Μεταμόσχευση κεφαλιού: Εφικτή σε δύο χρόνια σύμφωνα με τους επιστήμονες

Advertisement

Μετά τη δυνατότητα μεταμόσχευσης προσώπου οι επιστήμονες αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και πλέον δηλώνουν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι εφικτή η δυνατότητα μεταμόσχευσης ολόκληρου του κεφαλιού.

Την ανακοίνωση, η οποία αιφνιδίασε την κοινή γνώμη και εγείρει ηθικά διλήμματα, αλλά και αμφισβητήσεις για το αν μπορεί να υλοποιηθεί, έκανε ο Ιταλός νευροχειρουργός Σέρτζιο Κανάβερο σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Oggi»

Ο δρ. Σέρτζιο Καναβέρο και η ομάδα του από το Advanced Neuromodulation Group στο Τορίνο περιγράφουν στο επιστημονικό περιοδικό τη μέθοδο HEAVEN/GEMINI (Head Anastomosis Venture with Cord Fusion) η οποία θεωρητικά εξαλείφει το μεγαλύτερο πρόβλημα της μεταμόσχευσης κεφαλιού, τη δυνατότητα επικόλλησης των σπονδύλων του αυχένα στο σώμα του δότη.

Οπως εξηγεί ο δρ. Καναβέρο, η διαδικασία βασίζεται σε αυτή του δρ. Ρόμπερτ Γουάιτ, ο οποίος είχε μεταμοσχεύσει το κεφάλι μιας μαϊμούς στο σώμα μιας άλλης, με τα δύο μέρη (κεφάλι – σώμα) να ψύχονται στους 18ºC, ενώ η ένωση των σπονδύλων έγινε με τη χρήση ανόργανης πολυμερικής κόλλας.

«Η χίμαιρα που θα δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο θα διαθέτει το μυαλό του κεφαλιού, αλλά οι πιθανοί απόγονοι θα φέρουν τον γενετικό κώδικα του σώματος. Πάντως, δεν έχω ασχοληθεί με τα ηθικά ζητήματα του HEAVEN, αν και θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς μέσα στα επόμενα 2 χρόνια» υποστηρίζει ο Καναβέρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχετικά πειράματα είχαν ξεκινήσει από το 1999 σε όλον τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά στο άκουσμα της είδησης η επιστημονική κοινότητα αντέδρασε με σκεπτικισμό. Ενδεικτική είναι η άποψη του Νάνι Κόστα, προέδρου του Ιταλικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος δήλωσε: «Ας παραμείνουμε εντός των ορίων της πραγματικότητας. Στον τομέα αυτόν αγνοούμε βασικά πράγματα, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα πολυσύνθετες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού».

Από τη μεριά του πάντως ο Σέρτζιο Κανάβερο, ο οποίος πραγματοποίησε τα πειράματά του πάνω σε μακάκες, δήλωσε επ’ αυτού: «Η Πολιτεία πρέπει να αρχίσει να εξετάζει το πώς θα ρυθμίσει νομικά τη νέα αυτή χειρουργική πρακτική».

Advertisement