Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για τσουνάμι 30 μέτρων

Advertisement

Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για ένα τσουνάμι ύψους 30 μέτρων στη νότια ακτή της χώρας που θα χτυπήσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Με τη μνήμη του 2011 ακόμη νωπή, η Ιαπωνία αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο για να χτίσει ειδικούς πύργους και διαδρομές για την εκκένωση, κυματοθραύστες και καταφύγια. Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την ακτή Nankoku στο νομό Κότσι, το έργο προβλέπει να στηθούν 90 πύργοι εκκένωσης που έχουν ήδη κατασκευαστεί στην περιοχή.

Θα πλαισιώνονται από μια πλωτή κάψουλα – για τη διαφυγή σε περίπτωση τσουνάμι – το διώροφο κτίριο, περίπου 20μ υψηλό που μπορεί να φιλοξενήσει 362 άτομα.»Μια τοποθεσία εκκένωσης είναι απαραίτητη σε αυτόν τον τομέα, γιατί δεν υπάρχουν βουνά, ή κτίρια όπου οι ντόπιοι μπορούν να αναζητήσουν προστασία», εξηγεί ο Manabu Nomura, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κινδύνου δημοτικού συμβουλίου του Nankoku.

Μία σειρήνα θα προειδοποιεί τους κατοίκους για την επικείμενη απειλή. Στο κτίριο θα έχει στη διάθεση του ο πολίτης σεντόνια, πάνες, γάλα σε σκόνη για βρέφη, νερό και τρόφιμα.Μία βάση θεμελίωσης με 14,5 μέτρα βάθος – ισοδύναμη με εκείνη ενός πενταόροφου κτιρίου – θα υποστηρίζει τη δομή, αν και μερικοί πύργοι έχουν ένα βάθος έως 39 μέτρα, θεωρώντας ως κύριο στόχο την σταθερότητα απέναντι σε ένα γιγαντιαίο τσουνάμι.

Μετά τον σεισμό που συγκλόνισε βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας το 2011 και προκάλεσε κύματα τσουνάμι άνω των 15 μέτρων, η ιαπωνική κυβέρνηση αναθεώρησε τις εκτιμήσεις και προβλέψεις της.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει μία πιθανότητα 70% ενός σεισμού μεταξύ 8-9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Nankai μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σκοτώσει 323.000 ανθρώπους, να καταστρέψει πάνω από 2 εκατομμύρια σπίτια και να προκαλέσει οικονομικές απώλειες ύψους στο διπλάσιο του ετήσιου εθνικού προϋπολογισμού.

Οι αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για την έλλειψη ευαισθητοποίησης των τοπικών πληθυσμών για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου γεγονότος.

Advertisement