Ηλιακή δραστηριότητα

Advertisement

Ο φωτογράφος Ehsan Rostamizadeh πήρε αυτή την εικόνα χθες το βράδυ στο Kerman του Ιράν. Δείχνει έναν Ήλιο που δύει με αρκετά σκοτεινά σημεία.

Τρεις από τις ηλιακές κηλίδες του έχουν ασταθή μαγνητικά πεδία και φιλοξενούν ενέργεια για M-Class για ηλιακές εκλάμψεις, και μία από αυτές, η AR2080, αποτελεί απειλή για ακόμη ισχυρότερες X-φωτοβολίδες.

Επειδή οι ​​ηλιακές κηλίδες βρίσκονται όλες με θέα τη Γη, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να έχουμε μία geoeffective Ηλιακή έκλαμψη.

Οι μετεωρολόγοι της NOAA εκτιμούν πιθανότητα 35% για M-Class ηλιακές εκλάμψεις και μια πιθανότητα 10% για X-φωτοβολίδες στις 8 Ιουνίου.

Αποκάλυψη

Ηλιακή δραστηριότητα

Advertisement

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι το 2010 ξεκίνησε ο ενδεκαετής κύκλος ηλιακής δραστηριότητας. Δεδομένων των κλιματικών αλλαγών στη Γη, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον Ήλιο, η τρέχουσα δεκαετία δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στον πλανήτη.

Η ηλιακή δραστηριότητα, που εκφράζεται μέσα από κύματα ηλιακής ακτινοβολίας, μαγνητικές θύελλες και πύρινες λάμψεις, μπορεί να έχει σοβαρές διακυμάνσεις ως προς την έντασή της, και να είναι από ελάχιστα εμφανής, έως και να δημιουργεί ισχυρότατες «καταιγίδες». Σήμερα, η εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ραδιοηλεκτρονικά μέσα είναι τόσο μεγάλη, ώστε μια ηλιακή δραστηριότητα αυξημένης ισχύος μπορεί να αποδιοργανώσει τη λειτουργία συστημάτων ζωτικής σημασίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τη Γη περιβάλλουν δυο στρώματα ζωνών ακτινοβολίας. Η μια ξεκινά περίπου στα 1.600 χλμ από την επιφάνεια του πλανήτη και φτάνει σε ύψος σχεδόν 13.000 χλμ. Η άλλη ζώνη ξεκινά λίγο πιο πάνω από τα 15.000 χλμ και ανεβαίνει στο διάστημα έως το ύψος των 24.000 χλμ. Οι περίοδοι έντονης δραστηριότητας του Ήλιου προκαλούν τη διεύρυνσή τους, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλησιάζουν την επιφάνεια της Γης σε απόσταση μόλις 207 χλμ, κάτι που αποτελεί απειλή για τους Διεθνείς Διαστημικούς Σταθμούς και τους δορυφόρους.

Στην φωτογραφία βλέπετε την μεγάλη στεφανιαία τρύπα που έχει δημηουργηθεί στον Ήλιο.

Στεφανιαίες τρύπες είναι σημεία όπου τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου ανοίγουν και επιτρέπουν στον ηλιακό άνεμο να ξεφύγει.

Ο Ηλιακός άνεμος που ρέει από αυτή τη στεφανιαία τρύπα και πρέπει να χτυπήσει το μαγνητικό πεδίο της Γης 1 με 2 Ιουνίου. Credit: SDO / AIA.

O ηλιακός άνεμος είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Αποτελείται κυρίως από ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια με ενέργειες συνήθως μεταξύ 10 και 100 keV. Ηλιακού ανέμου στην μαγνητόσφαιρα.

Η θερμική ενέργεια του αραιού πλάσματος του στέμματος είναι τόσο υψηλή ώστε υπερνικά το πεδίο βαρύτητας του ήλιου και διαστέλλεται στον μεσοπλανητικό χώρο με την μορφή ανέμου. Ο ηλιακός άνεμος, που έχει χαρακτηριστεί και σαν ηλιακή σωματιδιακή ακτινοβολία, αποτελείται κυρίως από ηλεκτρόνια και πρωτόνια που εκπέμπονται σχεδόν ακτινικά από το στέμμα του ήλιου με υπερηχητικές ταχύτητες.

Οι στεμματικές οπές είναι τα κύρια σημεία διαφυγής και επιταχύνσεως του ηλιακού ανέμου δεδομένου ότι οι στεμματικές οπές βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ανοικτές μαγνητικές γραμμές, χαμηλή θερμοκρασία και πυκνότητα σε σύγκριση με της αντίστοιχες τιμές του στέμματος. Ο ηλιακός άνεμος εκτοξεύεται από διαφορετικά σημεία της επιφάνειας του ήλιου και με διαφορετική αρχική ταχύτητα λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στις στρεμματικές οπές και ως εκ τούτου λόγω της περιστροφής του ήλιου φτάνει στη γη κατά ριπές ή αλλιώς ως ρεύματα ή κύματα ηλιακού ανέμου.

Αποκάλυψη

Advertisement