Κολομβία: Ένα από τα πιο θανατηφόρα ηφαίστεια του κόσμου βρυχάται ξανά

Advertisement

Ένα από τα πιο θανατηφόρα ηφαίστεια του κόσμου, που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους, όταν ξέσπασε πριν από τρεις δεκαετίες, δείχνει σημάδια επερχόμενης έκρηξης.

Το χιονοσκέπαστο Νεβάδο ντελ Ρουίς, είναι ένα τεράστιο ηφαίστειο που καλύπτει πάνω από 120 τετραγωνικά μίλια στο κέντρο της Κολομβίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες το ηφαίστειο έχει περιέλθει σε έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, με την Κολομβιανή Γεωλογική Υπηρεσία να έχει σημάνει κίτρινο συναγερμό για επικείμενη έκρηξη.

Υπάρχουν φόβοι ότι το ηφαίστειο θα μπορούσε να εξαπολύσει νέες θανατηφόρες κατολισθήσεις γνωστές ως λαχάρς αν η δραστηριότητα συνεχιστεί.

Στις 13 Νοεμβρίου 1985 μια μικρή έκρηξη προκάλεσε ένα τεράστιο λαχάρ, το οποίο έθαψε και κατέστρεψε την πόλη Αρμέρο στη Τολίμα, προκαλώντας περίπου 25.000 θανάτους. Το λαχάρ αυτό είναι το πιο θανάσιμο στην καταγεγραμμένη ιστορία. Παρόμοια μεγάλα λαχάρ που προκλήθηκαν από μικρές εκρήξεις συνέβησαν ξανά το 1595 και 1845.

Το Νεβάδο ντελ Ρουίς είναι ενεργό περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια και έχει γνωρίσει τρεις περιόδους αυξημένης δραστηριότητας. Ο σημερινός κώνος, ύψους 5.321 μέτρων, αναπτύχθηκε στην παρούσα περίοδο, η οποία άρχισε πριν 150.000 χρόνια.

crashonline.gr

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement