Κίνδυνος έκρηξης σε τρία ακόμα ηφαίστεια προειδοποιούν οι αρχές της Ινδονησίας

Advertisement

Το όρος Σιναμπούνγκ είναι ένα ηφαίστειο της Βόρειας Σουμάτρας στην Ινδονησία, το οποίο βρίσκεται, όπως και όλη η Ινδονησία, στο λεγόμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς

Για κίνδυνο έκρηξης σε τρία ακόμα ηφαίστεια προειδοποιούν οι αρχές της Ινδονησίας έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου Σιναμπούνγκ που σκότωσε τουλάχιστον 15 άτομα στη Σουμάτρα το Σάββατο.

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε για ακόμα 19 ηφαίστεια στο σεισμογενές αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω στον Δακτύλιο της Φωτιάς.

Η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι γύρω από τρία ηφαίστεια -το Καρενγκετάνγκ και το Λόκο στη νησί του Σουλαουέσι και το Ροκετάντα στην επαρχία του Ανατολικού Νούσα Τενγκάρα- θα πρέπει να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενη εκκένωση των περιοχών.

Το επίπεδο συναγερμού ανέβηκε στο 3 σε μια τετραβάθμια κλίμακα κινδύνου, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στην εφημερίδα Jakarta Globe. Συνεργεία αντιμετώπισης καταστροφών βρίσκονται ήδη σε αυτές τις περιοχές.

Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού «σημαίνει ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης ή καταστροφής. Σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για τους κατοίκους στις επικίνδυνες περιοχές» είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Το επίπεδο συναγερμού ανέβηκε στο 2 σε ακόμα 19 ηφαίστεια, κάτι που σημαίνει ότι η δραστηριότητά τους παρακολουθείται για τυχόν αλλαγές.

Στην ανώτατη βαθμίδα 4 παραμένει στο μεταξύ το ηφαίστειο Σινανμπούνγκ στη Βόρεια Σουμάτρα, το οποίο ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο έπειτα από τρεις αιώνες ύπνου. Πυροκλαστικά κύματα -ποτάμια υπέρθερμου αερίου και τέφρας που κατεβαίνουν τις πλαγιές με μεγάλη ταχύτητα- σκότωσαν τουλάχιστον 15 άτομα το Σάββατο.

Πολλά από τα θύματα -ανάμεσά τους τέσσερις μαθητές σε σχολική εκδρομή- βρέθηκαν στην περιοχή έπειτα από ανακοίνωση των αρχών την Παρασκευή ότι ορισμένοι κάτοικοι μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας είναι μια από τις πιο σεισμογόνες περιοχές του κόσμου λόγω της θέσης της: βρίσκεται ακριβώς πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς, ένα τόξο που περιβάλλει τον Ειρηνικό και αντιστοιχεί στα σημεία επαφής διαφορετικών τεκτονικών πλακών.

Advertisement