Καλίνινγκραντ: Ένα μικρό κομμάτι ρωσικής γης στη Βαλτική, μπορεί να εξελιχθεί στο πιο επικίνδυνο σημείο της Ευρώπης

Advertisement

Μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας υπάρχει η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ.

Μικρή για τα δεδομένα της Ρωσίας, αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα αλλά και πολύτιμη καθώς αποτελεί τον θύλακα της Μόσχας στη Βαλτική και το μοναδικό λιμάνι της που δεν «παγώνει».

Έχει έκταση περίπου 15.000χλμ και πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου. Το δε λιμάνι ήταν πρωτεύουσα γερμανικού κρατιδίου αλλά πέρασε στον έλεγχο της ΕΣΣΔ με τη Συμφωνία του Πότσδαμ και έκτοτε και για πολλά χρόνια αποτελούσε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη.

Beach, beach promenade, Swetlogorsk, Oblast Kaliningrad, Russia, Europe

Σήμερα, στην ίδια περιοχή, και βάσει των τελευταίων αναφορών, η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις, ενισχύοντας τους φόβους για πιθανές ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Antoni Macierewicz εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός πως ρωσικά πολεμικά πλοία με πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς εστάλησαν στο Καλίνινγκραντ αλλάζοντας ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι μια προφανής αιτία ανησυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Η μετακίνηση τέτοιων πλοίων στη Βαλτική [θάλασσα] αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων».

russia

Εκπρόσωπος της Ρωσίας επιβεβαίωσε την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων Iskander ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στο Καλίνινγκραντ, ενισχύοντας τους φόβους πως η περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σημείο ανάφλεξης εν μέσω και της αυξανόμενης αντιπαλότητα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Επίσης, σχετικές αναφορές επισημαίνουν πως στην περιοχή εθεάθησαν στρατιώτες οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σημαντικές βάσεις ενώ τοποθετούνται και συστήματα ραντάρ.

Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές του ΝΑΤΟ, η κινητικότητα της Ρωσίας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ έχει ως στόχο να «μπλοκάρει» την από αέρος πρόσβαση δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε τρεις χώρες της Βαλτικής και σε περιοχές της Πολωνίας.

Σημειώνεται πως οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί μετά τον Φεβρουάριο του 2014 και την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δε, όπως γράφει ο Ιndependent, φαίνεται να εκτιμά πως τα σύνορά της βρίσκονται υπό απειλή εξαιτίας της ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σε όμορες χώρες και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως μια νέα αντιπαράθεση στα «πρότυπα» της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, ίσως να είναι πολύ κοντά αφού και η Μόσχα με τη σειρά της συγκεντρώνει δυνάμεις στη Βαλτική και στην Ανατολική Ευρώπη.

kaliningrad

Κατά τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ το θέμα δεν είναι οι επιμέρους κινήσεις αλλά η συνολική εικόνα «και αυτό που βλέπουμε είναι μια σημαντική αύξηση των δυνάμεων της Ρωσίας σε αέρα, θάλασσα και στεριά. Ασκήσεις με σαφώς πιο επιθετικά σενάρια». Όπως έχει επισημάνει, το ΝΑΤΟ δεν θα προβεί σε ανάλογες κινήσεις. «Δεν είμαστε σε κατάσταση Ψυχρού Πολέμου».

Πάντως η Νορβηγία θα επιτρέψει σε στρατεύματα των ΗΠΑ να σταθμεύσουν στο έδαφός της για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εντός του 2017. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία δε, είναι πως αυτή, θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ξένα στρατεύματα θα διέλθουν των νορβηγικών συνόρων.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement

Το ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.