«Κινηματογραφική» ανησυχία επιστημόνων – Γιγαντιαίο τσουνάμι μπορεί να… καταπιεί τη Χαβάη

Advertisement

Σενάρια απόλυτης καταστροφής συνηθίζουμε να βλέπουμε στο Χόλιγουντ, όμως οι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι υπάρχει πιθανότητα μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, ένας μεγάλος σεισμός στην Αλάσκα να προκαλέσει ένα μέγα-τσουνάμι που θα καλύψει πλήρως τη Χαβάι και θα προκαλέσει την απόλυτη καταστροφή.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Manoa της Χαβάης βρήκαν ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα, ότι ένας σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των 9 Ρίχτερ να χτυπήσει την Αλάσκα και να προκαλέσει ένα μέγα-τσουνάμι που θα καταστρέψει τις υποδομές και την οικονομία της Χαβάης. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή σε γεωλογικό επιστημονικό περιοδικό, αναφέρει ότι «αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, δεν συμβαίνει συχνά, αλλά υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και ο στόχος ο δικός μας είναι να προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα».

Η ομάδα ερεύνησε πληροφορίες από τους 5 μεγαλύτερους σεισμούς από το 1954 στην Καμτσάκα, το 1960 στη Χιλή, το 1964 στην Αλάσκα, στην Ινδονησία το 2004 και στο Τοχόκου το 2011. Αυτοί οι σεισμοί, απελευθέρωσαν το 50% της ενέργειας όλων των σεισμών που έχουν συμβεί από το 1900 και προκάλεσαν καταστροφικά τσουνάμι.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι κάτοικοι στη Χαβάη θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 4 ώρες για να βρεθούν σε ασφαλές σημείο, όμως η οικονομία και οι υποδομές του νησιωτικού συμπλέγματος θα καταστραφούν ολοσχερώς.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement