Μεξικό: Το ηφαίστειο Popocatepetl εκρήγνυται απελευθερώνοντας ένα έντονο σύννεφο τέφρας

Advertisement

Ηφαίστειο Popocatepetl

Το ηφαίστειο Popocatepetl που βρίσκεται κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα του Μεξικού, έχει ξεσπάσει, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.

Συνεχίζοντας ένα μοτίβο δραστηριότητας που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου, έχει προκαλέσει ανησυχία για τους 30 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην οροσειρά που βρίσκεται στην Πουέμπλα. Η έκρηξη του ηφαιστείου ξεκίνησε γύρω στις 19:28 την Τρίτη, 7 Μαΐου, με ατμό και εκπομπή από στάχτες, πυρακτώσεις και θραύσματα πετρωμάτων, που εκτινάχθηκαν μέχρι και 700 μέτρα από το ηφαίστειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milenio οι γειτονικές κοινότητες τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με την πτώση της τέφρας από το ηφαίστειο Popocatépetl, και στο κέντρο της πόλης της Πουέμπλα, η οποία κινείται προς τα νοτιοανατολικά.

Το Εθνικό Κέντρο του Μεξικού για την Πρόληψη Καταστροφών (CENAPRED) ανέφερε:

«Τα τμήματα των πυρακτώσεων έχουν παρατηρηθεί κυρίως στα βόρεια και ανατολικά και σε πλαγιές, φθάνοντας κατά μέσο όρο σε απόσταση 300 μέτρων»

Εδώ θα δείτε την σύλληψη μιας ακολουθίας (3 λήψεις) που δείχνουν την αυξανόμενη στήλη στάχτης και την πιθανή έκρηξη που σημειώθηκε στις 20:14 τοπική ώρα στο Μεξικό. Το σύννεφο τέφρας εκτινάχθηκε σε υψόμετρο 7.6 χιλ / 25.000 πόδια προς τα νοτιοανατολικά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Ουάσιγκτον VAAC. Ωστόσο, οι τοπικές εκθέσεις για την πρώτη στήλη της τέφρας αναφέρει ~ 3.2 km / 10.500 πόδια.

Πριν από αυτή τη δραστηριότητα, το ηφαίστειο διατηρούνταν σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού επιπέδου 2.

Προς τα νότια της Πουέμπλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σταδιακά έγινε πιο έντονη η πτώση τέφρας σε αποικίες, όπως San Ramon, Vicente Guerrero, Heroes, Mayorazgo, San Miguel, Castillotla, San Bartolo και Agua Σάντα.

Από τη Δευτέρα έχουν σημειωθεί τρεις σεισμεί με μέγεθος Mc = 1.5., και κατά τη διάρκεια της ημέρας χθες, ο γίγαντας κατέγραψε 76 χαμηλής έντασης εκπνοές.

Την ίδια στιγμή, ο οργανισμός ανέφερε ότι υπάρχει η πιθανότητα για τα ακόλουθα σενάρια:

Μέτριες αναθυμιάσεις με μερικές εκπομπές τέφρας,

σποραδικές εκρήξεις με χαμηλή έως μέτρια πιθανότητα εκπομπής πυρακτώσεως,

λάμψη του κρατήρα του ηφαιστείου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ακόλουθες συστάσεις: να συνεχίσει την ακτίνα ασφάλειας των 12 χλμ., και να διατηρήσουν την ελεγχόμενη κίνηση μεταξύ Σαντιάγκο και San Pedro Nexapa Xalitzintla μέσω του Paso de Cortés.

Αποκάλυψη

Advertisement