Ινδονησία: Η σκληρότερη δουλειά στον κόσμο- Μαζεύουν θείο από ηφαίστειο

Advertisement

Κάνει τη στάση για το ζύγισμα και βάζει τα καλάθια του σε μία ζυγαριά. Ο άνδρας κουβαλά το βάρος των 95 κιλών θείου σε μία απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων.
«Η πλάτη μου καίει» λέει, δείχνοντας το σημείο που κουβαλάει το βαρύ φορτίο.

Οι ανθρακωρύχοι πιστεύουν πως βγάζουν καλά λεφτά σε μία δουλειά που ίσως είναι η πιο δύσκολη στον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς θα δούλευαν σαν αγρότες, βγάζοντας πολύ λιγότερα.

Παρόλα αυτά, ο Μιστάρι λέει ότι δε θέλει ο 14χρονος γιος του να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. «Όχι, όχι δεν θέλω ο γιος μου να δουλέψει έτσι» λέει κουνώντας το κεφάλι του.

Ένας προϊστάμενος της εταιρείας εξορύξεως θείου, ο Κάντι Νγκρίμπι λέει ότι με τη βοήθεια των εργατών όπως ο Μιστάρι, η εταιρεία παράγει περίπου 13 τόνους ακατέργαστου θείου την ημέρα.

job4

«Δίνουμε στους εργάτες χάρτινες μάσκες αλλά σπάνια τις φοράνε» λέει ένας προϊστάμενος του οικονομικού τμήματος της εταιρείας στο CNN. «Προτιμούν να χρησιμοποιούν πετσέτες και υφάσματα»

Η εταιρεία λέει ότι παρέχει ασφάλεια υγείας στους 107 πλήρους απασχόλησης ανθρακωρύχους, ενώ τα προσόντα που ζητούν είναι σχετικά απλά.
«Είναι εύκολο» λέει ο προϊστάμενος «βλέπουμε αν είναι ικανοί και δυνατοί για να κουβαλήσουν το θείο και συνήθως δεχόμαστε νέους και υγιείς ανθρώπους.»
Ο Τέρρι Γκόρντον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ιατρικής της Νέας Υόρκης, λέει ότι κανείς δεν έχει μελετήσει τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας έκθεσης σε τόσο υψηλά επίπεδα ηφαιστειακών αερίων, όπως το διοξείδιο του θείου και του υδροθείου. Οι ανθρακωρύχοι είναι «κάτι σαν πειραματόζωα» όπως λέει. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο διοξείδιο του θείου πάντως έχει συνδεθεί με στένωση των αεραγωγών και συμπτώματα του άσθματος.

Οι ειδικοί συστήνουν να περιορίζεται η έκθεση στα 2 εκατομμυριοστά. Οι ερευνητές του Αμερικανικού Γεωλογικού Κέντρου Ερευνών έχουν βρει επίπεδα 30 φορές πιο υψηλά στο μέρος όπου δουλεύουν οι ανθρακωρύχοι.

Ο Γκόρντον πιστεύει πως οι εργάτες έχουν προσαρμοστεί με τρόπο που μειώνει την ταλαιπωρία τους, αλλά οι υπάρχουσες συνθήκες μπορούν παρόλα αυτά να τους βλάψουν. «Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες πιστεύω ότι είναι χωρίς προηγούμενο. Δεν έχω ακούσει ξανά τίποτα τέτοιο» λέει. «Το ότι αυτοί οι άνδρες μπορούν να αντέξουν αυτά τα τοξικά αέρια κάθε μέρα είναι εκπληκτικό»

Εργοστάσιο μέσα στη Ζούγκλα

Στο τέλος, το θείο καταλήγει σε ένα κακόγουστο εργοστάσιο στη μέση της τροπικής ζούγκλας. Φούρνοι που καίνε ξύλο ζεσταίουν τεράστια καζάνια όπου οι εργάτες λιώνουν μεγάλα κομμάτια ορυκτού. Ένα ρυάκι λιωμένου θείου κυλάει μέσα σε ένα ξύλινο αυλάκι και μέσα σε φίλτρα που το καθαρίζουν.
Ένας εργάτης εργοστασίου εναποθέτει μεγάλες δεξαμενές υγρού θείου σε ένα μεγάλο χώρο. Εκεί στερεοποιείται γρήγορα σε μία λαμπερή κίτρινη κρούστα την οποία μετά σπάνε σε κομμάτια και βάζουν μέσα σε σάκους.

job5

Το ηφαιστειακό θείο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για να καθαρίζει η ζάχαρη στα κοντινά εργοστάσια επεξεργασίας της. Το μέταλλο χρησιμοποιείται επίσης για να φτιαχτεί σαπούνι, φάρμακα για το δέρμα και εκρηκτικά.

Οι εργάτες στο εργοστάσιο του θείου λένε ότι πληρώνονται τα μισά από όσα παίρνουν οι ανθρακωρύχοι ξεφυσώντας και βογκώντας στον κρατήρα. «Η δουλειά εδώ είναι πολύ καλύτερη» εξηγεί ο Αχμάντ Σουπάνπι καθώς φτυαρίζει ξύλο μέσα στους φούρνους.

Ανάμεσα στους εργάτες είναι ο 60χρονος Σαπιι, ο οποίος έχει πάρει σύνταξη από την εξόρυξη του ηφαιστείου. «Δεν έχω πλέον τη δύναμη να δουλεύω στο βουνό» λέει.

Παρόλο που έχουν περάσει 4 χρόνια από όταν άφησε το ηφαίστειο, οι ώμοι του έχουν ακόμα αυλακιές και σημάδια από τα χρόνια που κουβαλούσε θείο πάνω στον κρατήρα.Επιμένει πάντως ότι όλα αυτά τα χρόνια στο ηφαίστειο δεν τον άφησαν με κάποιο μόνιμο πρόβλημα εκτός από «έναν συνηθισμένο βήχα.»
Έπειτα, γυρίζει πίσω στο σκάψιμο του κίτρινου θείου από το πάτωμα.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Advertisement