Καθηγητής αποκαλύπτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει περισσότερο από το «Mέγα Τσουνάμι» εάν το ηφαίστειο La Palma εκραγεί.

Advertisement

Ένα “τεράστιο τσουνάμι” θα μπορούσε να χτυπήσει τη Βρετανία και να σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους αν το ηφαίστειο Cumbre Vieja, στη Λα Πάλμα, των Καναρίων Νήσων, εκραγεί, σε μια μαζική έκρηξη, προειδοποίησε ένας κορυφαίος γεωλόγος.

Το Cumbre Vieja, που βρίσκεται 2.600 μίλια μακριά, θα μπορούσε να εκραγεί και να προκαλέσει περισσότερη καταστροφή από το τσουνάμι της Ινδονησίας στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Stephen Sparks, έναν ηφαιστειολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.500 τραυματίστηκαν όταν το ηφαίστειο Anak Krakatau της Ινδονησίας ξέσπασε και προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι.

Ένα κύμα 16 ποδιών έπληξε τις παραλίες γύρω από το Στενό Σούντα, μεταξύ των νησιών της Ιάβα και της Σουμάτρα καταστρέφοντας περισσότερα από 600 σπίτια, εννέα ξενοδοχεία και 420 βάρκες. Ο Καθηγητής Sparks προειδοποίησε ότι μια παρόμοια καταστροφή θα μπορούσε να συμβεί στη Βρετανία αν ξεσπάσει το Cumbre Vieja, στέλνοντας ένα κύμα δολοφόνο για να κτυπήσει τις παράκτιες πόλεις της χώρας.

Το Μπρίστολ κινδυνεύει περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Sparks, επειδή το “ασυνήθιστο έδαφος” της πόλης μπορεί να προκαλέσει μεγάλη παλιρροιακή περιοχή, καθιστώντας τους κατοίκους ευάλωτους όταν χτυπήσει ένα τσουνάμι. Ωστόσο, ο καθηγητής Sparks είπε ότι το γεγονός είναι εξαιρετικά απίθανο στον αιώνα αυτό, επειδή οι εκρήξεις συμβαίνουν σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Είπε: “Καθώς ένα τσουνάμι ταξιδεύει κατά μήκος στενών διαύλων, όπως αυτό που έχουμε εδώ στο Μπρίστολ, ενισχύεται. Το νερό πρέπει να κινηθεί προς τα πάνω. ” Έχουμε ένα πολύ ασυνήθιστο έδαφος εδώ στο Μπρίστολ και γι ‘αυτό έχουμε τόσο μεγάλο εύρος παλίρροιας. “Εκρήξεις όπως αυτή συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό, οι εκρήξεις όπου τα μεγάλα κομμάτια νησιών πέφτουν στον ωκεανό είναι σπάνιες, αν και γνωρίζουμε ότι συνέβη στο παρελθόν. ” Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν πολύ. 

“Όταν έχετε τα ηφαιστειακά νησιά να κολυμπήσουν έξω από τη θάλασσα, είναι πολύ ασταθή και σε μερικές περιπτώσεις μπορείτε να δείτε γιγαντιαίες κατολισθήσεις όταν μέρος του νησιού ουσιαστικά καταρρέει στη θάλασσα. ” Μπορείτε να πάρετε τα τσουνάμι από αυτό και ” είναι αρκετά σημαντικό. “Για τα γειτονικά νησιά θα μπορούσαν να είναι τεράστιες.” https://www.express.co.uk/news/uk/1067959/la-palma-volcano-canary-islands-Cumbre-Vieja-eruption-tsunami-warning-uk-bristol AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ EXPRESS : Corfiatiko.blogspot.com

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement