Το υπερηχητικό σκάφος που θα μπορεί να κάνει υπερατλαντικά ταξίδια σε διάστημα 60 λεπτών [Βίντεο]

Advertisement

Χ-51Α Waverider: Το υπερηχητικό σκάφος με στροβιλοκινητήρες


Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές του πειραματικού υπερηχητικού σκάφους Χ-51Α Waverider που χρησιμοποιεί ένα στροβιλοκινητήρα τύπου scramjet συνεχίζονται με απόλυτη επιτυχία και ότι η πρώτη επίσημη πτήση του θα πραγματοποιηθεί το 2023.

Το σκάφος αυτό μπορεί να κάνει υπερατλαντικά ταξίδια σε διάστημα 60 λεπτών!

Το Χ-51Α Waverider κατασκευάστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού από δύο εταιρείες.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του σκάφους έγιναν από την Boeing, ενώ ο στροβιλοκινητήρας τύπου scramjet κατασκευάστηκε από την Pratt & Whitney Rocketdyne.

O στροβιλοκινητήρας τύπου scramjet (αυλοωθητής υπερηχητικής καύσης) προσφέρει τελικές ταχύτητες που ως σήμερα μόνο οι πυραυλοκινητήρες μπορούσαν να προσφέρουν. Για να λειτουργήσουν οι scramjets πρέπει πρώτα να επιταχύνονται με πυραύλους.

Χ-51Α Waverider_1

Το πρόγραμμα δοκιμών των Waverider αποσκοπεί στη δημιουργία υπερηχητικών οπλικών συστημάτων, συστημάτων παρακολούθησης και αναγνώρισης, καθώς και νέων τρόπων πρόσβασης στο Διάστημα.

Χ-51Α Waverider_2

Καθώς οι κινητήρες τύπου scramjet μπορούν να χρησιμοποιούν για την καύση το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, μπορούν να είναι ελαφρύτεροι από τους συμβατικούς στροβιλοκινητήρες, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη και φθηνότερη εκτόξευση δορυφόρων στο Διάστημα.

Χ-51Α Waverider_3

Δείτε ένα βίντεο για το Χ-51Α Waverider:

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement