Μεξικό: Ανακαλύφθηκε σκελετός μαμούθ 14000 ετών

Advertisement

Στο Μεξικό κάτω από έναν πολυσύχναστο δρόμο της πόλης Tultepec βρέθηκε ένας σκελετός μαμούθ που έχει γοητεύσει τους παλαιοντολόγους κυριολεκτικά!

Βρέθηκε από εργαζόμενους που εκτελούσαν εργασίες αποστράγγισης στο προάστιο της πόλης του Σαν Αντόνιο Xahuento, και πιστεύουν ότι ανήκει σε ένα μαμούθ που ήταν 16 πόδια ψηλό και ζύγιζε περίπου 10 τόνους.

Οι ειδικοί λένε ότι το θηρίο πέθανε σε εκείνο το σημείο 12.000-14.000 χρόνια πριν, και παρέμεινε εκεί, ενώ ο πολιτισμός άνθιζε μόλις 3 μέτρα πάνω από αυτό.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στην περιοχή πριν δύο μήνες, και το μεγάλο κεφάλι του πλάσματος (4 μέτρα με τους χαυλιόδοντες) έχει πλέον απομακρυνθεί από το έδαφος, μαζί με τη λεκάνη του.

mexiko-anakalifthike-skeletos-mamouth-14000-eton

Αυτό δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία καθώς πρέπει να καθαριστεί και να αφαιρεθούν προσεκτικά όλες οι ακαθαρσίες από κάθε οστό για να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνει όσο το δυνατόν ανέπαφο.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν και άλλα οστά, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών, οστά των ποδιών και σπονδύλους, και πιστεύουν ότι η τοποθέτηση τους στο σημείο αποκαλύπτει ότι το θηρίο συνάντησε την αποτρόπαια μοίρα αφού είχε ήδη πεθάνει.

mexiko-anakalifthike-skeletos-mamouth-14000-eton

Η παλαιοντολόγος Luis Cordoba Barradas δήλωσε: «το δείγμα μπορεί να έχει εν μέρει κοπεί από μια ομάδα ανθρώπων, για να πάρουν το κρέας του και το τομάρι του. Πρέπει να ήταν 20-25 ετών όταν πέθανε».

Ειδικοί πιστεύουν το βαρύ θηρίο παγιδεύτηκε στη λάσπη, και ότι και άλλα ζώα έχουν λάβει μέρει του σώματός του μετά το θάνατό του.

Το πλάσμα ανήκε στο είδος Mammuthus Columbi, και παρόμοιοι σκελετοί έχουν βρεθεί σε όλη την ήπειρο της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής με πολλά από αυτά να έχουν ήδη βρεθεί στο Μεξικό.

mexiko-anakalifthike-skeletos-mamouth-14000-eton1

Σύμφωνα με μια αρχαιολόγο από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, τα λείψανα περισσότερων από 50 μαμούθ έχουν βρεθεί στην περιοχή γύρω από την πόλη του Μεξικού.

Οι σκελετοί τους τυπικά ανακαλύφθηκαν κοντά σε λίμνες και σε άλλες πηγές νερού, όπου πιθανός είχαν συγκεντρωθεί τα πλάσματα, αν και ορισμένα έχουν βρεθεί σε λάκκους πίσσας στο La Brea της Καλιφόρνιας.

Το τελευταίο παρόμοιο εύρημα στη χώρα σημειώθηκε το 2013, στο Santa Ana Tlacotenco και ήταν ο πιο ολοκληρωμένος αρχαίος σκελετός μαμούθ που ανακαλύφθηκε ποτέ.

Αναστάσιος Ντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement