Κανονικό vs ηλεκτρονικό τσιγάρο: Το βίντεο σύκρισης που πρέπει να δείτε

Advertisement

Η Backcountry Vapor συγκέντρωσε στο παρακάτω βίντεο όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να απαντήσει σε μια ερώτηση που είναι στο μυαλό σχεδόν όλων των καπνιστών: Μεταξύ ατμίσματος (ηλ. τσιγάρο) και καπνίσματος, ποιο είναι χειρότερο για την υγεία;

Με πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 43 καρκινογόνων ενώσεων, το κάπνισμα φαίνεται να είναι η προφανής απάντηση. Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, αφότου ληφθεί υπόψη το τι θα μπορούσε να κρύβεται στο υγρό που μπαίνει στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και καίγεται, παράγοντας τον ατμό που εισπνέει ο χρήστης. Τι συμβαίνει με τη νικοτίνη και τις αρωματικές ουσίες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η πλειονότητα των υγρών αυτών περιέχει νερό, νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και μία βάση. Δεδομένου ότι αυτό το υγρό δεν ελέγχεται προς το παρόν από κάποια κεντρική αρχή (παγκοσμίως) το τι μπορεί να βρεθεί σε ένα τέτοιο υγρό διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία.

Για παράδειγμα, ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν γλυκερίνη, μία οργανική ένωση, η οποία βρίσκεται συνήθως στα λαχανικά. Άλλοι χρησιμοποιούν διακετύλιο (diacetyl), το οποίο έχει συνδεθεί με την ανώμαλη λειτουργία των πνευμόνων μακροπρόθεσμα.

Οι γιατροί και οι φορείς υγείας δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το τι κινδύνους μπορεί να εμπεριέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε βάθος χρόνου για τους καπνιστές, επειδή είναι ακόμα πρόσφατη η εισαγωγή τους στην καθημερινότητά μας.

Έτσι, πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το ποιο είναι πιο ασφαλές: το άτμισμα ή το κάπνισμα; Είναι σαφές ότι οι χημικές ενώσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα γενικά θεωρούνται λιγότερο επιβλαβείς από ότι εκείνες που υπάρχουν στα κανονικά τσιγάρα και είναι εξακριβωμένο ότι προκαλούν καρκίνο. Αλλά το “λιγότερο επιβλαβή” δεν σημαίνει απαραίτητα και ασφαλή.

Η διακοπή του καπνίσματος, από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή και, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι καπνιστές είναι 60% πιο πιθανό να κόψουν εντελώς το κάπνισμα με την “ενδιάμεση βοήθεια” μιας ηλεκτρονικής συσκευής ατμίσματος.

Δείτε το βίντεο από την AsapSCIENCE για περισσότερες πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement