή θα είναι αυτή της Αγάπης. Μία νέα ήπειρος θα σχηματιστεί γι’ αυτή τη Φυλή. Θα ξεπηδήσει στον Ειρηνικό, ώστε ο Ύψιστος να εγκαταστήσει την κατοικία του σ’ αυτόν τον πλανήτη.
Τους Ιδρυτές αυτού του Νέου Πολιτισμού, τους ονομάζω «Αδελφούς της Ανθρωπότητας» ή ακόμα «Παιδιά της Αγάπης». Θα είναι αμετακίνητοι, ακλόνητοι για το Καλό και θα αντιπροσωπεύουν ένα νέο τύπο ανθρώπων. Οι άνθρωποι θα σχηματίσουν μία οικογένεια, σαν ένα πελώριο σώμα, όπου κάθε λαός θα αντιπροσωπεύει ένα όργανο αυτού του σώματος.
Στη νέα φυλή, η Αγάπη θα εκδηλωθεί μ’ ένα τρόπο τόσο τέλειο, που ο σημερινός άνθρωπος δεν μπορεί ακόμα να έχει γι’ αυτόν παρά μία πολύ αόριστη και θολή ιδέα.
Η Γη παραμένει για την ώρα ένα έδαφος προσφιλές στις διαμάχες και τη βία, όμως οι σκοτεινές δυνάμεις πρόκειται να οπισθοχωρήσουν, να αποσυρθούν και να την αφήσουν ελεύθερη. Οι άνθρωποι, βλέποντας ότι δεν θα τους μένει πλέον κανένας άλλος δρόμος, θα εισέλθουν σ’ αυτόν της Νέας Ζωής, δηλαδή της Χάριτος και της σωτηρίας.
Μέσα στην ανόητη αλαζονεία τους, ορισμένοι από αυτούς θα συνεχίσουν μέχρι τέλους να νομίζουν ότι μπορούν να ζουν στη γη μία ζωή εντελώς αντίθετη στη θεϊκή τάξη, όμως στο τέλος ο καθένας θα καταλήξει να αντιληφθεί ότι η διοίκηση αυτού του κόσμου δεν του ανήκει.
Ένας νέος Πολιτισμός προετοιμάζεται να δει το φώς κι αυτός ο Πολιτισμός που θα έρθει θα στηρίζεται σε 3 κατευθυντήριες αρχές: την ανύψωση της γυναίκας, την ανύψωση των ταπεινών και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Το Φώς, το Αγαθό και η Δικαιοσύνη θα θριαμβεύσουν. Δεν είναι παρά μία υπόθεση χρόνου. Οι θρησκείες θα αναγκαστούν να εξαγνιστούν. Γιατί κάθε μία περικλείει μέσα της ένα μόριο τουλάχιστον της Διδασκαλίας των Διδασκάλων του Φωτός, όμως ένα μόριο σκοτεινιασμένο εξ’ αιτίας της διαρκούς επιρροής των ανθρώπινων παρεμβάσεων.
Μία μέρα οι πιστοί όλων των θρησκειών θα αναγκαστούν να ενωθούν και να συμφωνήσουν σε μία κοινή Αρχή, αυτή του να τοποθετήσουν την Αγάπη σαν βάση κάθε πίστης, όποια κι αν αυτή είναι. Η Αγάπη και η Αδελφοσύνη, αυτή θα είναι η κοινή τους βάση!
Η Γη σύντομα θα ταρακουνηθεί, θα σαρωθεί από εξαιρετικά ταχείς δονήσεις του Κοσμικού Ηλεκτρισμού.
Σε μερικές δεκαετίες από τώρα, τα πολύ κακοήθη και μοχθηρά όντα δεν θα μπορούν πλέον να αντέξουν την έντασή τους. Θα αρχίσουν να απορροφούνται λοιπόν από την Κοσμική Φωτιά, η οποία θα κατακάψει το κακό που τους κατέχει. Κατόπιν, θα αρχίσουν να μετανιώνουν, γιατί έχει προφητευτεί πως «κάθε σάρκα θα δοξάσει το Θεό».
Η μητέρα μας, η Γη, θα απαλλαχτεί σύντομα από τους ανθρώπους που δεν θα μπορούν να δεχθούν τη Νέα Ζωή. Θα τους απορρίψει σαν να ‘ταν χαλασμένα φρούτα. Μάλιστα δεν θα μπορούν πλέον να μετενσωματωθούν σ’ αυτό τον πλανήτη. Το ίδιο και τα εγκληματικά πνεύματα, θα ‘ναι αδύνατον να ξανάρθουν. Οι μόνοι που θα μπορούν να μείνουν στον πλανήτη μας θα είναι αυτοί που θα διαθέτουν την Αγάπη μέσα τους.
Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον μέρος πάνω στη γη που να μην είναι μολυσμένο, είτε από το ανθρώπινο αίμα, είτε από αυτό των ζώων.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να υπάρξει ένας εξαγνισμός. Γι’ αυτό το λόγο και ορισμένες από τις παρούσες ηπείρους θα υποστούν καταβυθίσεις, ενώ άλλα εδάφη θα ξεπηδήσουν αλλού.
Οι άνθρωποι δεν έχουν την παραμικρή υποψία για το τι τους απειλεί. Θα συνεχίσουν να τρέχουν πίσω από τους μάταιους σκοπούς που έχουν βάλλει και πίσω από την αναζήτηση των ηδονών.
Αντίθετα, οι άνθρωποι της Έκτης Φυλής θα έχουν συνείδηση της αξίας του ρόλου τους και θα έχουν σεβασμό για την ελευθερία των άλλων. Θα τρέφονται αποκλειστικά από το φυτικό βασίλειο. Οι Ιδέες τους θα έχουν την Δύναμη να κυκλοφορούν τόσο ελεύθερα, όσο ελεύθερα κυκλοφορεί ο αέρας και το φώς στις μέρες μας.
Τα λόγια «Αν δεν γεννηθείτε εκ νέου.» αντιστοιχούν στην Έκτη Φυλή. Ακόμα και το εδάφιο 60 του Ησαΐα αναφέρεται στον ερχομό της Έκτης Φυλής, της Φυλής της Αγάπης.
Μετά τις μεγάλες αναστατώσεις και καταστροφές, οι άνθρωποι θα πάψουν να ζουν μέσα στην αμαρτία και θα ξαναβρούν το δρόμο της Αρετής.
Το κλίμα του πλανήτη μας θα μετατραπεί και θα είναι παντού εύκρατο, ενώ οι βίαιες διαφοροποιήσεις δεν θα υπάρχουν πια. Ο αέρας θα ξαναγίνει καθαρός, αγνός, το ίδιο και τα νερά. Τα περισσότερα παράσιτα θα εξαφανιστούν.
Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να θυμούνται τις προηγούμενες ενσαρκώσεις τους και θα αισθάνονται έντονη ικανοποίηση διαπιστώνοντας ότι είναι επιτέλους ελεύθεροι από τις παλιές τους συνθήκες. Έτσι όπως απαλλάσσει κανείς ένα αμπέλι από τα παράσιτα του και από τα νεκρά του φύλλα, έτσι ενεργούν τα πολύ Εξελιγμένα Όντα για να προετοιμάσουν τους ανθρώπους στο να γίνουν ικανοί να υπηρετούν την Πηγή της Αγάπης, το Θεό.
Τους δίνουν πολύ καλές συνθήκες για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν και σ’ αυτούς που θέλουν πράγματι να τους ακούσουν και να τους ακολουθήσουν, λένε: «Μη φοβάστε τίποτα! Λίγο ακόμα χρόνο και όλα θα τακτοποιηθούν. Βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Αυτός που θέλει να εισέλθει μέσα στο Νέο Πολιτισμό, ας μελετά, ας εργάζεται συνειδητά κι’ ας προετοιμάζεται».

Χάρη στην Ιδέα της Αδελφοσύνης, η γη θα ξαναγίνει ένας ευλογημένος τόπος και αυτό δεν θα αργήσει να γίνει. Όμως πριν συμβεί, πελώριες τραγωδίες και πόνοι θα έρθουν για να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις. Τα λάθη και τα εγκλήματα που είναι συσσωρευμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια πρέπει να ξεπληρωθούν. Το πύρινο κύμα που εκπορεύεται από τον Υπέρτατο Κόσμο, θα συνεισφέρει στο να ξεπληρωθεί το κάρμα των λαών.
Η απελευθέρωση δεν μπορεί να δοθεί διαφορετικά. Η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμαστεί για τις μεγάλες αναπόφευκτες δοκιμασίες που έρχονται και που θα φέρουν το τέλος του εγωκεντρισμού.
Κάτω από τη Γη, προετοιμάζεται επίσης κάτι το εκπληκτικό. Μία μεγαλειώδης και εντελώς ασύλληπτη επανάσταση θα εκδηλωθεί σύντομα μέσα στη φύση. Ο Θεός έχει αποφασίσει να ανορθώσει αυτό τον κόσμο και θα το κάνει! Είναι το τέλος μιας παλαιάς εποχής.
Μία νέα τάξη θα έρθει να αντικαταστήσει την παλαιά, μία τάξη μέσα στην οποία θα Βασιλεύει η Αγάπη σ’ ολόκληρη τη Γη.»

H Ουράνια προφητεία (ταινία)

Advertisement

Το μυθιστόρημα του Τζέιμς Ρέντφιλντ σε ταινία.

Όταν κάποιοι πάπυροι που πρωτοανακαλύπτονταν στο Περού ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια για να δώσουν νόημα στην ενότητα με τη Φύση και όλο το Σύμπαν…

Διάρκεια: 01:36:17
απο το c. c.

ΠΗΓΗ

H καταβύθιση της Λουιζιάνα

Advertisement

Συνιστά παράδοξο το γεγονός ότι η λειψυδρία απειλεί να πνίξει τις περιοχές των ακτών της Πολιτείας της Λουιζιάνας. Κάθε ώρα που περνάει εξαφανίζεται μια έκταση ίση μ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Βασικότερη αιτία για αυτό είναι τα πάμπολλα υδατοφράγματα του ποταμού Μισισιπή τα οποία καθιστούν την περιοχή φτωχή σε φερτά υλικά και ιζήματα με αποτέλεσμα τον περιορισμό της επιχωμάτωσής της και άρα την διατήρησή της πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
featured
Έχουν καταστρωθεί μεγαλεπήβολα σχέδια διάσωσης των απειλούμενων περιοχών. Για τα πρώτα από αυτά έχει ήδη δρομολογηθεί η υλοποίηση τους.

Ο Albert Naquin βρίσκει συχνά το σπίτι του μέσα στο νερό. Τα τελευταία έξι χρόνια η πόλη στην οποία ζει, στα νότια της Πολιτείας της Λουιζιάνα έχει πλημμυρίσει πέντε φορές. Όπως όλα δείχνουν η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Το νησί Jean Charles αποτελεί ένα μικρό κομμάτι ξηράς μέσα σ’ έναν από τους πιο ευάλωτους υδροβιότοπους του κόσμου. Κάθε μέρα η θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού πλησιάζει όλο και πιο πολύ τα σπίτια που έχουν τόσο άσχημα πληγεί. Οι ετήσιοι τυφώνες φέρνουν μαζί τους όλο και περισσότερα νερά αλλάζοντας όλο το τοπίο. Εκεί όπου πρωτύτερα υπήρχε στεριά, οι άνθρωποι κυκλοφορούν με βάρκες ενώ ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί προς το νησί Jean Charles βυθίζεται κάτω από τα νερά πολλές φορές το χρόνο.

«Στο 30% του έτους ο δρόμος είναι πλημμυρισμένος», λέει ο Albert Naquin. Είναι ο αρχηγός των ινδιάνων Biloxi-Chitimacha που ζουν στην περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η παρουσία τους ωστόσο στη περιοχή μπορεί σύντομα να αποτελεί παρελθόν. Από το 2002 και μετά έχουν εγκαταλείψει την κοινότητα 250 κάτοικοι. Σήμερα στην περιοχή παραμένουν μόλις 70. Οι περισσότεροι σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν την πόλη που γεννήθηκαν πριν να είναι πολύ αργά. «Αργά ή γρήγορα η κοινότητα μας θα εκλείψει. Μαζί με αυτήν θα σβήσει και η ινδιάνικη κουλτούρα μας», σημειώνει ο Albert Naquin.

Κάθε ημέρα που περνά, η έκταση της Πολιτείας της Λουιζιάνα συρρικνώνεται. Οι υδροβιότοποι της ακτής – ένα μοναδικό οικοσύστημα που συνίσταται από ρηχά και βαθιά έλη στα οποία ζουν αλιγάτορες, πέστροφες και ερωδιοί – απορροφώνται από τον Κόλπο του Μεξικού. Κάθε ώρα εξαφανίζεται έκταση αντίστοιχη ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Από το 1930 και μετά έχουν βυθιστεί στη θάλασσα 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στεριάς – μια περιοχή περίπου δυο φορές μεγαλύτερη από την έκταση της Εύβοιας. Η θέση της ακτής σήμερα είναι τριάντα χιλιόμετρα εγγύτερα της Νέας Ορλεάνης απ’ ότι ήταν τη δεκαετία του 1930 – και ο ρυθμός αυτός επιταχύνεται.

ΠΗΓΗ

H ακτινοβολία του Ήλιου «τρελαίνει» τον χειμώνα

Advertisement

Λονδίνο

Η υπεριώδης ακτινοβολία του Ήλιου είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την ένταση του χειμώνα στη Γη. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων που χρησιμοποίησαν τον δορυφόρο SORCE της NASA δείχνει ότι οι μεταβολές στις εκπομπές υπεριώδους ακτινοβολίας από τον Ήλιο επηρεάζουν το κλίμα στον πλανήτη μας και ειδικά τον χειμώνα ο οποίος σε ορισμένες περιοχές εμφανίζεται πολύ βαρύς ενώ σε άλλες όχι.

Η ένταση της συνδέεται με την ένταση του χειμώνα από περιοχή σε περιοχή
H ακτινοβολία του Ήλιου «τρελαίνει» τον χειμώνα
H υπεριώδης ακτινοβολία του Ήλιου επηρεάζει τον χειμώνα στη Γη.
 

Ασθενής ακτινοβολία, «τρελός» χειμώνας

Ομάδα ερευνητών της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Μ.Βρετανίας χρησιμοποίησε τον δορυφόρο SORCE που εδώ και οκτώ χρόνια μελετά τον Ήλιο. Ένα από τα όργανα του δορυφόρου, το SIM (Spectral Irradiance Monitor) δίνει στους επιστήμονες λεπτομερή εικόνα για τις εκπομπές υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του μητρικού μας άστρου.

Πρόκειται για τον λεγόμενο «ηλιακό κύκλο» η χρονική διάρκεια του οποίου είναι 11 έτη – στο χρονικό αυτό διάστημα η ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα του Ήλιου αυξομειώνεται από το ελάχιστο στο μέγιστο.

Τα τελευταία χρόνια που η ηλιακή δραστηριότητα βρισκόταν σε ύφεση παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχει σημαντική διακύμανση στην ένταση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Την ίδια στιγμή που κάποιες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και ορισμένα τμήματα των ΗΠΑ βίωναν πολύ ισχυρούς χειμώνες, στις χώρες της Μεσογείου αλλά και σε περιοχές όπως ο Καναδάς και η Γροιλανδία ο χειμώνας ήταν ασυνήθιστα ήπιος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις των εκπομπών της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου οι οποίες έχουν μεγαλύτερο εύρος από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Το φαινόμενο

Η υπεριώδης ακτινοβολία απορροφάται στη στρατόσφαιρα από το στρώμα του όζοντος. Κατά την περίοδο που η ηλιακή δραστηριότητα (άρα και οι εκπομπές υπεριώδους ακτινοβολίας) είναι σε ύφεση η στρατόσφαιρα έχοντας χαμηλότερη απορρόφηση υπεριώδους ακτινοβολία είναι πιο ψυχρή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το φαινόμενο δεν σταματά στη στρατόσφαιρα αλλά «προχωρά» και πιο χαμηλά επηρεάζοντας την ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα μεταβάλλει την ταχύτητα των ανέμων και ειδικά εκείνων που κινούνται γύρω από τον βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι περιορίζεται η κίνηση του αέρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ψυχρότερα ρεύματα αέρα σε κάποιες περιοχές και λιγότερο ψυχρά σε κάποιες άλλες.

«Οι διακυμάνσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το φαινόμενο. Όπως όλα δείχνουν, η υπεριώδης ακτινοβολία μεταβάλλει την κυκλοφορία του αέρα και τον μετακινεί με διαφορετικό τρόπο από μια περιοχή σε κάποια άλλη με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές να έχουν τελικά περισσότερο κρύο και κάποιες άλλες περισσότερη ζέστη τον χειμώνα. Μοιάζει με παζλ, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο έχει τοπικό χαρακτήρα και δεν επηρεάζει τις θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν σχετίζεται με τη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη» δήλωσε στο BBC ο Άνταμ Σκάιφ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

ΠΗΓΗ

H Ρωσια θωρακιζει τα πυρηνικα εξαιτιας της ηλιακης δραστηριοτητας

Advertisement

ImageΌπως προειδοποίησε με έκτακτη αναφορά της η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ατομικής ενέργειας (FAAE) τις ρωσικές αρχές για να ξεκινήσουν επείγουσες προετοιμασίες για την προστασία των πυρηνικών της εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών της πυραύλων, προ του κινδύνου μιας ηλιακής έκρηξης η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές διακοπές ρεύματος έως και την πυροδότηση των ίδιων των πυρηνικών κεφαλών των πυραύλων.

Μάλιστα στην αναφορά γίνεται λόγος για την ηλιακή έκρηξη που σημειώθηκε εχθές X1.9 προερχόμενη από το σημείο 1302 –έτσι όπως έχει χαρτογραφηθεί στην επιφάνεια του Ήλιου- με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της Χιλής να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση λίγα λεπτά μετά την ηλιακή αυτή έξαρση.

Οι επιστήμονες της FAAE  εκτιμούν  πως αυτό που συνέβη στη Χιλή συνέβη και πριν μερικές ημέρες με το «blackout»  στην Αριζόνα και την Νότια Καλιφόρνια στις 8 Σεπτεμβρίου

Ακόμη χειρότερα οι ηλιακή δραστηριότητα που βαίνει συνεχώς αυξανόμενη συνδέεται από τους Ρώσους επιστήμονες της FAAE με την έκρηξη στο γαλλικό πυρηνικό εργοστάσιο στις 12 Σεπτεμβρίου αλλά και στο πυρηνικό εργοστάσιο του Michigan στις 16 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ

HΠΑ: «Οποιος μας επιτιθεται ηλεκτρονικα θα τον βομβαρδιζουμε»!

Advertisement

ImageΤον επόμενο μήνα, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη στρατηγική του όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, σύμφωνα με την οποία οι σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις θα θεωρούνται πράξεις πολέμου που επιδέχονται στρατιωτικά αντίποινα, γράφει την Τρίτη η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Lockheed Martin, του μεγαλύτερου προμηθευτή οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, ότι κατάφερε να εμποδίσει ηλεκτρονική εισβολή στα συστήματά της.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει και άλλα σοβαρά περιστατικά, όπως η υποκλοπή δεδομένων του Πενταγώνου το 2008, μέσω ενός ιού που εισήχθη στο σύστημα με USB stick. Πέρυσι, επίσης, το Ιράν κατηγόρησε το Ιράν και τις ΗΠΑ για το ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet, το οποίο φαίνεται πως ήταν σχεδιασμένο να σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ αρνήθηκαν να απαντήσουν στις κατηγορίες.

Επικαλούμενη τις δηλώσεις τριών αξιωματούχων που φέρονται να έχουν δει το έγγραφο, η Wall Street Journal αναφέρει ότι η νέα στρατηγική υιοθετεί τη θέση ότι οι διεθνείς κανόνες που διέπουν τις ένοπλες συγκρούσεις θα ισχύουν και στον κυβερνοχώρο.
Η παρουσίαση της στρατηγικής θα λειτουργούσε εξάλλου ως προειδοποίηση σε όσους σχεδιάζουν επιθέσεις κατά των δικτύων ηλεκτροδότησης, των σιδηροδρόμων, των διυλιστηρίων και άλλων κρίσιμων υποδομών.

«Αν μας κλείσετε το δίκτυο ηλεκτροδότησης, θα στείλουμε έναν πύραυλο να κατέβει από την καμινάδα της» φέρεται να δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται.
Σε περίπτωση ηλεκτρονικής επίθεσης, το υπουργείο Άμυνας θα αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα με βάσει την αρχή της «ισοδυναμίας» -το κατά πόσο δηλαδή μια κυβερνοεπίθεση είναι συγκρίσιμη με μια στρατιωτική επιχείρηση όσον αφορά τη ζημιά.
Για να προχωρήσουν σε αντίποινα οι ΗΠΑ θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν την προέλευση της επίθεσης πέραν πάσης αμφιβολίας.
Η προέλευση των επιτιθέμενων, όμως, συνήθως είναι δύσκολο έως αδύνατο να ανακαλυφθεί σε καλά σχεδιασμένες κυβερνοεπιθέσεις.
 defencenet.gr

H Ευρωπη απο το διαστημα μια ανεφελη μερα του Μαρτιου

Advertisement

 
  (Φωτογραφία:  ESA ) 
 Δείτε την εικόνα σε υψηλή ανάλυση

Παρίσι, Γαλλία

Στη δορυφορική εικόνα του ESA που εξασφάλισε με αποκλειστικότητα για την Ελλάδα το in.gr, οι χιονισμένες Άλπεις έρχονται σε αντίθεση με τις εκτάσεις γυμνών φυλλοβόλων δέντρων στην υπόλοιπη Κεντρική Ευρώπη.

Καταλαμβάνοντας έκταση 200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περισσότερο από την Ελλάδα), η διασημότερη οροσειρά της Ευρώπης εκτείνεται για 1.200 χιλιόμετρα, από τις ακτές της νότιας Γαλλίας μέχρι την Ιταλία, την Ελβετία και την Αυστρία.

Στην εικόνα του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) ξεχωρίζουν ακόμα αρκετές βαθυγάλανες λίμνες.

Η Λίμνη της Γενεύης, σε σχήμα μισοφέγγαρου, είναι η μεγαλύτερη αλπική λίμνη της Ευρώπης και μοιράζεται ανάμεσα στην Ελβετία και τη Γαλλία. Λίγο βορειότερα, η λίμνη Νεφσατέλ, με επιφάνεια 218 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη λίμνη που βρίσκεται ολόκληρη στην Ελβετία.

Στα βορειοανατολικά, η Λίμνη της Κονστάντζας βρίσκεται μοιρασμένη ανάμεσα στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ στα νότια, στους πρόποδες των Άλπεων, διακρίνεται η λίμνη Γκάρντα, η μεγαλύτερη της Ιταλίας.

Η εικόνα ελήφθη στις 22 Μαρτίου από το Φασματόμετρο Απεικόνισης Μεσαίας Ανάλυσης του δορυφόρου Envisat.

Κάθε εικονοστοιχείο (pixel) αντιστοιχεί σε πραγματική απόσταση 300 μέτρων.

H ζωη στον πλανητη ειναι… εξωγηινη

Advertisement

Ολοένα και περισσότερες ενδείξεις έχουν οι επιστήμονες ότι η ζωή στη Γη προήλθε από το Διάστημα, μέσω μετεωριτών που προσέκρουσαν στον πλανήτη μας Πληθαίνουν οι ενδείξεις, μετά τον εντοπισμό αμμωνίας στα απομεινάρια ενός αρχέγονου μετεωρίτη που είχε πέσει στη Γη, ότι η ζωή στον πλανήτη είναι εξωγήινης προελεύσεως.
Ερευνες Αμερικανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε σκόνη από τον μετεωρίτη Grave Nunataks 95229, ο οποίος είχε εντοπιστεί το 1995 στην Ανταρκτική, κατέδειξαν ότι το εν λόγω διαστημικό σώμα ήταν πλούσιο σε αμμωνία και υδρογονάνθρακες.
Είναι γνωστό ότι η αμμωνία περιέχει άζωτο που αποτελεί ένα από τα κύρια στοιχεία για την ανάπτυξη ζωντανών οργανισμών όπως τους ξέρουμε, αφού άζωτο εντοπίζεται στο DNA και τις πρωτεΐνες, που αποτελούν τα βασικά δομικά υλικά της ζωής.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρεται στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Science», αφότου εντόπισαν την αμμωνία, εξέτασαν τα άτομα αζώτου που αυτή περιείχε και βρήκαν ότι αυτά αποτελούνταν από σπάνια ισότοπα, γεγονός που καταδεικνύει ότι το άζωτο αυτό δεν προερχόταν από τη Γη.

Η επικεφαλής της έρευνας, Σάντρα Πιτσαρέλο, και οι συνάδελφοί της θεωρούν ότι η πτώση παρόμοιων μετεωριτών στη Γη πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια θα μπορούσε να παράγει μια συνεχή και ανανεώσιμη πηγή αμμωνίας και αζώτου, το οποίο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό μορίων που αυτο-αναπαράγονται.
ΠΗΓΗ

H Γερμανία στήνει παγκόσμιο δίκτυο δορυφορικής παρακολούθησης!

Advertisement

ImageΣε μια πραγματική αποκάλυψη η οποία αφορά την απόφαση της Γερμανίας να εμπλακεί με ενεργό τρόπο στις διεθνείς γεωστρατηγικές ισορροπίες προβαίνει σήμερα η νορβηγική εφημερίδα «Aftenposten». Συγκεκριμένα αποκαλύπτει τηλεγράφημα που κατέχει το WikiLeaks, σύμφωνα με το οποίο Η.Π.Α. και Γερμανία αναπτύσσουν από κοινού, με μυστικές διαδικασίες υπό την κάλυψη εμπορικών δραστηριοτήτων, νέους κατασκοπευτικούς δορυφόρους, παρά την έντονη αντίθεση της Γαλλίας!
Το πρόγραμμα, με την ονομασία HiROS, προβλέπει την κατασκευή ενός απροσδιόριστου αριθμού δορυφόρων παρακολούθησης υψηλής ευκρίνειας, ικανών να διακρίνουν αντικείμενα 50 εκατοστών, να στέλνουν τις εικόνες τους στη Γη πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι οι σημερινοί δορυφόροι ή ακόμη να τραβούν υπέρυθρες φωτογραφίες τη νύχτα.

Ενώ επισήμως προορίζονται για μη στρατιωτικούς περιβαλλοντικούς σκοπούς οι δορυφόροι και το 70% των δυνατοτήτων τους θα πωληθεί σε ιδιώτες, το πρόγραμμα θα βρίσκεται στην πραγματικότητα «υπό τον πλήρη έλεγχο» των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND) και της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας (DLR)!

Τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των Η.Π.Α. στο Βερολίνο, τα οποία επικαλείται η «Αφτενπόστεν», καλύπτουν την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2009 ως τον Φεβρουάριο του 2010. Από αυτά προκύπτει ότι ορισμένες χώρες, «ιδιαίτερα η Γαλλία», επιχείρησαν να ματαιώσουν το πρόγραμμα με όλα τα μέσα.

Όμως η γαλλική αντίθεση απορρίφθηκε από τους Γερμανούς αξιωματούχους.Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δορυφόροι, συνολικού κόστους 1,6 δισεκατομμυρίου νορβηγικών κορωνών, θα αρχίσουν να λειτουργούν το 2012-2013.

ΠΗΓΗ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ»H ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΡΔΙΑ»

Advertisement

«Είναι μόνο η καρδιά

που μπορεί να δει τα
αληθή, η ουσία δεν είναι
ορατή στο γυμνό μάτι»

Antoine de Saint-Exupery
 
Από τον Graham Brown

Στο τέλος του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε μια απαράμιλλη έξαρση μελετών για τα συναισθήματα, το έως τότε ανεξερεύνητο πεδίο, επειδή ο ρόλος των συναισθημάτων στο νοητικό επίπεδο είχε υποτιμηθεί από την αναγωγική προσέγγιση της επιστήμης. Υπήρχε μια εποχή που το IQ θεωρούνταν ως ο βασικός συντελεστής επιτυχίας στη ζωή, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία ο ψυχολόγος Daniel Goleman υποστήριζε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, ή EI, είναι πιο σημαντική. Προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τόσοι άνθρωποι με υψηλό IQ καταλήγουν να εργάζονται για ανθρώπους με μέτριο IQ και σχολιάζει ότι η απήχηση του βιβλίου του «Συναισθηματική Νοημοσύνη» μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι «επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι έξυπνοι με κατά κάποιον τρόπο ανεξάρτητο από βαθμολογία IQ». Αυτή η δημοφιλής άποψη δεν αποτελεί απλώς μια περίπτωση μέσω της οποίας οι άνθρωποι που έχουν πάρει χαμηλή βαθμολογία στα τεστ μέτρησης IQ προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα. Γίνεται αυξανόμενα εμφανές ότι τα τεστ δεν βαθμολογούν τις ικανότητες που μετρούν περισσότερο στη ζωή, αλλά εκτιμούν την ικανότητα να κάνεις το συγκεκριμένο τεστ. Οι κοινωνίες ορίζουν την ευφυΐα υπό το συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο: Για παράδειγμα, οι πρωτόγονες κοινωνίες εξαρτιόνταν από πρακτικά προσόντα και από την εφαρμογή αυτών, ενώ οι τεχνολογικές κοινωνίες απαιτούν ικανότητες αφηρημένης σκέψης μεταδιδόμενες μέσω της επίσημης εκπαίδευσης. Συνεπώς αυτό που ορίζεται ως ευφυΐα σε μια τεχνολογική κοινωνία αντικατοπτρίζει παράγοντες που εγγυώνται την επιτυχία στο σχολείο.

Διάσημοι επιστήμονες έχουν πει ότι οι ανακαλύψεις τους αποτελούν ,απλά, αποκαλύψεις των μυστικιστών του παρελθόντος. Ακόμα και ο αλαζονικά σκεπτόμενος Φρόυντ έγραψε, «όπου κι αν πάω , βρίσκω έναν ποιητή που έχει πάει εκεί πριν από εμένα». Οι ποιητές και οι μυστικιστές γνώριζαν από πάντα ότι η αληθινή ευφυΐα είναι μια ευλογία του μυαλού και της καρδιάς, της σκέψης και του αισθήματος. Και τώρα η ψυχολογία προχωρά προς έναν ορισμό του τι μπορεί να είναι η EI (Emotional Intelligence).

Ο Goleman ορίζει την ΕΙ με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνει αυτογνωσία, έλεγχο του παρορμητισμού, ζήλο και κινητοποίηση, εμπάθεια και κοινωνικές ικανότητες. Αυτά είναι τα προσόντα τα οποία ταυτοποιεί ως προϋποθέσεις για επιτυχία στην καριέρα και τις σχέσεις. Όμως ο όρος EI διατυπώθηκε επίσημα, για πρώτη φορά, το 1990 από τους ψυχολόγους Mayer και Salovey ως :

1) Να γνωρίζεις πώς νιώθεις, πώς νιώθουν οι άλλοι και τι πρέπει να κάνεις για αυτό.

2) Να γνωρίζεις τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, τι σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα και πώς να πας από το «καλά» στο «άσχημα».

3) Η συναισθηματική αυτογνωσία, η ευαισθησία και οι διαχειριστικές ικανότητες που μας βοηθούν να μεγιστοποιήσουμε την μακροπρόθεσμη ευτυχία και επιβίωσή μας.

Πιο πρόσφατα ανανέωσαν τον ορισμό τους: «Η συναισθηματική νοημοσύνη περικλείει την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι με ακρίβεια, να εκτιμάς και να εκφράζεις το συναίσθημα, την ικανότητα να αναδύεις και να γεννάς συναισθήματα όταν αυτά βοηθούν τη σκέψη, την ικανότητα να καταλαβαίνεις το συναίσθημα και την συναισθηματική γνώση, και την ικανότητα να ελέγχεις τα συναισθήματα ώστε να προωθείς τη συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη».

Συναισθηματική νοημοσύνη και Yoga

Έχει ειπωθεί ότι ο ορισμός του Goleman είναι μπερδεμένος επειδή έχει συμπεριλάβει μεταβλητές που θα μπορούσαν καλύτερα να ονομαστούν «στοιχεία της προσωπικότητας» παρά στοιχεία της ΕΙ και ότι τα συμπεριλαμβανόμενα τμήματα αντικατοπτρίζουν προσωπικές προκαταλήψεις και ενδιαφέροντα τα οποία περικλείουν συγκέντρωση και ανατολική φιλοσοφία. Το βιβλίο του Goleman, όμως, περιέχει πολύ λίγες αναφορές σε αυτά τα θέματα και, λαμβάνοντας κανείς υπόψη την αποτυχία της δυτικής επιστήμης να κατανοήσει τις διεργασίες της μεταφυσικής, θα άξιζε να δει κανείς το θέμα της ΕΙ υπό την οπτική της Yoga.

Η παράδοση της yoga της Ινδίας, που αναμφισβήτητα έχει επηρεάσει ολόκληρη την Ανατολή μέσα από την απορρόφησή της στον Βουδισμό, υποθέτει την ύπαρξη τριών nadis ή καναλιών ενέργειας στο «αιθερικό σώμα» του ανθρώπινου όντος. Το δεξί κανάλι (ηλιακή, yang ενέργεια) περιέχει τις ικανότητες που κοινώς κατηγοριοποιούνται στη Δύση ως λογική σκέψη ή ευφυϊα, ή προσαρμογή στο εξωτερικό κόσμο. Το αριστερό κανάλι (σεληνιακή, yin ενέργεια) περιέχει το συναισθηματικό μισό της ύπαρξής μας και ασχολείται με εσωτερικά ζητήματα. Το κεντρικό κανάλι έχει την ικανότητα της πνευματικής εξέλιξης. Επομένως, σε όρους των τριών καναλιών (nadis) και των τριών ποιοτήτων που περικλείονται (gunas), η λέξη «συναισθηματική νοημοσύνη» εμφανίζεται ως ένας συνδυασμός ή ισορροπία των αριστερών και δεξιών καναλιών, κάτι που είναι και ο σκοπός όλων των τεχνικών της yoga. Έτσι, η yoga/συγκέντρωση θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως μια πρακτική που στοχεύει στην ανάπτυξη της EI.

Στην ινδουιστική παράδοση, η θεϊκή διάνοια που κυβερνά το κεντρικό κανάλι, όπου παρουσιάζεται αυτή η διακριτή ισορροπία μεταξύ αριστερού και δεξιού , είναι η Mahalakshmi, η θεά που είναι γνωστή ως δότης ευφυΐας και κύριος του ανθρώπινου μυαλού. Η δύναμη Mahalakshmi θεωρείται ως κάτι περισσότερο από απλή ισορροπία μεταξύ συναισθήματος και λογικής, μια σχέση όχι του τύπου 1+1=2, αλλά του τύπου 1+1=1000 ή και περισσότερο.

Το πραγματικό νόημα της Γιόγκα είναι η διαδικασία της Αυτο-αντίληψης (όπου ο Εαυτός με κεφαλαίο «ε», αναφέρεται σε μία υπερ-προσωπική έννοια του εαυτού). Ο Goleman θεωρεί την αυτογνωσία ως την πιο σημαντική πτυχή της ΕΙ, επειδή επιτρέπει τον αυτοέλεγχο. Όταν αυτή η αυτογνωσία γίνει Αυτο-γνωσία, τότε αυτόματα οδηγεί στη γνήσια εμπάθεια με το να βλέπει κανείς τον Εαυτό στους άλλους.

Ίσως η ΕΙ θα μπορούσε να γίνει κατανοητή ως η ποιότητα του αόριστου Εαυτού, του πέρα από το εγώ (το μικρό εγώ / εαυτό με μικρό ‘ε’) και πέρα από το υπερ-εγώ (συνθήκες, συνήθειες) και όχι μόνο ως το αντίβαρο για το IQ. Το αριστερό ημισφαίριο, (το οποίο ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματος), πιστοποιείται με τη λογική αντίληψη, ενώ το δεξί ημισφαίριο, (που συνδέεται με την αριστερή πλευρά του σώματος), θεωρείται ως η περιοχή τη διαίσθησης. Όμως, η ΕΙ δεν είναι ακριβώς το αντίθετο του IQ και δεν θα έπρεπε να θεωρείται ως μια αμιγώς δεξιού ημισφαιρίου ποιότητα. Μερικοί άνθρωποι έχουν αρκετή και από τις δύο μορφές ευφυΐας, ενώ μερικοί έχουν λίγη από τη κάθε μία. Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν πως η ΕΙ και το IQ είναι συμπληρωματικά. Η συναισθηματική ζωή αναπτύσσεται σε μία περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται το «μεταιχμιακό σύστημα» (limbic system) και πιο συγκεκριμένα στον «αμυγδαλοειδή πυρήνα» του. Η μεταιχμιακή περιοχή είναι εκείνη μέσω της οποία βιώνουμε χαρά πέρα από το δυαδισμό της ευτυχίας και της δυστυχίας, μία ευφυΐα πέρα από το «ανοιγόκλεισμα» του εγώ και των συνθηκών. Αυτό είναι το Sahasrara ή το έβδομο κέντρο της συνείδησης.

Μητρική Ευφυΐα

Ο μεγάλος Άραβας φιλόσοφος Ibn al ‘Arabi (12 – 13 αι.) πιθανόν να είχε επηρεαστεί από την επαφή του με το Σουφισμό της Ινδίας και τις παραδόσεις των Γνωστικών, όταν έγραψε ότι η ευφυΐα εκπέμπεται από τον Αλλάχ ως μία πρωταρχική θηλυκή αρχή: «Αυτή η πρωταρχική φύση είναι η πνοή ενός Ελεήμονος Θεού υπό την οπτική του ως Κυρίου. Κυλά μέσα στο σύμπαν και διακηρύττει την Αλήθεια σε όλες τις μορφές της. Είναι η πρώτη μητέρα μέσω της οποίας η Αλήθεια διακηρύττει τον εαυτό της στον εαυτό της και γεννά το σύμπαν». Αυτό το σημείο πλησιάζει πολύ στις περιγραφές της Κουνταλίνι – η αντανάκλαση μέσα στα ενσαρκωμένα πλάσματα του αρχέγονης Shakti (η διακηρυσσόμενη ισχύς του αδιακήρυττου Εαυτού), η οποία κυλά μέσω του κεντρικού καναλιού του διακριτού σώματος τρέφοντας και διαφωτίζοντας τα ενεργειακά κέντρα σαν μια μητέρα. Η Κουνταλίνι θεωρείται ότι έχει τη δική της ευφυΐα, ανεξάρτητη του μυαλού, και χρεώνεται με τη δύναμη να ανυψώνει τη συνείδηση σε ευφυείς καταστάσεις πέρα από τη σκέψη, η οποία έχει τις ρίζες της είτε στο συναίσθημα είτε στη λογική. Η άποψη της ευφυΐας χωρίς σκέψη είναι αρκετά ξένη στους περισσότερους από εμάς, ιδιαίτερα στη Δύση.

Η άποψη των Ινδουϊστών ότι η ευφυΐα είναι το δώρο της θεάς μητέρας, την κάνει αδιαχώριστη από τις μητρικές ικανότητες της εμπάθειας, ανεκτικότητας, αντανάκλασης και μη εγωιστικής φροντίδας. Η Μητρότητα απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο EI, όμως η Δυτική κοινωνία , ο ονομαζόμενος αναπτυγμένος κόσμος, μπορεί να υποτιμά το ρόλο της μητέρας, ο οποίος έχει επίσης δεχθεί επίθεση από την Φροϋδικό «σεξουαλισμό», σε σημείο που η κοινωνία γίνεται συναισθηματικά υποανάπτυκτη και επικινδύνως κοινωνικά διεφθαρμένη. Οι κοινωνικοί θεσμοί είναι πολύ πιο εύθραυστοι από όσο θα θέλαμε να θεωρούμε. Και χρειάζονται συνεχή φροντίδα. Οι κοινωνίες όπου ο ρόλος της μητέρας χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού και ιεροποίησης τείνουν να είναι περισσότερο σταθερές και γεννούν πολιτισμούς που διαρκούν χιλιετηρίδες. Το βιβλίο του Goleman είναι κάτι περισσότερο από απλά μια αφηρημένη θέση. Ψάχνει για αντίδοτα ώστε να αποκατασταθεί ο πολιτισμός στους δρόμους μας και η τρυφερότητα στην κοινωνική μας ζωή.

Μια μητέρα πρέπει να έχει την συναισθηματική διαύγεια ώστε να ξέρει πώς να κάνει τα παιδιά της να πειθαρχήσουν χωρίς να τα υποθάλπει. Ο Goleman μεταφέρει λόγια του Αριστοτέλη στην αρχή του «Συναισθηματική Νοημοσύνη»: «Οποιοσδήποτε μπορεί να θυμώσει – αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να εκφράσεις το θυμό σου στο σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για το σωστό λόγο και με σωστό τρόπο – αυτό δεν είναι εύκολο».

Στις παραδοσιακές και φυλετικές κοινωνίες τα άτομα έχουν αναπτύξει υψηλό βαθμό EI προκειμένου να λειτουργήσουν μέσα σε κλειστό περιβάλλον επεκταμένων οικογενειών και μικρών χωριών, αυτή η ικανότητα της συμβίωσης που έχει γίνει πολύτιμη στις υπερπληθείς πόλεις της Ασίας. Η ΕΙ παρουσιάζεται ως χαρακτηριστικό και των παλαιότερων πολιτισμών του κόσμου στους οποίους η συνεργασία προηγούνταν του εγωιστικού ανταγωνισμού. Οι Ευρωπαίοι συγγραφείς της εποχής του επεκτατισμού, (ακόμη και αυτοί που ήταν κατά τα άλλα πολύ προοδευτικοί όπως ο H.G. Wells), το θεώρησαν δεδομένο ότι η ευφυΐα των Ευρωπαίων ήταν ανώτερη αυτής των μη-Ευρωπαίων. Η φρίκη του φασισμού και η απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος, κατά τον εικοστό αιώνα, συντάραξαν σε μεγάλο βαθμό αυτή την ιδέα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι κάτι λείπει, ίσως στον χώρο της ΕΙ. Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός φαίνεται πως κοιτά τώρα τους μη-Ευρωπαϊκούς πολιτισμούς, και τη δική του την παραμελημένη πνευματικότητα, για μια αίσθηση ολότητας. Το ενδιαφέρον προς άλλες μορφές ευφυΐας αποτελεί μέρος αυτής της τάσης.

Συναισθηματική Μάθηση και η Νοημοσύνη της Αγάπης

Ο Γκαίτε είχε πει «είμαστε σχηματοποιημένοι και διαμορφωμένοι από αυτά που αγαπάμε», και πιθανά η ευφυΐα είναι ένα «καλούπι» δοσμένο από την καρδιά. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια ουσιαστική κατανόηση των όσων μαθαίνουμε. Όταν η μάθηση έχει ριζωθεί στην καρδιά, καθώς και στο μυαλό, το μάθημα έχει μετατραπεί σε σοφία.

Είναι κοινή γνώση ότι μαθαίνουμε πολύ πιο εύκολα θέματα για τα οποία έχουμε έντονο ενδιαφέρον (με τα οποία παθιαζόμαστε). Στην πνευματική βιογραφία της ανθρωπότητας «Το Πρόσωπο της Δόξας», ο συγγραφέας William Anderson ονομάζει αυτό το φαινόμενο «η νοημοσύνη της αγάπης», το οποίο μάλιστα του έδωσε μια ώθηση στο να μάθει Γαλλικά διαβάζοντας μια συγκεκριμένη φράση σε ένα έργο του Balzac:»Ανταποκρινόμουν στην ατμόσφαιρα και στα συναισθήματα του έργου. Ήταν το ξύπνημα των συναισθημάτων μου που βελτίωσε την ικανότητα μου να διαβάζω και να καταλαβαίνω Γαλλικά. Τέτοιου είδους εμπειρίες, όπως αυτές της ξαφνικής σύλληψης μιας ιδέας ή μιας μαθηματικής τεχνικής, είναι πολύ συνήθεις.Δεν θα υπήρχε αληθινή εκπαίδευση χωρίς αυτό το φαινόμενο, επειδή εντοπίζει το σημείο όπου η γνώση στο βιβλίο ή το μυαλό και τα λόγια του δασκάλου έχουν γίνει κτήμα του μαθητή».

Ο Anderson γράφει ότι αυτή «η στιγμή της γνώσης» είναι ένα «πάντρεμα των καταστάσεων του βαδίσματος και του ονείρου αλλά με την αποδοτικότητα και δύναμη ενός συνδυασμού μη συγκρίσιμου με όποια άλλη σύζευξη των δύο αυτών καταστάσεων», κάτι που προσομοιάζει την άποψη της yoga, που αναφέρθηκε πιο πάνω, ότι η ισορροπία του αριστερού με το δεξί και του λογικού με το συναισθηματικό είναι κάτι περισσότερο από μία μέση οδό , ή από μία απλή αποζημίωση της καρδιάς από το μυαλό.

Αν και δεν χρησιμοποιεί τον όρο ΕΙ, ο Anderson, με τις ποιητικές του εμπειρίες, δανείζει σ’αυτόν τον όρο μία χρηστική/πρακτική οπτική: «Οι Σούφι μίλησαν για τα μάτια της καρδιάς, και ότι το άνοιγμά τους αποτελεί τον αληθινό σκοπό της θρησκείας, της τέχνης και της παιδείας. Ο Ντάντε και οι φίλοι του μίλησαν για την «νοημοσύνη της αγάπης» και για το ξύπνημά της που ανέδειξε την εσωτερική ομορφιά των αγαπημένων και της δημιουργίας».

Ο Anderson συσχετίζει και θεωρεί ότι η φράση «νοημοσύνη της αγάπης» προέρχεται από το αρχικό κομμάτι του πρώτου μεγάλου ποιήματος του Ντάντε το οποίο είχε εμπνευστεί ξαφνικά καθώς σκεφτόταν τη μούσα του, Βεατρίκη, και την ευγενή φύση των γυναικών: «η γλώσσα μου μίλησε σαν να είχε κινηθεί από μόνη της και είπε «οι ντάμες που έχουν τη νοημοσύνη της αγάπης».

Φέρνω αυτές τις λέξεις στο μυαλό μου με μεγάλη χαρά.» Οι γυναίκες και οι ποιητές φαίνεται να εκμεταλλεύονται πλήρως τις ΕΙ ικανότητές τους. Ο Anderson χρησιμοποιεί τον σημαντικό Γερμανό ποιητή Schiller σαν ένα παράδειγμα του ύπαρξης του συναισθήματος στον πυρήνα της ποιητικής ευφυΐας. «Με εμένα το συναίσθημα βρίσκεται στην αρχή χωρίς ξεκάθαρες και συγκεκριμένες ιδέες: τέτοιου είδους ιδέες δεν εμφανίζονται παρά αργότερα. Μια κάποια μουσική προδιάθεση του μυαλού έρχεται πρώτα και μετά ακολουθεί η ποιητική ιδέα».

Το Μέλλον της Ευφυΐας

Καθώς η κατανόησή μας για την ανθρώπινη ευφυΐα θα εξελίσσεται, θα βλέπουμε και άλλους παράγοντες να υπεισέρχονται πλέον τους συναισθήματος. Το Ανατολίτικο μοντέλο του ψυχισμού είναι πολύ περισσότερο ολιστικό από το Δυτικό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στον Καρτεσιανό δυαδισμό. Κατά τη φιλοσοφία της yoga, δεν υπάρχει πραγματικός διαχωρισμός μεταξύ του μυαλού και του σώματος, μεταξύ της συνείδησης και της ύλης, η συνείδηση είναι μία δίοδος που διαπερνά ολόκληρο το σώμα και επεκτείνεται πέρα από αυτό. Αυτή η συνείδηση θεωρείται ότι συγκεντρώνεται σε επτά (7) κέντρα του ψυχισμού, τα οποία έχουν την δική τους ευφυΐα και κυβερνούν διαφορετικές περιοχές της ύπαρξής μας. Πιστεύεται ότι τα κέντρα αυτά επικοινωνούν το ένα με το άλλο αντί απλώς να ελέγχονται από ένα απόλυτο μυαλό.

Πρόσφατες έρευνες επί της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος έχουν δείξει ότι η καρδιά, από μόνη της, εκπέμπει βιοχημικά σήματα τα οποία επιδρούν στον εγκέφαλο, και ότι το ιερό οστούν στη βάση της σπονδυλικής στήλης (σ.τ.μ. – ή καλύτερα το Μουλαντάρα Τσάκρα που εδρεύει εκεί) είναι σαν ένας δεύτερος εγκέφαλος. Μέσω της ενοποιητικής δύναμης της Κουνταλίνι , ο γιόγκι μπορεί να βιώσει διαφορετικές πλευρές της ευφυΐας τις οποίες η επιστήμη ακόμα δεν έχει ανακαλύψει. Αρχικά τη σοφία του βασικού κέντρου, η οποία θεωρείται ότι προέρχεται από έναν σύνδεσμο με τη γη και την αρχή της Γαίας (η αναβίωση, κατά τον Rupert Sheldrake, της αρχαίας ιδέας ότι ο πλανήτης έχει την δική του ευφυΐα). Την καλλιτεχνική δημιουργικότητα του δεύτερου κέντρου, η οποία διατυπώνεται μέσα από τα λόγια του γλύπτη Rodin: «Υπάρχουν άγνωστες δυνάμεις μέσα στη φύση. Όταν παραδίδουμε ολοκληρωτικά τους εαυτούς μας σε αυτή, χωρίς ενδοιασμούς, οδηγεί τις δυνάμεις αυτές σ’εμάς. Μας δείχνει αυτές τις μορφές που τα παρατηρητικά μας μάτια δεν βλέπουν, που η ευφυΐα μας δεν κατανοεί, ούτε υποψιάζεται.»

Τότε έρχεται εκείνη η εσωτερική ευφυΐα του στομαχικού κέντρου, η ΕΙ του καρδιακού κέντρου, η συλλογική και επικοινωνιακή ευφυΐα του φαρυγγικού κέντρου (τα πολλά κεφάλια είναι καλύτερα από ένα μόνο). Η νοημοσύνη και οπτική του μετωπικού κέντρου τείνει να υποθάλπεται από το εγώ μας και τα κοινωνικά πρότυπα. Μια σημαντική πλευρά της ευφυΐας είναι η ικανότητα να βλέπει τα πράγματα από τη θέση του άλλου και η ικανότητα να σκέφτεται πολύπλευρα. Η νοητική αλαζονεία περιορίζει την «όρασή» μας και προκαλεί μια δυσλειτουργική άγνοια. Ο φιλόσοφος Simone Veil είχε πει ότι «ο πραγματικά ευφυής δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υπερφυσική αρετή της ταπεινοφροσύνης στο πεδίο της σκέψης». Τέλος, έχουμε την πιο ανέγγιχτη υπερσυνείδητη ευφυΐα του Sahasrara (κέντρου της κορυφής) όπου ο Εαυτός γίνεται συνειδητός στην καρδιά.

Έχει ειπωθεί ότι η επόμενη φάση της ανθρώπινης εξέλιξης θα βασισθεί στη μείωση του εγωιστικού ανταγωνισμού και στην αύξηση της συλλογικότητας, όχι υπό τη μορφή δεσποτισμού αλλά υπό τη μορφή μιας διευρυμένης αίσθησης του εαυτού μας. Ο ψυχαναλυτής Otto Rank προέβλεψε ότι «η δημιουργικότητα και ο μυστικισμός …θα αποτελέσουν την ίδρυση ενός νέου ψυχολογικού ατόμου και μέσω αυτού (ή αυτής) θα επέλθει ο καινούριος πολιτισμός». Ο βαθμός συνεργασίας που θα απαιτηθεί στο μέλλον μπορεί να σημάνει ότι η ΕΙ και άλλες μορφές ευφυΐας, όπως η δημιουργικότητα και η αυτο-υπέρβαση, θα εκτιμώνται περισσότερο από την ευφυΐα που μετριέται από τα τεστ IQ. Μία ευφυΐα επικεντρωμένη στην καρδιά, είναι επικεντρωμένη στον Εαυτό και επομένως έχει μια υπεράνθρωπη και διαπροσωπική σύνδεση. Η επόμενη φάση της εξέλιξης, με τις τεράστιες προκλήσεις και το αυξανόμενο πλήθος πληροφοριών, θα απαιτεί μια «ολοκληρωμένη» ευφυΐα με πρόσβαση στο άπειρο.

Graham Brown

ΠΗΓΗ

H Σινδόνη του Τορίνο εγείρει νέες αντιπαραθέσεις

Advertisement

Ο δεσμός που ενώνει τον John και τη Rebecca Jackson είναι περίπου 120 επί 420 εκατοστά, με ύφανση σε σχέδιο διαγώνιου ψαροκόκαλου και λινές κλωστές. Κάποτε είχε οδηγήσει στο μεταξύ τους ειδύλλιο και χρόνια αργότερα συνεχίζει να κυριεύει τις σκέψεις τους και να γεμίζει τις συζητήσεις τους. Έφερε τη Rebecca, μια ορθόδοξη εβραία, στην καθολική εκκλησία και οδήγησε τον John σε μια εκτενέστατη έρευνα για το πώς βάφτηκε το συγκεκριμένο ύφασμα με αίμα. Και οι δυο μαζί όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούνται με το μυστήριο αυτό, θυμούνται κάθε πτυχή του σεντονιού, κάθε σημάδι φθοράς και κάθε ανεξήγητη κηλίδα που βρίσκεται πάνω του.

Είναι η Σινδόνη του Τορίνο. Που θεωρείται ότι έχει αποτυπωμένη πάνω της την εικόνα ενός εσταυρωμένου, ίσως να αποτελεί το ύφασμα με το οποίο τύλιξαν τον ίδιο τον Χριστό. Το 1988, η επιστήμη φάνηκε ότι είχε αφήσει το ερώτημα αυτό παράμερα. Με ραδιοχρονολόγηση που έγινε από τρία διαφορετικά εργαστήρια φάνηκε πως η σινδόνη προέρχεται από τον Μεσαίωνα, αφήνοντας απογοητευμένους όσους πίστευαν σε μια πιο αρχαία και ιερή προέλευση. Οι σκεπτικιστές απάντησαν πως το είχανε ήδη πει πως η σινδόνη δεν έχει την προέλευση αυτή και η καθολική εκκλησία παραδέχτηκε πως δε θα μπορούσε να είναι αυθεντική. Πολλοί επιστήμονες που την ερευνούσαν έκαναν πίσω.

Αλλά ο John Jackson, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της Ιεράς Σινδόνης, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επέμειναν πως τα αποτελέσματα αυτά δεν έβγαζαν νόημα. Πολλά άλλα στοιχεία σχετικά με τη σινδόνη, όπως τα χαρακτηριστικά του υφάσματος και οι λεπτομέρειες της εικόνας, υποστήριζαν την υπόθεση πως είναι πολύ παλαιότερη, πρότειναν οι ερευνητές αυτοί.

Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Jackson στα 62 του χρόνια, έχει την ευκαιρία να αντικρούσει την χρονολόγηση με τον ραδιενεργό άνθρακα. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συμμετείχε στην αρχική ραδιοχρονολόγηση συμφώνησε να συνεργαστεί με τον ερευνητή για να επαναπροσδιοριστεί η ηλικία της σινδόνης. Εάν το εγχείρημά του αποβεί επιτυχές, ο Jackson ελπίζει να του επιτρέψουν να επανεξετάσει το σάβανο που ανήκει στο Βατικανό και φυλάσσεται σε έναν προστατευμένο θάλαμο στον καθεδρικό του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή, στο Τορίνο της Ιταλίας.

Ο Jackson, που είναι φυσικός και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, υποθέτει πως η μόλυνση του υφάσματος από ανεβασμένα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα επηρέασε τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης. «Η ραδιοχρονολόγηση είναι αυτή που μας έχει μπερδέψει, γιατί δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα στοιχεία και η ερώτηση είναι, γιατί δεν ταιριάζει,» δήλωσε ο επιστήμονας. Σ’ αυτό το σημείο φαίνεται να συμφωνεί και ο Christopher Ramsey, επικεφαλής της εργαστηριακής μονάδας ραδιοχρονολόγησης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Υπάρχει πληθώρα άλλων στοιχείων που υποδηλώνουν σε μεγάλο βαθμό ότι το σάβανο είναι παλαιότερο από όσο έχει χρονολογηθεί με τον ραδιενεργό άνθρακα και σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», δηλώνει στην ιστοσελίδα του. «Μόνο εάν κάνουμε την έρευνα αυτή θα μπορέσουν οι άνθρωποι να καταλήξουν σε μια συνεκτική ιστορία για τη σινδόνη που θα λαμβάνει υπόψη της και θα εξηγεί όλες τις υπάρχουσες επιστημονικές και ιστορικές πληροφορίες.»

Ο Steven Schafersman, γεωλόγος και κάτοχος μιας ιστοσελίδας που κρατά σκεπτικιστική στάση για την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο, αποπέμπει την προσπάθεια θεωρώντας ότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. «Είχε κι άλλες ιδέες, αλλά όλες καταρρίφθηκαν όπως θα γίνει και με αυτή,» δήλωσε για τον Jackson. «Οι κοινοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σινδόνη είναι απλά ένα σουβενίρ.»

Αλλά και κάποιοι άλλοι αντικρούουν επίσης τη ραδιοχρονολόγηση. Σε ένα συνέδριο που οργανώθηκε από την επιστημονική ομάδα που ερευνά τη σινδόνη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Αύγουστος 2008) το εθνικό εργαστήριο του Los Alamos παρουσίασε στοιχεία που υποδηλώνουν πως τα αποτελέσματα της εξέτασης του σάβανου που έγινε το 1988 ήταν λανθασμένα επειδή τα δείγματα που εξετάστηκαν προέρχονταν από ένα τμήμα του υφάσματος που πιθανόν να είχε προστεθεί στη σινδόνη κατά τη διάρκεια επισκευών της που έγιναν τον Μεσαίωνα.

Η ιστορική καταγραφή για τη σινδόνη προέρχεται από το έτος 1349, όταν ένας γάλλος ιππότης έγραψε στον πάπα ότι κατείχε ένα ύφασμα που το περιέγραψε ως το σάβανο του Ιησού. Το 1978, μια ομάδα επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του Jackson έκαναν μια σειρά εξετάσεων στο σάβανο, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών και χημικών αναλύσεων. Κατέληξαν στο ότι η σινδόνη δεν ήταν ζωγραφισμένη, βαμμένη ή χρωματισμένη και πως τα αποτυπώματα του αίματος ήταν αληθινά. Αλλά τα ευρήματα αυτά δεν ήταν αρκετά για να αντικρούσουν την αμφισβήτηση που συνοδεύει την αυθεντικότητα της σινδόνης.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς αποτύπωσε την εικόνα του στο σάβανο όταν αναστήθηκε και άλλοι θεωρούν ότι η σινδόνη είναι το αυθεντικό σάβανο του Ιησού αλλά ότι η εικόνα δημιουργήθηκε από φυσικές διαδικασίες. Οι σκεπτικιστές επιμένουν ότι η σινδόνη είναι πλαστή και ότι δημιουργήθηκε από έναν καλλιτέχνη του Μεσαίωνα που ήθελε να το παρουσιάσει σε πεινασμένους για κειμήλια, προσκυνητές. Η αντιπαράθεση συχνά γίνεται και πιο πικρή, κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για την διαστρέβλωση των γεγονότων ή την εξαίρεση στοιχείων που δεν ταιριάζουν με την οπτική της.

Σ’ αυτόν τον κόσμο, ο Jackson έχει υπάρξει για πολύ καιρό ως κεντρική φιγούρα.

Ως πρώην καθηγητής στην Αεροπορική Ακαδημία και επιστήμονας του εργαστηρίου πολεμικών όπλων, ο Jackson έχει διδακτορικό στη φυσική από την αμερικάνικη ναυτική μεταπτυχιακή σχολή. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Denver, είναι επίσης αφοσιωμένος καθολικός που ένιωσε έλξη για τη σινδόνη από τότε που είδε την εικόνα της για πρώτη φορά, στα 13 του χρόνια.

«Εάν αγαπάς τον Χριστό, γιατί να μη θέλεις να ερευνήσεις την πιθανότητα ότι κατέχεις ένα τεχνούργημα που αντιστοιχεί στην υλική του ύπαρξη στη Γη;» λέει, προσθέτοντας πως η πίστη του δεν είναι ασύμβατη με την επιστημονική του κατάρτιση: «Το πώς σκέφτομαι για τη σινδόνη, προέρχεται από την ίδια τη σινδόνη. Δεν είναι το ότι είμαι χριστιανός και θέλω να πιέσω τα πράγματα να είναι όπως θέλω εγώ να είναι. Αυτό δεν είναι επιστημονικά λογικό.»

Ενώ ο Jackson έχει αφιερωθεί στην έρευνα για τη σινδόνη εδώ και 35 χρόνια, η γυναίκα του είναι σχετικά νέα στην έρευνα. Μεγαλωμένη στο Brooklyn, η Rebecca Jackson που είναι τώρα 60 ετών, ήταν 34 όταν αποφάσισε αυθόρμητα να καταταγεί στον στρατό και κατέληξε στο Ft. Carson, κοντά στο Colorado Springs, ως μαγείρισσα. Προσηλυτίστηκε στο χριστιανισμό, μια θρησκεία που όπως λέει άρχισε να την έλκει όταν ήταν έφηβη.

Το 1990, έβλεπε ένα ντοκιμαντέρ για την Ιερά Σινδόνη όταν συνέλαβε ξαφνικά ότι η εικόνα του προσώπου του άντρα που ήταν αποτυπωμένο στο σάβανο έμοιαζε με αυτό του παππού της. Αναζήτησε τον Jackson που είχε εμφανιστεί στην ταινία και έμενε επίσης στην ίδια περιοχή, για να συζητήσει μαζί του για την αντίδρασή της. Το κοινό ενδιαφέρον τους για τη σινδόνη οδήγησε σε μια σχέση μεταξύ του γλυκομίλητου ακαδημαϊκού και της δυναμικής αυτής γυναίκας και ακολούθησε η ένταξή της στη χριστιανική θρησκεία. Μαζί, δίνουν ομιλίες σε όλον τον κόσμο και διοικούν το κέντρο της Σινδόνης του Τορίνο στο Κολοράντο, με την έρευνά τους να χρηματοδοτείται κυρίως από δωρεές.

Δύο φορές τη βδομάδα, ο John Jackson εργάζεται με μια ομάδα εθελοντών ερευνητών στο εργαστήριό του στο Colorado Springs. Τεντωμένη σε έναν τοίχο βρίσκεται μια φυσικού μεγέθους φωτογραφία της σινδόνης. Στο τραπέζι υπάρχει μια πλαστική φιγούρα ενός άντρα, με το όνομα Roger, μια προσέγγιση του σώματος του Ιησού στο μνήμα του. Ο Jackson έχει διεξάγει έρευνες στα σημάδια από τις πτυχές του υφάσματος, στο σχηματισμό της εικόνας και στο πως τρέχει το αίμα από ένα σταυρωμένο σώμα, το οποίο μελέτησε κρεμώντας το ίδιο το δικό του σώμα από έναν σταυρό.

Ο Keith Propp που είναι 55 ετών έχει συνεργαστεί με τον Jackson για τα τελευταία 23 χρόνια. «Είναι σα να βρισκόμαστε σε μια αρχαιολογική αποστολή που δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν είμαι σίγουρος για το εάν θα τελειώσει ποτέ πραγματικά,» δηλώνει. «Η μεγαλύτερη διασκέδαση είναι το ίδιο το ταξίδι.»

Αυτές τις ημέρες το ταξίδι εστιάζεται στην υπόθεση της ραδιοχρονολόγησης και στην εργασία για την προετοιμασία δειγμάτων για την αξιολόγηση την Οξφόρδη.

«Εάν φτάσουμε στο σημείο όπου όπως πιστεύουμε, υπάρχει πιθανότητα να σταθεί η υπόθεση στο εργαστήριο, τότε θα έχουμε επιστημονικές βάσεις για να πάμε στη σινδόνη και να πούμε, ‘Εδώ είναι αυτό που πιστεύουμε ότι συνέβη με το σάβανο. Αυτά είναι τα πράγματα που χρειάζεται να ερευνήσουμε. Μπορούμε παρακαλώ να έχουμε πρόσβαση σ’ αυτή;'» είπε ο Jackson, που δεν υποστηρίζει την υπόθεση ότι το ελεγμένο δείγμα ήταν διαφορετικό από το υπόλοιπο ύφασμα.

Αν και ο Ramsey, από την Οξφόρδη, συμφώνησε να συνεργαστεί, είπε πως δεν πιστεύει ότι η μόλυνση θα είχε προκαλέσει τόσο μεγάλη επίδραση. Μέχρι τώρα, οι αρχικές εξετάσεις του Jackson δεν έδειξαν σημαντική αντίδραση. Αλλά η ομάδα θα πρέπει ακόμα να αναπαράγει τις συγκεκριμένες συνθήκες διατήρησης του σάβανου, σημείωσε ο Ramsey.

Επειδή το εργαστήριό του είναι μικρό με μονάχα έναν αντιδραστικό θάλαμο μέσα στον οποίο θα προετοιμάσουν τα δείγματα, ο Jackson είπε πως πιθανόν θα πάρει πολλούς μήνες για να ολοκληρώσουν το πείραμα. Αλλά για έναν άνθρωπο που έχει ξοδέψει ήδη 35 χρόνια στο αντικείμενο, αυτό ίσως δεν είναι πολύς χρόνος. «Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται να γίνει, ώστε να πάρουμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε,» δήλωσε.

H … «Περιέργεια» ετοιμάζεται να εξερευνήσει τον Αρη!

Advertisement

Η ΝΑSΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα εργαστήριά της στην Πασαντίνα στα οποία συναρμολογείται το «Curiosity». Πρόκειται για το ρομποτικό εξερευνητικό όχημα (στη φωτογραφία των NASA/JPL-Caltech) που σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αμερικανικής υπηρεσίας το 2012 θα προσεδαφιστεί στον Αρη και θα ξεκινήσει νέα αποστολή εξερεύνησης με κύριο στόχο την ανακάλυψη ζωής ακόμη και σε μικροβιακό επίπεδο.

Το όχημα έχει μήκος 2,7 μέτρα και ζυγίζει 900 κιλά, μέγεθος διπλάσιο από τα δύο ρομποτικά οχήματα που βρίσκονται εδώ και μερικά χρόνια στον Αρη και τον εξερευνούν έχοντας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη.

Το «Curiosity» – που το όνομά του σημαίνει «περιέργεια»- χρησιμοποιεί τον ίδιο τύπο, έξι τροχών, κινητού καθίσματος συστήματος ανάρτησης για τον χειρισμό ανώμαλου εδάφους κατά τη διάρκεια κίνησης, όπως και τα προηγούμενα οχήματα του Άρη. Οι τροχοί του είναι μίσο μέτρο (20 ίντσες) σε διάμετρο, δυο φορές το ύψος των τροχών στα οχήματα Spirit και Opportunity που είναι αυτή τη στιγμή στον Άρη.

Η εκτόξευση του Mars Science Laboratory είναι προγραμματισμένη για το 2011 κατά την περίοδο από 25 Νοεμβρίου ως 18 Δεκεμβρίου. Η αποστολή θα μεταφέρει δέκα φορές περισσότερα και πιο προηγμένα όργανα από ό,τι τα δύο άλλα οχήματα και είναι σχεδιασμένη να χειριστεί το Curiosity στον Άρη για ένα πλήρες Αρειανό έτος, το οποίο ισούται με περίπου δύο Γήινα έτη.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευαμ της εφημερίδας Pasadena Star News, το Curiosity θα μεταφέρει μαζί του μία κάμερα 3D, ιδέα η οποία ανήκει στον δημιουργό του Avatar, James Cameron
 
Στο βίντεο – animation της Nasa μπορείτε να δείτε πώς προγραμματίζεται να γίνει η προσεδάφιση του Curiosity στον Αρη:
 

Advertisement