Καταραμένες ψυχές που έκαναν συμφωνία με τον Άρχοντα του Σκότους

Advertisement

Χάισμαν…

Ο Μπενβενούτο Τσελίνι και ο σικελός νεκρομάντης

ddviilalccppacct2

Ως ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους καλλιτέχνες της ιταλικής Αναγέννησης, ο μεγαλομανής γλύπτης Τσελίνι πέρασε στην αθανασία ως ένας από τους μεγάλους δασκάλους της δυτικής τέχνης, αν και εδώ θα μας απασχολήσει κάτι ελαφρώς διαφορετικό. Η αυτοβιογραφία του, η οποία αποκαλύπτει το εριστικό του χαρακτήρα του και τη μεγάλη ιδέα που είχε για τον εαυτό του, μας λέει επίσης την ιστορία ενός σικελού ιερέα με τον οποίο διατηρούσε ο Τσελίνι στενές φιλικές σχέσεις.

Οι δυο άντρες συζήτησαν αβέρτα θέματα τέχνης και πολιτισμού και επιδόθηκαν σε πνευματικές αναζητήσεις, όταν στην κουβέντα τους μπήκε κάποια στιγμή η νεκρομαντεία. Ο γλύπτης εξέφρασε το ενδιαφέρον του να βρεθεί κάποια στιγμή σε μια νεκρομαντική τελετή και ο καθολικός ιερέας χαμογέλασε όλο νόημα. Του έδωσε λοιπόν ραντεβού στο Κολοσσαίο, λέγοντάς του να φέρει κι έναν φίλο μαζί.

Σύντομα ο Τσελίνι και ο φίλος του Ρομίλι θα περνούσαν την πόρτα του Κολοσσαίου μόνο και μόνο για να αντικρίσουν τον ιερέα να φορά τη στολή του νεκρομάντη και να βρίσκεται πάνω από μια σειρά κύκλων που ήταν ζωγραφισμένοι στο έδαφος. Οι δυο άντρες επιστρατεύτηκαν να φροντίζουν τις φωτιές, τα αρώματα και το θυμίαμα και ο παπάς αφιέρωσε την επόμενη μιάμιση ώρα σε ξόρκια και μυστικιστικούς ψαλμούς.

Ο απορροφημένος Τσελίνι σήκωσε κάποια στιγμή τα μάτια και είδε πάνω από το Κολοσσαίο μια στρατιά δαιμόνων να κατεβαίνουν γοργά και να γεμίζουν τον χώρο. Ο νεκρομάντης του παρήγγειλε να ζητήσει ό,τι θέλει από τα δαιμόνια και ο γλύπτης παρακάλεσε να ξαναδεί μια παλιά σικελή ερωμένη του, την Αντζέλικα. Τα πνεύματα του είπαν να επιστρέψει με ένα παρθένο αγόρι.

Ο γλύπτης επέστρεψε φυσικά με έναν 12χρονο μαθητή του και δυο φίλους του τώρα. Ο νεκρομάντης του ζήτησε να βάλει το αγόρι μέσα σε μια πεντάλφα και εκείνο έντρομο ούρλιαζε τώρα για τους χιλιάδες, εκατομμύρια, δαίμονες που τον περικύκλωναν προσπαθώντας να βγουν από τους ζωγραφιστούς κύκλους. Όλοι οι παριστάμενοι κατατρομοκρατήθηκαν από τις επικλήσεις του νεκρομάντη να μείνουν τα πνεύματα κλεισμένα.

Η τελετή έληξε τελικά με κάποια πνεύματα να ξεφεύγουν πάνω στις γειτονικές στέγες, όταν ο ιερέας ζήτησε τη βοήθεια του Τσελίνι. Του είπε ότι θα μπορούσαν άνετα να εκμεταλλευτούν τους αδέσποτους δαίμονες καλώντας τους και κάνοντας κατόπιν συμφωνίες μαζί τους. Οι δυο άντρες θα μπορούσαν να αποκτήσουν όλα τα πλούτη και τη γνώση του κόσμου, φτάνει να το ήθελε ο Τσελίνι. Ο γλύπτης δεν μας λέει τι έκαναν τελικά, λίγο μετά ανέλαβε πάντως μια παραγγελία από τον ίδιο τον Πάπα! Ο Τσελίνι έγραψε: «Απορροφήθηκα και ερωτεύτηκα τόσο τη δουλειά μου αυτή που δεν σκεφτόμουν πια ούτε την Αντζέλικα ούτε και τίποτα άλλο από αυτά»…

Ο αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ που έσωσε τη μητέρα του από το παλούκι και τη φωτιά

ddviilalccppacct3

Η Καταρίνα Κέπλερ ήταν η μητέρα του περίφημου αστρονόμου και καταλυτικής φυσιογνωμίας της Επιστημονικής Επανάστασης, Γιοχάνες Κέπλερ. Ήταν όμως και χήρα την εποχή που άρχισαν να αναδύονται οι φήμες για τη σχέση της με τον Σατανά. Κάποια στιγμή μια γυναίκα την κατηγόρησε ότι την είχε δηλητηριάσει, η Κέπλερ σύρθηκε στο δικαστήριο και οι δαιμόνιοι δικαστές της ζήτησαν να θεραπεύσει την κακομοίρα τη μαγεμένη. Αν γινόταν φυσικά καλά η δηλητηριασμένη, τότε η Καταρίνα θα ήταν μάγισσα υπεράνω αμφιβολίας, αν και εκείνη, μετά τις συστάσεις του επιστήμονα γιου της, αρνήθηκε να αναμειχθεί.

Η υπόθεση απορρίφθηκε τελικά λόγω έλλειψης αποδείξεων και οι Κέπλερ πέρασαν στην αντεπίθεση, μηνύοντας τη γυναίκα για δυσφήμιση. Έναν χρόνο όμως αργότερα, μια χούφτα κοριτσιών κατηγόρησαν την Καταρίνα ότι τις είχε καταραστεί με παράλυση και ανείπωτο πόνο και τώρα το κατηγορητήριο ήταν δριμύ: η γυναίκα κατηγορήθηκε με 49 υποθέσεις μαγείας, αν και κεντρικό ρόλο είχε πάντα η ανίερη συμφωνία της με τον Διάολο.

Η πλέον κωμικοτραγική κατηγορία ισχυριζόταν ότι είχε ξεθάψει το κεφάλι του πατέρα της για να το μετατρέψει σε κύπελλο για τις αποκρυφιστικές τελετές της! Την ώρα που περίμενε τη δίκη της, ο κυβερνήτης της Στουτγάρδης βασάνιζε ήδη μια άλλη μάγισσα, η οποία παραδέχτηκε τις σχέσεις της με τον Σατανά, κι έτσι ο Διάβολος ζούσε πράγματι το 1620 στη Γερμανία. Η μάγισσα είπε ότι τον συνάντησε μια μέρα στο δάσος και έγινε αμέσως δική του, κάνοντας πολλές φορές σεξ στα 18 χρόνια της σχέσης τους, ξεπαστρεύοντας κάποιους ανθρώπους και χρησιμοποιώντας την υπεράνθρωπη δύναμή της για να καλεί ακόμα και αστραπές και βροντές.

Αφού την αποκεφάλισαν, την έκαψαν και σκόρπισαν τις στάχτες της στους τέσσερις ανέμους, σειρά είχε τώρα η Καταρίνα, η οποία αντιμετώπιζε παρόμοιες κατηγορίες, του τύπου ότι σκότωνε ζώα κτηνοτροφίας και μικρά παιδιά με δυο της λέξεις. Ο «νομοθέτης του ουρανού» Κέπλερ αναγκάστηκε να σταματήσει την ανεπανάληπτη επιστημονική εργασία του στα έξι χρόνια που θα κρατούσε η δίκη της μητέρας του, μετακομίζοντας οικογενειακώς πίσω στη Γερμανία και προσπαθώντας να πείσει τους ιεροεξεταστές ότι δεν υπήρχε αιτιακή συνάφεια μεταξύ κατηγοριών και αποτελεσμάτων.

Ο λόγος υπεράσπισης του Κέπλερ ήταν ρητορικά άρτιος, διασκεδάζοντας τις υποψίες ότι οι αρρώστιες συνδέονται με τη μαγεία και βασίζοντας τα λεγόμενά του στη γνώση της ιατρικής και της κοινής λογικής. Η Καταρίνα πέρασε 14 μήνες αλυσοδεμένη στα μπουντρούμια του νόμου και στο τέλος αθωώθηκε, αν και ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που θα πέθαινε έξι μήνες μετά την αποφυλάκισή της το φθινόπωρο του 1621…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement