Δείτε live την εκτόξευση του Σογιούζ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Advertisement

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκτόξευση του Σογιούζ.

Ο Βρετανός Τιμ Πηκ, ο Αμερικανός Τιμ Κόπρα και ο Ρώσος Γιούρι Μαλεντσένκο αναχωρούν σε λίγη ώρα από γη Γη, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η διαστημική αποστολή των τριών θα κρατήσει 173 ημέρες.

Μετά από μακρά εκπαίδευση, η οποία περιελάμβανε κάθε πιθανή διαδικασία οι τρεις αστροναύτες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το ταξίδι τους και να παραλάβουν τη σκυτάλη από τους συναδέλφους τους που επιστρέφουν από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο 43χρονος Τιμ Πηκ είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί εκτός ατμόσφαιρας συμμετέχοντας σε ένα διαστημικό ταξίδι :«Στην εκπαίδευση προετοιμαστήκαμε για όλα. Θα υπάρξουν βέβαια στιγμές φόβου. Πιστεύω πως η εκτόξευση και η επάνοδος είναι οι στιγμές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν δε, καταφέρω να κάνω έναν περίπατο στο διάστημα αυτό θα είναι μια πολύ ριψοκίνδυνη διαδικασία», είπε πριν μερικές ημέρες μιλώντας στο euronews και πρόσθεσε.

«Πρόκειται να πάρω μέρος σε πολλά επιστημονικά πειράματα. Μόνο πάνω στο σώμα μου θα γίνουν 25 πειράματα. Κυρίως θα εξετάσουμε θέματα όπως η απώλεια οστικής μάζας, η απώλεια οστικής πυκνότητας, η απώλεια όρασης, αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα.Αυτού του είδους τα πειράματα ελέγχουν την επίδραση του περιβάλλοντος μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε απαντήσεις για μια σειρά από ασθένειες και την αντιμετώπισή τους με φάρμακα και εμβόλια. Είναι σε εξέλιξη σημαντικά ερευνητικά προγράμματα που θα έχουν καταπληκτική επίδραση για τους ανθρώπους».

Το νέο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα επιστρέψει στη Γη στις 5 Ιουνίου 2016.

Advertisement