Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί να χτυπήσει την Ευρώπη με χημικά και βρόμικες βόμβες

Advertisement

Τζιχαντιστής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που συνελήφθη στην Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει παρασκευάσει ένα ολόκληρο φορτίο από χημικά όπλα και είναι έτοιμη να εξαπολύσει επιθέσεις με χημικά στην Ευρώπη.

Ο τζιχαντιστής, που πιάστηκε τον προηγούμενο μήνα, είπε ακόμα ότι η οργάνωση έχει ολόκληρο απόθεμα με πυραύλους και ότι κατέχει πρώτες ύλες για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, προφανώς βρόμικες βόμβες. Όλο αυτό το οπλοστάσιο βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μια βρόμικη βόμβα, επίσης γνωστή σαν ραδιολογικό όπλο, είναι στην πραγματικότητα ένα συμβατικό εκρηκτικό, όπως δυναμίτης, πακεταρισμένος μαζί με ραδιενεργό υλικό το οποίο διασκορπίζεται από την στιγμή που η βόμβα εκρήγνυται.

Μια βρόμικη βόμβα σκοτώνει η τραυματίζει είτε λόγω του αρχικού κύματος έκρηξης της συμβατικής βόμβας είτε λόγω της αερομεταφερόμενης ακτινοβολίας και της μόλυνσης που προκαλείται, εξ’ ου και ο όρος βρόμικη.

Τέτοιες βόμβες θα μπορούσαν να είναι είτε μικροσκοπικές φορητές είτε αρκετά μεγάλες όπως μια βόμβα φορτηγό.

Η κατάσταση εμφανίζεται όταν τρομοκράτες αποκτήσουν ραδιενεργό υλικό από ένα νοσοκομείο ή εγκαταστάσεις ακτινοβολίας τροφίμων, την συνδέσουν με μια εκρηκτική ύλη και πυροδοτήσουν την βόμβα σε μια αστική περιοχή.

Η έκρηξη διαδίδει το ραδιενεργό υλικό στη πόλη και εκθέτει πληθυσμό στην ακτινοβολία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υγείας από μια βρόμικη βόμβα, δεν θα είναι ο καρκίνος, αλλά ο πανικός.

Η δόση ακτινοβολίας από μια βρόμικη βόμβα θα είναι πιθανώς σχετικά μικρή.

Ακόμη και μια ισχυρή βρόμικη βόμβα, που αποτελείται από μια ραδιενεργό ράβδο κοβάλτιο-60, αυτό που χρησιμοποιείται για την ακτινοβόληση τροφίμων, θα προκαλούσε δόσεις της τάξεως των μερικών rem για τους ανθρώπους μέσα σε μια ακτίνα μισό-χιλιομέτρου.

Μια πηγή από υπηρεσίες ασφαλείας είπε: «Ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει μεγάλες ποσότητες χημικών αλλά και τη δυνατότητα να κατασκευάσει βόμβες υδρογόνου».

Ο συγκεκριμένος τζιχαντιστής λέγεται ότι είναι Σύρος και συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement