Οι Μεταφυσικές και Φιλοσοφικές “Αλήθειες” του Matrix

Advertisement

Οι Μεταφυσικές και Φιλοσοφικές “Αλήθειες” του Matrix - Εικόνα15Ας μιλήσουμε για τον Neo. Ο χαρακτήρα του Neo έχει εμπνευσθεί από τον Χριστό, το όνομα του οποίου αναφέρεται πολλές φορές και μέσα στην ταινία και από τον Βούδα. Το όνομα Neo, ουσιαστικά βασίζεται στην ελληνική λέξη «νέος» και μπορεί να ερμηνευθεί και ως ανανεωμένος. Είναι ακόμη ένας αναγραμματισμός της λέξης one, που μπορεί να ερμηνευθεί και ως εκλεκτός. Η πόρτα του διαμερίσματος του Neo, έχει την επιγραφή «101». Εδώ, εκτός ότι οι δημιουργοί παίζουν με το συμβολισμό του ένα-one, «101» είναι δυαδικός κώδικάς της γλώσσας των κομπιούτερ, καθώς και το δωμάτιο των βασανιστηρίων, στο βιβλίο του George Orwell, «1984». Το αληθινό όνομα του Neo είναι Thomas Anderson. Το Thomas-Θωμάς είναι μια αναφορά στον άπιστο Θωμά που στην αρχή δεν πιστεύει ότι βλέπει, όπως και ο Neo που στην αρχή δεν πιστεύει ότι είναι ο Εκλεκτός. Το επίθετο του, μπορεί να χωριστεί σε «Ander» και «Son». Για το πρώτο σκέλος, «Ανδρέας- Αντρέας- ανδρείος- ανήρ- άντρας» και στα αγγλικά το άνδρας είναι man. To επίθετο τότε, μπορεί να αποδοθεί ως «Son of Man», μια φράση που χρησιμοποιείται στην Βίβλο ως επίκληση για τον Μεσσία.

Μάλιστα οι δημιουργοί, κάνοντας χρήση έξυπνου διαλόγου, δίνουν στο κοινό να καταλάβει τι σημαίνει ο Εκλεκτός, μέσω του λόγου του αφεντικού του Neo. «Έχετε πρόβλημα με την εξουσία κύριε Anderson. Πιστεύετε ότι είστε ξεχωριστός. Ότι κατά κάποιο τρόπο, οι κανόνες δεν ισχύουν για σας. Έχει φτάσει η ώρα να πάρετε μια απόφαση κύριε Anderson (μπλε χάπι- κόκκινο χάπι)». Άλλο ένα δείγμα έξυπνου διαλόγου, δίνεται από τον τύπο που πάει στο διαμέρισμα του Neo, ώστε να πάρει ένα παράνομο πρόγραμμά και εκεί διακρίνεις πολλούς συμβολισμούς. «Είσαι ο σωτήρας μου, ο προσωπικός μου Ιησούς Χρηστός… Ναι ξέρω. Ποτέ δεν έγινε. Δεν υπάρχεις (η ζωή μέσα στο Matrix είναι ένα ψέμα, μια ψεύτικη ζωή σε ένα ψεύτικο κόσμο)… Ονομάζεται μεσκαλίνη (χάπια Μορφέα). Είναι ο μόνος τρόπος για να πετάξεις (φινάλε ταινίας)… Ακούγεται σαν να πρέπει να αποσυνδεθείς (δίκτυο του Matrix)».

Η εταιρεία όπου δουλεύει ο Neo, ονομάζεται «METACORTEX». Η λέξη αυτή είναι συνδυασμός των λέξεων «META» και «CORTEX», και σημαίνει «υπερβαίνοντας τα όρια του μυαλού». Το αφεντικό του Neo ως φορέας εξουσίας, θυμίζει πολύ στους τρόπους του τον Agent Smith και είναι ο μόνος χαρακτήρας στην ταινία, που εκτός από αυτόν, αποκαλεί τον Neo, «κύριο Anderson».

“Πρέπει να τα αφήσεις όλα, Neo. Φόβο, αμφιβολία και δυσπιστία. Ελευθέρωσε το μυαλό σου .”

Οι Μεταφυσικές και Φιλοσοφικές “Αλήθειες” του Matrix - Εικόνα17Το όνομα της Trinity έχει να κάνει με την Αγία Τριάδα (Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα) και όπως εκείνη βοήθησε στην ανάσταση του Ιησού, έτσι και η Trinity έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «ανάσταση» του Neo. Η ταινία ξεκινάει με την Trinity να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο με τον αριθμό «303» (εδώ οι δημιουργοί παίζουν με τον αριθμό 3) και είναι σε αυτό το δωμάτιο, όπου ο Neo πυροβολείτε και στην συνέχεια αναδύεται πεφωτισμένος.

Ο Μορφέας πήρε το όνομα του από τον Έλληνα θεό των ονείρων. Κάπως ειρωνικό, αν σκεφτεί κανείς πώς στην ταινία, είναι αυτός που ξυπνάει τους άλλους από έναν «ονειρικό» κόσμο και τους επαναφέρει στην πραγματικότητα. Οι Wachowski βάσισαν τον χαρακτήρα, στον πρωταγωνιστή της σειράς κόμικς Sandman. Είναι μια ηγετική και πατρική φιγούρα για τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Το σκάφος του ο Ναβουχοδονόσωρ, πήρε το όνομα του από έναν βασιλιά της Βαβυλώνας, ο οποίος αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ότι άρχιζε να τρελαίνεται, καθώς δεν μπορούσε να θυμηθεί και να δώσει ερμηνεία σε ένα σημαντικό όνειρο που είχε δει.

Ο Cypher είναι ο Ιούδας αυτής της ιστορίας. Το όνομα του σημαίνει «ένα μήνυμα γραμμένο σε μυστικό κώδικα, ώστε το αληθινό του νόημα να παραμείνει κρυμμένο», καθώς και «ασήμαντο άτομο». Ακόμη, το όνομα Cypher κάνει ομοιοκαταληξία με το όνομα Lucifer. Μια ειρωνεία μπορεί να διακρίνει κανείς και στο αληθινό του επίθετό, Reagan(=origin=προέλευση), όταν λέει στον Agent Smith ότι δεν θέλει να θυμάται τίποτα (δεν θέλει να θυμάται την προέλευση του).

Ο χαρακτήρας της Switch (=αλλάζω), αρχικά προοριζόταν να ήταν άνδρας στον πραγματικό κόσμο και γυναίκα στο Matrix. Αφού στο Matrix το άτομο αποκτά την ιδανική εικόνα που έχει εκείνο για τον εαυτό του, εδώ οι Wachowski ήθελαν να θίξουν το θέμα του να είσαι transgender, άλλα η Warner δεν τους άφησε. Θα το κάνουν ανενόχλητοι αργότερα, στη σειρά τους Sense 8.

H Oracle (Προφήτης), όπως και η Γνωστικιστική Σοφία, συμβολίζει τις αινιγματικές απαντήσεις σε μια περίπλοκη πραγματικότητα. Το γνωμικό «Γνώθι σαυτόν» που βρισκόταν κρεμασμένο στην πόρτα της κουζίνας της, ήταν σκαλισμένο στο Μαντείο των Δελφών.

Αναφερόμενη στην Αποκάλυψη ως το βασίλειο του Θεού όπου οι άξιοι θα σωθούν μετά την καταστροφή της Γης, η Zion είναι η μόνη πόλη στον κόσμο του Matrix όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και παραδόξως βρίσκεται βαθιά μέσα στην Γη σε αντίθεση με τα ύψη του ουρανού (Παράδεισος, βασίλειο του Θεού). Οι γεννημένοι στην Zion, Dozer και Tank, που παραδόξως έχουν ονόματα μηχανών, έχουν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και ανεπτυγμένα σώματα, σε αντίθεση με αυτούς που γεννήθηκαν μέσα στο Matrix.

Οι Agents συμβολίζουν τους «Άρχοντες» και είναι υπεύθυνοι για την επιβολή της τάξης και του ελέγχου σε αυτήν την πραγματικότητα. Όπως αναφέρει ο Μορφέας, «φυλάνε όλες τις πόρτες, κρατάνε όλα τα κλειδιά». Για αυτούς, αυτή η πραγματικότητα είναι «ένας ζωολογικός κήπος», «μια φυλακή» και όπως οι Γνωστικοστικοί Άρχοντες, εκείνοι είναι οι φύλακες και οι δεσμοφύλακες.

Η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα συμβολίζει τον πειρασμό, καθώς και τα ανθρώπινα ένστικτα και ανάγκες, αυτά που όπως αναφέρεται στην ταινία, μας κάνουν να διαφέρουμε από τις μηχανές.

Τέλος, ας μιλήσουμε για την μουσική επένδυση της ταινίας οπού και αυτή είναι γεμάτη συμβολισμούς. Ο τίτλος του κομματιού «Mindfields» των Prodigy αναφέρεται σε μια φράση του Μορφέα, ενώ ο τίτλος του κομματιού «Wake Up» των Rage Against the Machine, δένει με το νόημα της ταινίας. Ο μουσικός συνθέτης της ταινίας, Don Davis, χρησιμοποίησε αναγραμματισμούς της φράσης «THE MATRIX», για να ονομάσει κάποια μουσικά κομμάτια της ταινίας, «EXIT MR HAT» και «THREAT MIX» και την φράση «THE WOACHOWSKI BROTHERS», για να δώσει τα ονόματα, «BOW WHISK ORCHESTRA» και «SWITCH OR BREAK SHOW». Ακόμη, την στιγμή που ο Neo ως πεφωτισμένος πλέον νικάει τον Smith (πιο συγκεκριμένα την στιγμή που τον κλωτσάει), γίνεται μια μουσική αναφορά στο τέλος του μουσικού κομματιού «Thus spoke Zarathustra» από την ταινία «2001: Α Space Odyssey».

Οι Μεταφυσικές και Φιλοσοφικές “Αλήθειες” του Matrix - Εικόνα19

“Ξέρω ότι είστε εκεί έξω. Μπορώ να σας νιώσω τώρα. Ξέρω ότι φοβάστε… φοβάστε εμάς. Φοβάστε την αλλαγή. Δεν γνωρίζω το μέλλον. Δεν είμαι εδώ για να σας πω πως αυτό θα τελειώσει. Είμαι εδώ για να σας πω πώς θα αρχίσει. Θα κλείσω το τηλέφωνο και μετά θα δείξω σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν θέλετε να δουν. Θα τους δείξω έναν κόσμο χωρίς εσάς. Έναν κόσμο χωρίς κανόνες και ελέγχους, χωρίς σύνορα ή όρια. Έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Το που πάμε από εδώ είναι μια επιλογή που αφήνω σε εσάς.”

mindhack.grΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement