Ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου

Advertisement

Η χώρα μας είναι προικισμένη από την Φύση με μιά ιδιαιτερότητα. Σε ένα μόνο σημείο της Ευρωπαϊκής υφαλοκρηπίδας υπάρχουν βάθη μεγαλύτερα από 4000μ σε μικρή απόσταση από την ακτή, στο Φρέαρ των Οινουσσών.

Το Φρέαρ των Οινουσσών είναι μια τάφρος που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με μέγιστο βάθος 5.267 μέτρα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, στις συντεταγμένες 36°34′N 21°8′E νότια των μικρών νησιών που αποκαλούνται Μεσσηνιακές Οινούσσες. Αυτό το σημείο βρίσκεται νότια-νοτιοδυτικά του νοτιο-δυτικού άκρου της Πελοποννήσου και απέχει 7.5 ναυτικά μίλια από την ακτή.

Είναι μία ιδανική τοποθεσία για έρευνα της βαθιάς θάλασσας διότι βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια του κόσμου, στον κόλπου του Ναβαρίνου και στην πόλη της Πύλου. Σε αυτή την τοποθεσία εγκαταστάθηκε το τηλεσκόπιο NESTOR. Το τηλεσκόπιο νετρίνων NESTOR είναι ένα από τα 3 τηλεσκόπια νετρίνων στο κόσμο.

Κατασκευάζεται με τη συνεργασία Αμερικανών, Γερμανών, Ελβετών, Ελλήνων, Ιταλών και Ρώσων επιστημόνων και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ανεξάρτητου Ερευνητικού Ινστιτούτου ΝΕΣΤΩΡ στην Πύλο. ( ΝΕΣΤΩΡ, Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστρο-σωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης).

Στο φρέαρ έχει στηθεί ένα τεράστιο τηλεσκόπιο, μεγαλύτερο από τον Πύργο του Αϊφελ, ενώ πρόσφατα ποντίστηκε – με μεγάλες δυσκολίες – και το καλώδιο οπτικών ινών που δίδει πληροφορίες στον σταθμό των ερευνητών ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο παλιό γυμνάσιο της Πύλου.
Το τηλεσκόπιο του NESTOR θα έχει την δυνατότητα της έμμεσης ανίχνευσης των νετρίνο μετρώντας την ακτινοβολία Cherenkov, η οποία παράγεται από την διέλευση μιονίων μέσα από τον όγκο του νερού. Τα μιόνια είναι παράγωγα μόνο των νετρίνο σ’ αυτά τα μεγάλα βάθη, όπου εξουδετερώνεται η επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας. Ο υπερκείμενος όγκος του θαλάσσιου νερού είναι απαραίτητος ως φίλτρο για την συγκράτηση της υπόλοιπης κοσμικής ακτινοβολίας, που δυσχεραίνει την ανίχνευση τους.

Τα νετρίνο, τα πιο παράξενα ίσως από τα υποατομικά σωμάτια, δεν έχουν σχεδόν καθόλου μάζα αδρανείας, ούτε φορτίο, αλλά ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και μεταφέρουν πληροφορίες από το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον του Σύμπαντος. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα γνωρίζουμε πως είναι μόνον αριστερόστροφα και είναι τα μόνα γνωστά σωματίδια στη φύση που έχουν μόνο ένα είδος στροφορμή. Δηλαδή, τα νετρίνο δεν έχουν ιδιότητες. Είναι στην ουσία αριστερόστροφες δίνες που μεταφέρουν πληροφορία, με αμφιλεγόμενη μάζα που πιθανόν και να ανιχνεύεται εξ αιτίας της φυγοκέντρου που αναπτύσσεται από την στροφορμή τους.

 

Μέρος των εκπεμπόμενων νετρίνων προχωρούν προς το μέλλον με υψηλές ταχυονικές ταχύτητες και αφού διασχίσουν το καμπυλωτό σύμπαν, δηλαδή μόνο την πρώτη καμπυλωτή ορφική ζώνη, επανέρχονται ακαριαία σχεδόν, φαινομενικά από το παρελθόν αφού ο ακαριαίος χρόνος μας ξεγελά νομίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει ο χωρόχρονος. Έτσι το μέλλον φαινομενικά γίνεται παρελθόν αλλά και το παρελθόν μέλλον δημιουργώντας την εντύπωση ότι υπάρχει, μόνο το τώρα.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement