Μεγατσουνάμι ύψους 244μ. ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Δ.Αφρικής

Advertisement

Γεωλόγοι που εργάζονται στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 73.000 χρόνια πριν, εκδηλώθηκε ένα τσουνάμι 6 φορές ψηλότερο από το κύμα που έπληξε την Ιαπωνία το 2011.Το παλεοτσουνάμι έπληξε τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Πριν από αυτή την ανακάλυψη, οι επιστήμονες γνώριζαν πετρώματα από βασάλτη και ασβεστόλιθο που υπάρχουν στην περιοχή αλλά δεν ήταν σίγουροι για το πώς έφτασαν εκεί. Ήξεραν ότι ένα ηφαίστειο στο νησί της Fogo είχε καταρρεύσει και έπεσε στον ωκεανό.

Το τσουνάμι που έχουν ανακαλύψει ήταν τόσο ισχυρό ώστενα έχει μετακινήσει τεράστιους ογκόλιθους πάνω από 183μέτρα μέσα στο νερό και τον αέρα και πάνω στο οροπέδιο του νησιού. Η ανακάλυψη αυτού του μέγα-τσουνάμι με ύψος 244 μ. μέσα από τη μελέτη των τεράστιων ογκολίθων παρέχει πρόσθετες πληροφορίες και εξηγήσεις άλλων προηγούμενων καταστροφών.

Σύμφωνα με τη μελέτη 49 ογκόλιθοι που ζυγίζουν μέχρι και 700 τόνους μετατοπίστηκαν στην τρέχουσα θέση τους από το γιγάντιο τσουνάμι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάρρευση των ηφαιστείων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο καταστροφική από ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement