Το μεγαλύτερο κομμάτι νεφρίτη που βρέθηκε ποτέ αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων

Advertisement

Ανθρακωρύχοι έχουν αποκαλύψει το πιο πολύτιμο κομμάτι νεφρίτη του κόσμου στη Βιρμανία, τη νοτιοανατολική ασιατική χώρα, επίσης γνωστή ως Μιανμάρ.

Εργάτες ορυχείων στη Μιανμάρ ανακάλυψαν έναν βράχο από νεφρίτη, μεγέθους ενός μικρού γιωτ, στην επαρχία Κατσίν στα βόρεια της χώρας. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, εκτιμάται πως ζυγίζει μέχρι και 200 τόνους και ότι η αξία του ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια δολάρια.

Θεωρείται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι νεφρίτη που βρέθηκε ποτέ στη Μπούρμα και, όσον αφορά στη μοίρα του, πιστεύεται πως θα καταλήξει στην Κίνα, όπου θα χρησιμοποιηθεί σε κοσμήματα και αγάλματα.

H Μιανμάρ παράγει ένα πολύ μεγάλο μέρος του υψηλής ποιότητας νεφρίτη που κυκλοφορεί στον κόσμο, ωστόσο η σχετική βιομηχανία ορυχείων επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον. Σύμφωνα με αναφορά του Global Witness από τον Οκτώβριο του 2015, η εξορυκτική βιομηχανία της Μιανμάρ είναι ακόμα πιο πολύτιμη από ότι πιστευόταν στο παρελθόν, αποφέροντας 31 δισ. δολάρια το 2014- σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Advertisement