Ποιο είναι το «Μυστηριώδες Βουνό» που φιλοξενεί το καταφύγιο των προέδρων των ΗΠΑ

Advertisement

Μια ωρίτσα δρόμος έξω από την Ουάσιγκτον υπάρχει ένα φανερό βουνό, το οποίο κρύβει ωστόσο στα έγκατά του την πλέον μυστική εγκατάσταση της Αμερικής.

Τόσο μυστική και νευραλγική μάλιστα που έχει τη δική της σκιώδη κυβέρνηση, στρατό, αστυνομία και πυροσβεστική. Όσο για τους νόμους που ισχύουν εκεί, δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με το ομοσπονδιακό Δίκαιο που επικρατεί στις υπόλοιπες ΗΠΑ!

Κι αυτό γιατί το Mount Weather είναι εδώ και καιρό σπίτι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (Federal Emergency Management Agency – FEMA), ενός ανεξάρτητου σώματος του κρατικού μηχανισμού δηλαδή που θέλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των ΗΠΑ σε περίπτωση φυσικών ή ανθρώπινων καταστροφών.

Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα ψυχροπολεμικό κειμήλιο που φαινόταν να έχει χάσει την όποια δόξα του (αν και όλα αυτά μόνο ως φήμες υπήρχαν), το μυστικό βουνό απέδειξε την επιχειρησιακή του ετοιμότητα την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν η πλειονότητα των πολιτικών ηγετών των ΗΠΑ μεταφέρθηκε εσπευσμένα εκεί με ελικόπτερο.

Το Mount Weather δεν ήταν πια φήμη, αν και το προσωνύμιο που έσπευσε να του κολλήσει ο αμερικανικός Τύπος ως «προσωπικό καταφύγιο του Μπους» ήταν ασφαλώς πολύ λίγο για όσα φέρονται να εκτυλίσσονται πίσω από τις σφαλιστές του πύλες. Και λέμε «φέρονται», γιατί κανείς που έχει βρεθεί στο εσωτερικό του κούφιου βουνού δεν έχει βγάλει ποτέ λέξη. Επισήμως, είναι το Επιχειρησιακό Κέντρο Έκτακτων Αναγκών της FΕΜΑ, ενώ ανεπίσημα είναι ένα τεράστιο υπόγειο συγκρότημα κατασκευασμένο να στεγάσει υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε περίπτωση πυρηνικού ή άλλου ολέθρου.

Όταν μάλιστα ο Τζορτζ Μπους κήρυξε τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας, το Mount Weather επιστρατεύτηκε και πάλι για να στεγάσει μια «σκιώδη κυβέρνηση», καμωμένη από έμπειρους κοινοβουλευτικά πολιτικούς της Ουάσιγκτον, με καθήκοντα ορισμένου χρόνου. Παρά το γεγονός ότι το μεταποκαλυπτικό αυτό καταφύγιο έμοιαζε εδώ και δεκαετίες ένα πανάκριβο σουβενίρ του Ψυχρού Πολέμου, φαίνεται πια ότι γνωρίζει και πάλι νέα αίγλη ως η πιο ερμητική εγκατάσταση των ΗΠΑ…

Το Mount Weather αποκτά υπόσταση

mmounntwwqweyths1

Παρά το γεγονός ότι στέκει αγέρωχο στο ίδιο βουνό της Βιρτζίνια, κάπου 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες, η ύπαρξή του δεν θα γινόταν γνωστή παρά μόνο το 1974, κι αυτό από σπόντα: ένα επιβατικό αεροπλάνο συντρίβεται στο βουνό την 1η Δεκεμβρίου και η δημοσιογραφική έρευνα βγάζει λαβράκι. Και μετά ήρθε η 11η Σεπτεμβρίου!

Οι ειδήσεις έδιναν και έπαιρναν στην Αμερική για «κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου που μεταφέρθηκαν στην ασφάλεια μιας μυστικής κυβερνητικής δομής 77 χιλιόμετρα δυτικά της Ουάσιγκτον». Άλλη εφημερίδα ανέφερε «κυκλοφοριακό κομφούζιο από λιμουζίνες με κυβερνητικές πινακίδες ή πινακίδες Ουάσιγκτον». Και βέβαια όσο αυτό το «άγνωστη τοποθεσία» αναπαραγόταν συνεχώς, τόσο αναβίωνε το Mount Weather. Και τόσο θυμούνταν φυσικά οι υψηλόβαθμοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι ότι κάποτε είχαν γίνει κάτι ασκήσεις προσομοίωσης καταστροφών και τους είχαν μεταφέρει στο Mount Weather και άλλα προκαθορισμένα σημεία (ακόμα και το 2006 έγινε τέτοια άσκηση).

Το Mount Weather δεν είναι δύσκολο να το βρει κανείς, καθώς ακόμα και το GPS σε βγάζει ως την πόρτα του με τα συρματοπλέγματα και τις απαγορευτικές επιγραφές. Αν και όσα εκτυλίσσονται στο εσωτερικό του κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό, καθώς ούτε οργανωμένες ξεναγήσεις υπάρχουν εδώ ούτε όμως και στόματα πρόθυμα να ανοίξουν.

mmounntwwqweyths3

Με έκταση μεγαλύτερη από 500 στρέμματα στα υψίπεδα των Απαλαχίων, το Mount Weather λειτουργεί λίγο πολύ ως αυτόνομη διοικητικά νησίδα, καθώς η βασική του λειτουργία είναι η προσομοίωση της κρατικής διοίκησης.

Κι έτσι έχει τους δικούς του ηγέτες και νομοθέτες, αλλά και αστυνομία και πυροσβεστική που δεν εντάσσονται σε κάποιο τμήμα του φανερού κόσμου. Όπως λένε χαρακτηριστικά, το Mount Weather το βλέπεις ευκολότερα από το Διάστημα παρά από τη Γη, κάτι που φανερώνει και το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου είναι από αεροφωτογραφίες!

Όπως εξομολογούνται οι περίοικοι, τέτοια δράση στο βουνό της έκτακτης ανάγκης έχουν να δουν από τις μέρες του Αϊζενχάουερ, όταν αυτός και οι σύμβουλοί του τρύπωναν διαρκώς στο Mount Weather κατά τη διάρκεια ασκήσεων. Όσο για τις απόψεις, διίστανται: άλλοι θεωρούν το κυβερνητικό καταφύγιο ντροπή, λες και η χώρα παραδέχεται δηλαδή πως δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες της, και για άλλους δεν είναι παρά σύμβολο μιας κεντρικής διοίκησης που αρέσκεται να δουλεύει παρασκηνιακά.

Το Mount Weather μπήκε μάλιστα για πρώτη φορά στο στόχαστρο του αμερικανικού Τύπου την 1η Δεκεμβρίου 1974, όταν πτήση της TWA συντρίφτηκε στην κορυφή του βουνού, λιγότερο από 3 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση, σκοτώνοντας 92 ανθρώπους και προσελκύοντας έτσι στο βουνό αχρείαστη δημοσιότητα.

Το δυστύχημα διέκοψε την υπόγεια γραμμή που έφευγε από το Κέντρο Εκπομπών Έκτακτης Ανάγκης και το θέμα θα τέλειωνε μάλιστα εδώ αν δεν ήμασταν στην εποχή του Πολέμου του Βιετνάμ και του κυβερνητικού σκανδάλου «Watergate», όταν ο όρος «μυστική κυβερνητική εγκατάσταση» δεν προκαλούσε ακριβώς ρίγη πατριωτικής συγκίνησης.

mmounntwwqweyths4

Εφημερίδα δημοσίευσε δύο χρόνια αργότερα ένα άρθρο για το «Μυστηριώδες Βουνό», σχεδόν άγνωστο ακόμα και στο ίδιο το Κογκρέσο τότε, το οποίο όχι μόνο στέγαζε μια μίνι κυβέρνηση αλλά ήταν εκεί για να φιλοξενήσει τουλάχιστον 100.000 τυχερούς Αμερικανούς σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.

Επόμενος σταθμός στα χρονικά του το 1991, όταν γνωστό αμερικανικό περιοδικό προέβη σε ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις, παραθέτοντας off the record συνομιλίες με στελέχη που είχαν βρεθεί στο εσωτερικό του Mount Weather. Τότε ήταν που έμαθε το αμερικανικό κοινό για το εκτεταμένο δίκτυο των υπόγειων αλλά και υπέργειων δομών που στεγάζουν υπερυπολογιστές, εξελιγμένους τεχνολογικά αεραγωγούς αλλά και πλήρως λειτουργικό τηλεοπτικό στούντιο πανέτοιμο να φιλοξενήσει τα μεταποκαλυπτικά προεδρικά ανακοινωθέντα.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement