Μανολέτε: Ο κορυφαίος ταυρομάχος που άφησε την τελευταία του πνοή στο καθήκον της ψυχαγωγίας

Advertisement

Η αρχή της πτώσης

mmalvlolellters8

Το καθεστώς του Μανολέτε ως διασημότητα διεθνούς βεληνεκούς (οι αστέρες του Χόλιγουντ έσπευδαν στη Λατινική Αμερική να του σφίξουν το χέρι) προσυπέγραψε και την αρχή της ηχηρής του πτώσης. Οι διοργανωτές, βλέποντας την απίστευτη εμπορική επιτυχία που είχε το «εμπόρευμα» Μανολέτε, τον ήθελαν συνεχώς στην αρένα, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο. Όχι όμως και ακατόρθωτο.

Ο ματαδόρ έδινε στη δεκαετία του 1940 απίστευτο αριθμό ταυρομαχιών κάθε χρόνο και τα νούμερα είναι εδώ χαρακτηριστικά: 50 ταυρομαχίες το 1940, 58 το 1941, 72 το 1942 και 71 το 1943, όταν πια ήταν ο γνωστότερος ταυρομάχος παγκοσμίως. Αλλά και ο πιο παραγωγικός σε παραστάσεις. Το 1944, για παράδειγμα, πήρε μέρος σε 92 ταυρομαχίες σε Ισπανία και Αμερική και το 1945 μια σπασμένη κλείδα τον ανάγκασε να δώσει «μόλις» 71 παραστάσεις!

mmalvlolellters9

Οι συνεχείς εμφανίσεις διακινδύνευαν πια ανοιχτά τη ζωή του, κι έτσι έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Όχι βέβαια να δίνει λιγότερες παραστάσεις το απόλυτο «χρυσωρυχείο» Μανολέτε, αλλά να γίνουν λιγότερο επικίνδυνοι οι ταύροι. Τώρα οι διοργανωτές πριόνιζαν τα κέρατα των ζώων (παράνομη αλλά διαδεδομένη τεχνική στην εποχή του) κάνοντάς τα λιγότερο φονικά, αν και πάλι ο Μανολέτε δεν θα βρισκόταν στο απυρόβλητο, καθώς μια νέα και διψασμένη για διακρίσεις γενιά ματαδόρ ήθελαν να τον ξεπεράσουν ως Νο 1 του κόσμου.

Η κόπωση και η φθορά θα τον προλάβαιναν ωστόσο όσο πλησίαζε ο Μανολέτε τα 30ά του γενέθλια στις 4 Ιουλίου 1947. Πλέον έδινε ταυρομαχίες στις σαφώς επικερδέστερες ΗΠΑ (το 1946, χαρακτηριστικά, δεν έκανε καμιά ταυρομαχία στην Ισπανία, δίνοντας 30 παραστάσεις στα μήκη και τα πλάτη της Αμερικής), αν και το γνώριμο αγέρωχο στιλ του είχε αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο απρόσεκτο.

mmalvlolellters12

Και οι τραυματισμοί του λάμβαναν όμως χώρα συχνότερα (από 11-33, σύμφωνα με την πηγή που θα συμβουλευτεί κανείς), κάνοντας πολλούς να τον ψέξουν ότι είχε χάσει το μαγικό άγγιγμα και την κομψή τεχνική του. Ήταν όμως και το άλλο: ο Μανολέτε ζούσε τη μεγάλη ζωή ως σωστή διασημότητα, έπινε και ξενυχτούσε διαρκώς, χάνοντας έτσι την παροιμιώδη συγκέντρωσή του στην αρένα. Όλα αυτά γίνονταν φανερότερα όσο πλησίαζε η αποφράδα μέρα.

mmalvlolellters15

Το καλοκαίρι του 1947, ο θρυλικός πια ματαδόρ κλήθηκε να απαντήσει σε άλλη μια πρόκληση ενός νέου φιντανιού που ήθελε να πάρει τη θέση του. Η κοινή εμφάνιση κανονίστηκε για τις 28 Αυγούστου στην αρένα της ισπανικής Λινάρες…

Η μοιραία ταυρομαχία

mmalvlolellters21

Λίγο πρωτύτερα, τον Ιούλιο του 1947, ο τριαντάχρονος πια ματαδόρ (ο οποίος κατά γενική ομολογία έμοιαζε πολύ μεγαλύτερος) βγήκε στο ραδιόφωνο μετά την ταυρομαχία του Σαν Σεμπαστιάν σε κλίμα πανηγυρικό, για να γιορτάσει τον χιλιοστό ταύρο που είχε μόλις ξεκάνει. Ήταν πράγματι ο μεγαλύτερος ταυρομάχος της οικουμένης και ο ραδιοφωνικός παραγωγός του ζήτησε να σχολιάσει το κατόρθωμά του.

mmalvlolellters11

Μιλώντας με ξεψυχισμένη φωνή, που καλυπτόταν σχεδόν από τις ιαχές των θαυμαστών του κάτω στην αρένα, ο Μανολέτε δεν μάσησε τα λόγια του: «Ζητάνε περισσότερα απ’ όσα μπορώ να δώσω», διαμαρτυρήθηκε για να συνεχίσει: «Πάντα περισσότερα και περισσότερα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εύχομαι να τελειώσει σύντομα η αγωνιστική σεζόν».

mmalvlolellters14

Ο Μανολέτε σκεφτόταν μάλιστα να τα παρατήσει όλα στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, τον έπεισαν όμως οι καλοθελητές να επιστρέψει για μια τελευταία χρονιά. Η γνωστή ισπανίδα ηθοποιός και μακροχρόνια ερωμένη του εξάλλου Αντονία Λούπε Σίνο (η σχέση τους είχε προκαλέσει απίστευτα σκάνδαλα στην εποχή) πίστευε ακράδαντα ότι οι φανατικοί θαυμαστές του Μανολέτε δεν θα τον άφηναν ποτέ ήσυχο, λέγοντας στα ερτζιανά: «Δεν θα τον αφήσουν ποτέ να φύγει μέχρι να τον δουν νεκρό».

Λιγότερο από έναν μηνά μετά τη λυπητερή αυτή ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Μανολέτε θα έπεφτε νεκρός από ταύρο της ίδιας ράτσας Μιούρα που είχε ξεκάνει τον θείο του αλλά και τον πρώτο άντρα της μητέρας του.

mmalvlolellters17

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν κατακλύσει την αρένα του Λινάρες για να θαυμάσουν τον Μανολέτε και τον νεαρό διεκδικητή να τα βάζουν με μια στρατιά από ταύρους Μιούρα, τους πιο επιθετικούς και απρόβλεπτους ταύρους του πλανήτη. Ο Μανολέτε, εμφανώς αλλαγμένος, έδωσε μια παράσταση ρουτίνας στον πρώτο του ταύρο, γι’ αυτό και το θερμό χειροκρότημα το πήρε ο αντίπαλός του.

mmalvlolellters19

Όταν βγήκε μάλιστα για τη δεύτερη φορά, το κοινό τον γιουχάριζε. Για πρώτη φορά στη σπουδαία καριέρα του ως ταυρομάχος! Αποφασισμένος να τους χαρίσει την ταυρομαχία της ζωής τους, ο Μανολέτε έκανε πραγματικά ό,τι ήθελε τον φημισμένο ταύρο Islero, μέχρι να του γυρίσει τουλάχιστον αυθάδικα την πλάτη για τη μεγάλη στιγμή, τον φόνο του ζώου.

Ο ταλαιπωρημένος ταύρος δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη και κατάφερε να διαπεράσει με το κέρατό του τον μηρό του ματαδόρ, τρυπώντας τη μηριαία αρτηρία.

mmalvlolellters20

Όσο ο Μανολέτε προσπαθούσε να καλύψει με τα χέρια το τραύμα και να βγει έξω από την αρένα, ο τρεμάμενος Islero, που είχε δεχτεί ήδη το σπαθί στο κεφάλι, κατέρρεε και πέθαινε.

mmalvlolellters6

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement