Κορυφαία ομάδα ψυχολόγων πίσω από τα βασανιστήρια της CIA

Advertisement

Νέα στοιχεία έχουν προκύψει σχετικά με το πώς η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η μεγαλύτερη ομάδα ψυχολόγων στον κόσμο, βοήθησε την κυβέρνηση του προέδρου George W. Bush και τις μυστικές υπηρεσίες για να είναι αποτελεσματικά τα βασανιστήρια.

Οι μέθοδοι ανάκρισης των υπόπτων για τρομοκρατία, έρχεται ξανά στην επιφάνεια. Μια ομάδα διαφωνούντων ψυχολόγων δημοσίευσαν μια έκθεση 60 σελίδων που δείχνει την κρυφή συνεργασία της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΑΨΕ) με αξιωματούχους της CIA, του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.

Στην έκθεση αυτή, η ΑΨΕ φαίνεται να αλλάζει την πολιτική της σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας προκειμένου να συμβαδίζει με τις επιχειρησιακές ανάγκες των προγραμμάτων βασανισμού της CIA.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης με τίτλο «Όλοι οι ψυχολόγοι των Προέδρων: Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το μυστικό της συνενοχής του Λευκού Οίκου και της CIA» βασίζεται σε εκατοντάδες, εσωτερικά mail της ΑΨΕ την χρονική περίοδο από το 2003 έως το 2006, τα οποία γνωστοποιήθηκαν πρόσφατα και αποδεικνύουν την άμεση επικοινωνία με τη CIA.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η Susan Brandon, ερευνήτρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς που εργάζεται για τον πρώην πρόεδρο George W. Bush, φέρεται να συντάσσει μυστικά την αλλαγή της δεοντολογίας της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και να εισάγει σ’ αυτήν τις πρακτικές ανακρίσεις και βασανισμού.

cia

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement