Μήπως οι άνθρωποι δημιούργησαν την έρημο Σαχάρα;

Advertisement

Νέα έρευνα διερευνά τη μετάβαση της Σαχάρας από ένα καταπράσινο τοπίο πριν από 10.000 χρόνια στις άνυδρες συνθήκες που απαντώνται σήμερα και δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν παίξει ενεργό ρόλο στην ερημοποίηση της.

Η ερημοποίηση της Σαχάρας απασχολεί εδώ και καιρό τους επιστήμονες που προσπαθούν να κατανοήσουν το κλίμα και τα οικολογικά σημεία ανατροπής. Ένα νέο έγγραφο που δημοσιεύεται στο Frontiers in Science από τον αρχαιολόγο Δρ David Wright , από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, αμφισβητεί τα συμπεράσματα από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα που οδηγούν σε αλλαγές που οφείλονται στην τροχιά της Γης ή σε φυσικές αλλαγές στη βλάστηση ως τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις.

Στην Ανατολική Ασία υπάρχουν θεωρίες για το πώς νεολιθικοί πληθυσμοί έχουν αλλάξει το τοπίο και πιστεύει ότι παρόμοια σενάρια θα μπορούσαν να ισχύουν και για τη Σαχάρα. Για να επιβεβαιώσει την υπόθεσή του, ο Ράιτ αναθεωρεί αρχαιολογικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις πρώτες εμφανίσεις της κτηνοτροφίας σε όλη την υποσαχάρια περιοχή, και σε σύγκριση με τα αρχεία που δείχνουν την εξάπλωση της θαμνώδους βλάστησης, ένας δείκτης οικολογικής στροφής προς το ερημικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ερευνητή τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τις σκέψεις του ,αρχίζοντας περίπου πριν από 8.000 χρόνια στις περιοχές γύρω από τον ποταμό Νείλο,όπου κτηνοτροφικές κοινότητες, άρχισαν να εμφανίζονται και να έχουν εξαπλωθεί προς τα δυτικά, σε κάθε περίπτωση, την ίδια στιγμή ως μια αύξηση της θαμνώδους βλάστησης.Αυξανόμενος γεωργικός εθισμός είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικολογία της περιοχής.

Καθώς όλο και περισσότερη βλάστηση αφαιρέθηκε από την εισαγωγή των ζώων, αύξησε το albedo (το ποσό του φωτός του ήλιου που ανακλάται από την επιφάνεια της γης) του εδάφους, το οποίο με τη σειρά του επηρέασε ατμοσφαιρικές συνθήκες αρκετά για να μειωθούν οι βροχοπτώσεις των μουσώνων. Η αποδυνάμωση των μουσώνων προκάλεσε περαιτέρω ερημοποίηση και η απώλεια της βλάστησης ,την προώθηση ενός βρόχου ανάδρασης που τελικά είχε εξαπλωθεί πάνω από το σύνολο της σύγχρονης Σαχάρας.​
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement