Είκοσι σελίδες της Wikipedia που θα σε κάνουν να χάσεις τον ύπνο σου

Advertisement

Στη Wikipedia μπορείς να βρεις τα πάντα.

Στόχος της είναι «να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει», όπως αναφέρει και η αρχή λειτουργίας της.

Βασίζεται λοιπόν στην ελεύθερη αρθρογραφία που μπορεί με τη σειρά της να βασίζεται σε επιστημονικές πληροφορίες ή βιώματα.

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή βιβλιοθήκη αποτελεί επίσης το «πεδίο μάχης» των διανοούμενων, καθώς οι εθελοντές συντάκτες που διαμορφώνουν το περιεχόμενό της συνεχώς διορθώνουν ο ένας τον άλλον, μέχρι να καταλήξουν -θεωρητικά- σε ομοφωνία.

Τα περισσότερα wikis επιτρέπουν την πρόσβαση των χρηστών χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Έτσι, όλοι έχουν το δικαίωμα να συμβάλουν στη συγγραφή του περιεχομένου της ιστοσελίδας χωρίς να υποβληθούν σε διαδικασία «εγγραφής», όπως συνήθως επιβάλλεται σε σελίδες συζητήσεων π.χ. στα περισσότερα forum.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η εγκυρότητα των πληροφοριών των wiki σελίδων.

Ανάμεσα σε αυτές τις σελίδες λοιπόν, μπορεί ο χρήστης να αναζητήσει και να βρει τα πάντα, όπως γράψαμε παραπάνω. Και σίγουρα, μπορεί να βρεθεί μπροστά σε άρθρα που θα τον προβληματίσουν, θα τον εκπλήξουν ή εν τέλει, θα τον κάνουν να νοιώσει μια ανατριχίλα.

Τα παρακάτω ευρήματα είναι ενδεικτικά. Και μόνο λίγα από τα άπειρα που μπορείτε να εντοπίσετε στον αχανή κόσμο της Wikipedia που αναπτύσσεται με «μεταφυσικούς» ρυθμούς.

1. Πρόωρη ταφή
Η ιδέα του να θαφτείς ζωντανός είναι ίσως ότι πιο ανατριχιαστικό μπορεί να σκεφτεί κανείς.

w1

2. Ο Tarrare

w2

Ήταν Γάλλος στρατιώτης και showman που έμεινε στην ιστορία για τις παράδοξες γαστρονομικές του συνήθειες. Ο Tarrare ήταν γνωστό πως έτρωγε ζωντανές γάτες, φίδια, σαύρες, και κουτάβια. Σε μια περίπτωση, κατάπιε ένα χέλι χωρίς μάσημα. Παρά την ασυνήθιστη διατροφή του και την ατελείωτη ανάγκη για κρέας, ο Tarrare ήταν κανονικού μεγέθους άνθρωπος χωρίς σημάδια ψυχικής ασθένειας.

Ο Alexandre de Beauharnais αποφάσισε να θέσει τις ικανότητές Tarrare σε χρήση, και εργάστηκε ως αερομεταφορέας στο γαλλικό στρατό. Θα κατάπινε έγγραφα, θα τα περνούσε μέσα από τις γραμμές του εχθρού, και θα τα ανακτούσε από τα κόπρανα του ώστε να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Ο Tarrare ένιωθε έντονα πως ήθελε να διορθώσει το πρόβλημα του. Είχε συμφωνήσει να υποβληθεί σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να θεραπεύσει την όρεξή του, αλλά απέτυχε. Ενώ ήταν στο νοσοκομείο για την θεραπεία, ο Tarrare γλίστρησε έξω από το δωμάτιό του και έψαχνε για απομεινάρια τροφής στις υδρορροές, στους σωρούς σκουπιδιών, και έξω από κρεοπωλεία.

Προσπάθησε να πιει το αίμα των άλλων ασθενών στο νοσοκομείο και λεηλάτησε τα πτώματα στο νεκροτομείο. Μετά την υποψία πως έφαγε ένα παιδί, ο Tarrare διώχθηκε από το νοσοκομείο. Το 1798, επανεμφανίστηκε στις Βερσαλίες και έπασχε από σοβαρής μορφής φυματίωση και πέθανε.

Μετά το θάνατό του, το πτώμα του Tarrare σάπισε πάρα πολύ γρήγορα. Κατά την αυτοψία, το σώμα του βρέθηκε να είναι γεμάτο με πύον. Το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη και το στομάχι του ήταν ασυνήθιστα μεγάλα.

3. «Σκαφισμός»

w3

Ο «σκαφισμός» ήταν βασανιστήριο. Το θύμα παγιδευόταν ανάμεσα σε δύο σκάφη. Η μόνη τροφή που του έδιναν ήταν μέλι και γάλα. Εξ αιτίας αυτών των τροφών, γινόταν εύκολος στόχος εντόμων τα οποία εφορμούσαν πάνω του μέχρι εκείνος να πεθάνει.

Το εν λόγω βασανιστήριο είχε κάνει την εμφάνιση του στην Αρχαία Περσία και χρησιμοποιήθηκε και από τους σαδιστές του Μεσαίωνα αλλά και από την KGB.

4. Ο άνθρωπος σκιά

w4

Σημαντικό αρχέτυπο τόσο για το ατομικό όσο και για το συλλογικό ασυνείδητο αρχέτυπο η Σκιά στους πρωτόγονους λαούς κάνει την εμφάνισή της μέσα από πολλές προσωποποιήσεις. Είναι ουσιαστικά τμήμα του ατόμου, αποχωρισμένο τμήμα της ύπαρξής του, που ωστόσο παραμένει δεμένο πάνω του σαν «σκιά».

Συνεπώς, είναι λογικό για τον πρωτόγονο να θεωρείται «κακός οιωνός» όταν κάποιος πατάει τη σκιά του. Το πρόβλημα που δημιουργείται μπορεί να διορθωθεί μόνο με μια σειρά μαγικών τελετών.

Σύμφωνα με τον θρύλο που συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς, ο άνθρωπος σκιά έρχεται να σε επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5. Το τέρας του Pope Lick

w5

Υποτίθεται πως είναι ένα «υβρίδιο» ανθρώπου και κατσίκας με τερατώδες, παραμορφωμένο σώμα άντρα. Ζει κάτω από μια παλιά σιδηροδρομική γέφυρα στο Κεντάκι.

Ο αστικός μύθος λέει ότι το τέρας χρησιμοποιεί ύπνωση για να δελεάσει όποιον πάει να περάσει. Το θύμα χάνει τις αισθήσεις του και σκοτώνεται από τρένο ή από το τσεκούρι του τέρατος.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement