Κτίρια χτισμένα σε τοποθεσίες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί

Advertisement

Το μοναστήρι στη Γεωργία

Katskhi Pillar

Στο μοναστήρι Κάτσκι (Katskhi) στην περιοχή Τσιάτουρα (Chiatura), στη Γεωργία, ζει επί 20 χρόνια ο Μαξίμ Καβταράντζε (Maxime Qavtaradze), ένας 59χρονος μοναχός.

Για να ανέβει και να κατέβει χρειάζεται 20 λεπτά με μία σκάλα 40 μέτρων. Οι προμήθειες φτάνουν από οπαδούς του και ο ίδιος κατεβαίνει μόνο δύο φορές την εβδομάδα για να προσευχηθεί μαζί τους.

Το μοναστήρι αυτό, χρησιμοποιήθηκε από στυλίτες χριστιανούς οι οποίοι μέχρι τον 15ο αιώνα ζούσαν στις κορυφές στύλων για να αποφεύγουν τους κοσμικούς πειρασμούς. Η πρακτική αυτή σταμάτησε μετά την εισβολή των Οθωμανών στη Γεωργία.

Το δεντρόσπιτο-αυγό στον Καναδά

HemLoft

Το Χέμλοφτ (HemLoft) είναι δεντρόσπιτο ενός δωματίου, σε σχήμα αυγού, που χτίστηκε παράνομα στο βουνό Γουίστλερ (Whistler) στον Καναδά.

Ο Τζόελ Άλεν (Joel Allen) έψαχνε επί μήνες για να βρει το σωστό δέντρο και το βρήκε σε μια σε δημόσια έκταση, πάνω από σπίτια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Χωρίς τα χρήματα για να αγοράσει ακίνητο, αποφάσισε να αξιοποιήσει τα δάση του βουνού.

Ο τεχνικός υπολογιστών, που έγινε ξυλουργός για να κατασκευάσει το σπίτι του, δεν αποκάλυψε το αρχιτεκτονικό του σχέδιο, όμως χρειάστηκε χιλιάδες δολάρια και πολλές δωρεές αντικειμένων, για να το ολοκληρώσει.

Το καταφύγιο-καθρέφτης, στη Σουηδία

mirror cube

Ένα δωμάτιο με καθρέφτες, στη Σουηδία, θεωρείται το πιο ασυνήθιστο καταφύγιο διακοπών, ιδανικό για εκείνους που θέλουν να φύγουν μακριά από όλα.

Αιωρείται πάνω από το έδαφος στο δάσος, στην περιοχή Χάρας (Haras), και κρέμεται από δέντρα. Το καταφύγιο, το οποίο νοικιάζεται για διακοπές, είναι σχεδόν αόρατο, καθώς το κρύβουν οι αντανακλάσεις από τους καθρέφτες.

Είναι προσβάσιμο μέσω μιας γέφυρας από σχοινί 12 μέτρων, διαθέτει ένα μεγάλο κρεβάτι, ενώ το πλησιέστερο σπίτι βρίσκεται 500 μέτρα μακριά.

Ο ξενώνας-πείραμα, στη Χιλή

Errante

Ο ξενώνας Εράντε (Errante) βρίσκεται στην «Ανοιχτή Πόλη» κοντά Ρίτοκ (Ritoque), τη Χιλή, ως μέρος ενός μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού πειράματος στη δεκαετία του 1970.

Η «πόλη», η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Κονκόν (Concón) και το Ρίτοκ, ήταν μια πρωτοβουλία από καθηγητές Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής του Καθολικού Πανεπιστημίου του Βαλπαραΐσο.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Advertisement