Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ από τη φυλακή

Advertisement

Το 1923, στο Μόναχο ο Χίτλερ κάνει ένα αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και την κατάληψη της εξουσίας στην Γερμανία από τον ίδιο και τους εθνικοσοσιαλιστές του Κόμματός του.

Το πραξικόπημα αποτυγχάνει ο Χίτλερ δικάζεται και φυλακίζεται σε φυλακή του τύπου «Festungshaft». Στη φυλακή οι άνετες συνθήκες, επέτρεψαν στον Χίτλερ να υπαγορεύσει το βιβλίο του «Ο Αγών μου» στον, επίσης καταδικασμένο πραξικοπηματία και γραμματέα του Ρούντολφ Ες.

hm1

Ο συγγραφέας Χάρης Βλαβιανός ανασυνθέτει την περίοδο του εγκλεισμού του Χίτλερ στη φυλακή και μας παραδίδει ένα φανταστικό ημερολόγιο, Το «Κρυφό Ημερολόγιο του Χίτλερ», με την ακρίβεια του ιστορικού και τη διορατικότητα του συγγραφέα.

«Ανέκαθεν με προβλημάτιζε το «φαινόμενο Χίτλερ». Πώς ένας ασήμαντος ταπεινής καταγωγής και ελλιπούς μορφώσεως εμμονικός άνθρωπος κατάφερε να σαγηνεύσει τους Γερμανούς, να τους συνεπάρει, να διεμβολίσει με την ελλειπή ρητορεία του την πολιτική συνθήκη του καιρού του να οδηγήσει ολόκληρη τη χώρα στον πιο καταστροφικό για ολόκληρο τον κόσμο και για την ίδια μονοπάτι και να αποτελέσει την προσωποποίηση του απόλυτου κακού;» γράφει ο Χάρης Βλαβιανός.

hm2

Το βιβλίο είναι προϊόν εξαντλητικής έρευνας και πολύχρονης μελέτης, στην ουσία ένα ψυχογράφημα του δικτάτορα που φτάνει στα χέρια μας ακριβώς την εποχή κατά την οποία η συζήτηση για την ελεύθερη έκδοση του έργου του ο «Αγών μου» βρίσκεται στο ζενίθ της επικαιρότητας.

Το θέμα της επανέκδοσης του βιβλίου απασχολεί ιστορικούς και καλλιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο, πρόσφατα είδαμε στην Αθήνα την παράσταση των Ρίμινι Πρότοκολ για το βιβλίο και καταλάβαμε για άλλη μια φορά με πόση αμηχανία προσεγγίζουν ακόμα και οι πιο ριζοσπαστικοί καλλιτέχνες το θέμα.

hm3

Την 1η Ιανουαρίου του 2016 απελευθερώθηκαν τα δικαιώματα του βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ. Η ζήτηση που σημειώνεται στην Γερμανία είναι τεράστια. Όπως αναφέρει η DW, το βιβλίο, που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2016, πωλείται στην τιμή των 59 ευρώ και τα πρώτα 4.000 αντίτυπα «εξαφανίστηκαν» μέσα σε λίγες μέρες.

Η ζήτηση μάλιστα για το βιβλίο είναι ιδιαίτερα έντονη με αποτέλεσμα να τυπωθούν άλλα 15.000 αντίτυπα και να ετοιμάζεται και τρίτη έκδοση.

hm4

Γιατί όμως το ημερολόγιο λέγεται «κρυφό»; «Ο Χίτλερ όντως κρατούσε ημερολόγιο», γράφει ο Χ.Β., «όπως μαρτυρούν πολλές πηγές, το οποίο μετά την αποφυλάκισή του και την κυκλοφορία του «Αγών μου», άγνωστο πως, χάθηκε. Επομένως μια από τις αφορμές για να επιχειρήσω την ανασύνθεσή του στάθηκε ένα αληθινό γεγονός.

Προτίμησα στον τίτλο τη λέξη «κρυφό» αντί για «χαμένο», διότι κατά τη συγγραφή του από τον Χίτλερ, στους δεκατρείς μήνες της παραμονής του στη φυλακή, μόνο ο Ρούντολφ Ες φαίνεται να γνώριζε την ύπαρξή του.

Ο Χίτλερ προφανώς δε θέλησε να αποκαλύψει την συγγραφή του ημερολογίου στους συγκρατουμένους του. Ωστόσο, πολύ αργότερα, σε συζητήσεις με στενούς του συνεργάτες αναφέρθηκε συχνά σε αυτό».

hm5Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement